Не е нужно човек да е болен, тъжен или объркан, за да ползва арт терапията


| Прочетено Прочетено: 588 пъти | КоменариКоментари: 0



Не е нужно човек да е болен, тъжен или объркан, за да ползва арт терапията

От години Дора Балти се занимава с деца със специални образователни потребности както в Италия, така и в Стара Загора, където живее в момента. Арт терапевт, тя също рисува /има международни награди от престоя си в Рим/, пише, занимава се с фотография. Дора Балти е автор на първото българско академично ръководство по арт терапия, написано по нейна авторска методика.Ръководството се казва "10 арт техники за развитие на индивидуалността" и е издадена през 2015 г.

Дора Балти в първо интервю за "Здравница".

- Г-жо Балти, какво влагате в думата артерапия?  
- Всичко.... Любов към изкуството, света, природата и нейните закони, ритми, любопитство, учудване, откривателство. Не са подредени по важност, разбира се .

- В какви случаи я прилагате?  

- Не е нужно човек да е болен, тъжен или объркан. Имаме нужда от радост,  хармония, умение да виждаме красивото около нас, да изпитваме необходимост от даване.

- Самата вие рисувате, при това по много интересна техника: с пръсти и с клечки за зъби, това прави ли вашата артерапия по-различна?

- Не зная,може би....Всеки се изразява по различен начин.Това е моят, той работи и го споделям с другите.

- Прилагате ли я на себе си, на близките си?
- На себе си – да. Постоянно. Всеки ден правя по нещо малко, свързано с линия или точка.Така се проверявам и хармонизирам. Внасям баланс, който в работата си искам да предам на другите, да ги запаля за откривателство и радост от това, което са създали.

Моята задача е хората, когато си тръгнат, да отнесат нещо със себе си - мисъл, линия, жест-това, което са открили в процеса на работа.Наблюдението заема важно място в този процес.Ако успееш да видиш една „извивка”, ти си направил една крачка и тя може да се окаже в еди момент решаваща.

На близките си не я прилагам, за съжаление.

- Как стигнахте до артерапията?
- Чрез децата... Чрез работата си с тях.Исках да зная повече, да придобия повече опит, за да мога да им помагам.И така помогнах първо на себе си.И разбрах, че първо ти трябва да извървиш Пътя- сам.И да се усъвършенстваш постоянно.Да откриваш, да прилагаш.Това е задължително както за самия теб, така и за работата ти.            

- Работила сте и като артерапевт в Италия, на какво ви научи работата там, какво пренесохте оттам?  
- Престоят ми в Италия ме научи на много неща, свързани не само с арт терапията.Оказа се ключов и съм много благодарна.Мисля, че думата е Приемане. Научи ме да приемам нещата и хората такива, каквито са, да работя с това, което в момента ми се предлага. Научи ме на търпение, което много ми помага в работата.

Италия е голяма школа, не само свързана с изкуството. Научи ме на Разбиране - на мотивите , обстоятелствата и поведението. И ако добре си работил дотук, стигаш до другата дума – Свобода. Свобода да мислиш, да общуваш, да се изразяваш, твориш.Ти самият трябва да ги носиш тези неща, иначе няма как да ги приложиш, да накараш другите да ти повярват( а така и да повярват в себе си), да поискат да те последват в това Пътуване. Защото арт терапията е едно пътуване....  

- Може ли да се говори за българска школа артерапевти?
- Може би.... Това е все още ново за нас, ние все още се учим. Въпреки всичко мисля, че можем да се обърнем към нас самите и насочим усилия към собствената си изследователска работа – да проследим как един елемент работи вътре в нас, как той се проявява навън и с какви механизми можем да му повлияем.Да наблюдаваме, обсъждаме откритията си в работата.Всеки народ, всяка група има свои индивидуални особености - върху тях да се концентрираме.Там да работим.

- Разкажете ни някои случаи от вашата практика?
- Много са. От раздвижване на ръчичка на дете с детска церебрална парeза след едногодишна работа с глина до отслабване с 30 кг и щастлив семеен живот на една много красива дама. Някои от хората започнаха  да рисуват и то много успешно, а сега наблюдавам вече и техни ученици- също успешни.Всеки открива по нещо, което развива, или коригира, пренасочва. Нещо, което го извежда на неговата истинска стартова писта.

- На деца как я прилагате? 
- Рисуваме... С различни художествени материали и техники.Учим се да работим в  пространството на листа и се изразяваме с цвят, линия в него.Учим жестове, движения на тялото и  ритмика, изучаваме Природата и я отразяваме на листа.Пеем, забавляваме се.... 











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email