Кои са предимствата на растителното хранене?


| Прочетено Прочетено: 513 пъти | КоменариКоментари: 0



Кои са предимствата на растителното хранене?

Слави Славов е сертифициран нутриционист. Завършил е магистратура „Холистично здраве и лечение“ към University of Natural Health, САЩ. От 2005 г. Слави работи с баща си Георги Славов, главен специалист диетолог , и активно допринася за развитието на здравословната система чрез включване на различни иновации в сферата на детоксикацията, пълноценно растително и клетъчното хранене. Статията е направена от онлайн участието му в списание 8.

Растителното хранене може да бъде здравословно, но и нездравословно. Много хора си мислят, че се хапват непрекъснато само много плодове и зеленчуци. Да, може да има по-продължителни периоди на детокс, но за да си набави  необходимите му минерали и витамини чрез храната човек трябва да се храни пълноценно и да включи всички групи храни. Това са пълнозърнените продукти -просо, елда, ориз, киноа, овес, бобовите култури – вкл. нахут, китайски боб /мунг/, а също и растителните мазнини.

Не трябва да се забравят и фибрите.

Много заболявания днес /затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови болести/ се дължат на прекалената употреба на животински храни и рафинирани храни.  В този случаи се развиват лоши бактерии, за разлика от растителното хранене, когато се дава превес на наличие на добри бактерии в организма, в  чревния тракт, и в чието лице имаме „приятели”, които укрепват нашето здраве. Оттук започват проблемите, ако не позволим да се развие нормален микробиом в организма.

Друга грешка в храненето е съчетаването на храните. Това пак създава условия за развитие на някои болести.

Здравословни проблеми се получават и при различната топлинна обработка на храната: пържене, опушване.

При кетодиетите отначало хората са здрави и слаби, после са слаби и болни, и накрая са пълни и болни. И това се дължи на изключване на въглехидратите от храненето, и наблягането на протени и мазнини. Първоначалният ефект наистина прилича на отслабване, но не е, тъй като организмът изчерпва глюкозата и гликогена от черния дроб и мускулите, и заедно с нея се изхвърля и вода, т.е тялото се дехидратира. В дългосрочен план това е нездравословно, натоварват се черен дроб и бъбреци, изразходват се и микроелементи, липсват фибрите като здравословен елемент в храненето. Ако е налице висок калориен разход и нисък енергиен прием, то това е дисбаланс за тялото.

- Доколко суровата храна е добра при раздразнени черва и други проблеми на стомаха и тракта?
- Зависи от заболяванията, при сериозни усложения като улцерозен колит и др., е добре да се започне с разделно хранене и постепенно да започне да се включват фибрите, за да се подпомогнат добрите бактерии, така, че да започне да се стопира възпалението и да се изгражда нова лигавица. Трябва да се внимава с комбинирането на храните, за да няма ферментация, да се види дали не достигат някои ензими,  дали достига стомашен/ жлъчен сок или той да е в излишък, вариантите са много и се подхожда според случая.

- Какво мислите за Житния режим?
- Той е добър вариант за разтоварване, но и той не е за всички. При хора със стомашни проблеми може да не им се отрази добре. Ако някой има проблем с глутена,също не е подходяща диета.  

Няколко съвети:
- Плодовете се хапват винаги на гладно
- Важни са запасите от витамин В12 и витамин Д за които трябва да се внимава.
- Яжте само  когато сте гладни.
- Приемът на пчелен прашец, микроелементи, омега3-мастни киселини, хлябна мая не трябва да е произволен, а съобразен с нуждите на организма.
- Храните имат гликемичен индекс и гликемичен товар в зависимост от времето, за което за което всяка повишава нивата на кръвната захар. Гликемичният товар е свързан с консумацията на въглехидрати и как те повлияват покачването на кръвната захар.
- При инсулинова резистентност трябва да се направи така, че да се  ограничат мазнините.
- Различават се 3 вида диабет: тип 1, тип 2 и тип 1.5 . Диабетът тип 1.5  е познат като латентен автоимунен диабет при възрастни.
- При тип 1 антителата атакуват клетките на панкреаса. Тъй като панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин, хората с диабет тип 1 трябва да използват инжекции с инсулин, за да контролират кръвната си захар.
- Диабетът тип 2 е метаболитно заболяване, което е резултат от дефектно действие на инсулина. Диабетът тип 2 засяга възрастни и възрастни хора с висока кръвна захар поради предишния избор на начин на живот и хранителни навици.
- Българският църковен календар препоръчва постите, които са над 200 дни в годината, което е предпоставка за добро здраве.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email