Седем заблуди в Арттерапията


| Прочетено Прочетено: 175 пъти | КоменариКоментари: 0Седем заблуди в Арттерапията

Съветите са на Магдалена Пюскюлева  - артерапевт, психолог и педагог по изобразителни изкуства.

Преди години, когато открих ефекта от АРТтерапията за себе си,   започнах да  живея с тази методика и с  времето тя се превърна и в моя професия. В процеса на работа с клиенти като АРТтерапевт и психолог научих много, както за себе си, така и за другите. Открих, че това е много дълбок процес на себепознание,  както и нежен  подход през приятни преживявания. Освен това АРТтерапият има бързи и трайни резултати.

И все пак, какви са заблудите за метода?

1. АРТтерапията е за всеки и може да помогне на всеки
Изобщо не е за всеки. Методът е изключително практичен. Не лекува тип „Абра-кадабра”. Изисква лична ангажираност и отговорност, ако се търсят резултати.

2. Всеки може да практикува АРТ терапията

Отново не всеки може да я практикува.  Първо е необходимо терапевтът да има отношение към изкуствата, както и познания за всяко от тях поне на базово ниво.

3. АРТтерапията е само рисуване или музикотерапия
Всяко едно изкуство е част от методиката на АРТтерапията. Аз отделих  5 години от живота си да изследвам ефекта от ползите на изкуствата и как те се превръщат в терапевтична практика. Побликувала съм ги в книгата си  „Силата на седемте изкуства”.

4. Арттерапията няма връзка със здравето
Напротив - има. Аз се „лекувам” чрез изкуствата като знам психосоматиката на всяка болест. Болестта е симптом на тялото, че в душата има дисбаланс.  Изследвах също и връзката на всяко изкуство с енергийните центрове в нашето тяло, познати още като „чакри”.

5. Артдиагностика може да прави всеки
Артдиагностиката е задължителна част от Арттерапията. Това е способността на АРТтерапевта да разчете езика на рисунката. За да може да се разчете една рисунка, терапевтът извървява дълъг процес на обучение.  Да, има базови интерпретации на валидирани тестове, но те са основа и важат само и единствено за анализа на самия тест. Всяка рисунка е моментно състояние и се променя във времето спрямо промяната на човека, който я е нарисувал. Също така зависи и от обратната връзка с човека, защото символът може да има друго, различно значение от базовото. Има много фактори, които са определящи за точната диагностика на рисунката.

6. Само едно изкуство помага
В практиката си с други хора, както и от личен опит съм разбрала, че правилната комбинация от изкуствата дават бързия резултат.

7. Ако сме професионалисти в сферата на някое от изкуствата, че то е лечебно за тях.
Когато хората се занимават с някое от изкуствата, те подсъзнателно са усетили нуждата от него. То за тях е лечебно. Развиват определени умения чрез него (описано в книгата ми „Силата на седемте изкуства”). Но когато това начинание се превърне в професия, вече сме в т.н. „Зона на комфорт” и ние имаме контрола върху работата с конкретното изкуство. Моята първа професия е художник и съм открила, че лечбеното изкуство за мен е... пеенето. Защото чрез него преживявам емоциите си, без да ги контролирам.

До края на месец февруари всички обучения са с 20 % отстъпка!

Можете да ги разгледате в сайта http://powerofsevenarts.com/courses.html

 и ако имате нужда от някое от тях, свържете се с мен!Акценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email