Не е нужно човек да е болен, тъжен или объркан, за да ползва арт терапията


| Прочетено Прочетено: 350 пъти | КоменариКоментари: 0Не е нужно човек да е болен, тъжен или объркан, за да ползва арт терапията

От години Дора Балти се занимава с деца със специални образователни потребности както в Италия, така и в Стара Загора, където живее в момента. Арт терапевт, тя също рисува /има международни награди от престоя си в Рим/, пише, занимава се с фотография. Дора Балти е автор на първото българско академично ръководство по арт терапия, написано по нейна авторска методика.Ръководството се казва "10 арт техники за развитие на индивидуалността" и е издадена през 2015 г.

Дора Балти в първо интервю за "Здравница".

- Г-жо Балти, какво влагате в думата артерапия?  
- Всичко.... Любов към изкуството, света, природата и нейните закони, ритми, любопитство, учудване, откривателство. Не са подредени по важност, разбира се .

- В какви случаи я прилагате?  

- Не е нужно човек да е болен, тъжен или объркан. Имаме нужда от радост,  хармония, умение да виждаме красивото около нас, да изпитваме необходимост от даване.

- Самата вие рисувате, при това по много интересна техника: с пръсти и с клечки за зъби, това прави ли вашата артерапия по-различна?

- Не зная,може би....Всеки се изразява по различен начин.Това е моят, той работи и го споделям с другите.

- Прилагате ли я на себе си, на близките си?
- На себе си – да. Постоянно. Всеки ден правя по нещо малко, свързано с линия или точка.Така се проверявам и хармонизирам. Внасям баланс, който в работата си искам да предам на другите, да ги запаля за откривателство и радост от това, което са създали.

Моята задача е хората, когато си тръгнат, да отнесат нещо със себе си - мисъл, линия, жест-това, което са открили в процеса на работа.Наблюдението заема важно място в този процес.Ако успееш да видиш една „извивка”, ти си направил една крачка и тя може да се окаже в еди момент решаваща.

На близките си не я прилагам, за съжаление.

- Как стигнахте до артерапията?
- Чрез децата... Чрез работата си с тях.Исках да зная повече, да придобия повече опит, за да мога да им помагам.И така помогнах първо на себе си.И разбрах, че първо ти трябва да извървиш Пътя- сам.И да се усъвършенстваш постоянно.Да откриваш, да прилагаш.Това е задължително както за самия теб, така и за работата ти.            

- Работила сте и като артерапевт в Италия, на какво ви научи работата там, какво пренесохте оттам?  
- Престоят ми в Италия ме научи на много неща, свързани не само с арт терапията.Оказа се ключов и съм много благодарна.Мисля, че думата е Приемане. Научи ме да приемам нещата и хората такива, каквито са, да работя с това, което в момента ми се предлага. Научи ме на търпение, което много ми помага в работата.

Италия е голяма школа, не само свързана с изкуството. Научи ме на Разбиране - на мотивите , обстоятелствата и поведението. И ако добре си работил дотук, стигаш до другата дума – Свобода. Свобода да мислиш, да общуваш, да се изразяваш, твориш.Ти самият трябва да ги носиш тези неща, иначе няма как да ги приложиш, да накараш другите да ти повярват( а така и да повярват в себе си), да поискат да те последват в това Пътуване. Защото арт терапията е едно пътуване....  

- Може ли да се говори за българска школа артерапевти?
- Може би.... Това е все още ново за нас, ние все още се учим. Въпреки всичко мисля, че можем да се обърнем към нас самите и насочим усилия към собствената си изследователска работа – да проследим как един елемент работи вътре в нас, как той се проявява навън и с какви механизми можем да му повлияем.Да наблюдаваме, обсъждаме откритията си в работата.Всеки народ, всяка група има свои индивидуални особености - върху тях да се концентрираме.Там да работим.

- Разкажете ни някои случаи от вашата практика?
- Много са. От раздвижване на ръчичка на дете с детска церебрална парeза след едногодишна работа с глина до отслабване с 30 кг и щастлив семеен живот на една много красива дама. Някои от хората започнаха  да рисуват и то много успешно, а сега наблюдавам вече и техни ученици- също успешни.Всеки открива по нещо, което развива, или коригира, пренасочва. Нещо, което го извежда на неговата истинска стартова писта.

- На деца как я прилагате? 
- Рисуваме... С различни художествени материали и техники.Учим се да работим в  пространството на листа и се изразяваме с цвят, линия в него.Учим жестове, движения на тялото и  ритмика, изучаваме Природата и я отразяваме на листа.Пеем, забавляваме се.... Акценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email