До 17 февруари безплатни прегледи за епилепсия


| Прочетено Прочетено: 168 пъти | КоменариКоментари: 0До 17 февруари безплатни прегледи за епилепсия

70 000 души в България страдат от епилепсия. От тях около 15 000 са с фармакорезистентна форма на болестта (такава, която не се поддава на лечение с медикаменти). А ¼ от хората, които пият лекарства и са засегнати от стигмата на диагнозата, реално нямат епилепсия. Зад термина всъщност се крият огромна палитра от заболявания на мозъка, над 100, които се проявяват клинично с епилептични припадъци.

Най-често срещаните групи са:
1. Структурни аномалии: като съдови малформации, кортикални малформации, тумори.
2. Травми.
3. Инфекции като менингит и енцефалит.
4. Хипоксично исхемична увреда в резултат на родилна асфикция или исхемичен инфаркт.
5. Химичен дисбаланс.

Много често промените са изключително малки, образът може да бъде неспецифичен и различните заболявания да се припокриват. Това е причината тази година един от акцентите на кампанията в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - София да бъде поставен върху образната диагностика .

До 17 февруари 2021 г. (вкл.) екип на Отделението по образна диагностика, което е част от единствения у нас Референтен център по епилептична и функционална хирургия, ще консултира безплатно образните изследвания на пациенти с епилептични пристъпи или други форми на епилепсия.

През платформата за телемедицинаHealthyco те ще могат да изпратят своите налични ЯМР/КТ изследвания и в рамките на 7 дни да получат становище дали в техния случай се касае за коварното заболяване или причината за симптоматиката им е друга. В случай на нужда, пациентите ще бъдат насочени към допълнително изследване или консултация с невролог или неврохирург.

Екипът, който ще консултира безплатно се състои от доц. Марин Пенков – неврорентгенолог, началник на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, д-р Андрей Трифонов – специалист по образна диагностика, д-р Калина Чупетловска- специалист по образна диагностика.

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е основният образен метод за диагностика на заболяването. В сравнение с компютърната томография (КТ), при него изображенията са с по-висока чувствителност, по-добра пространствена разделителна способност, отличен контраст, способност за многопланово изобразяване и липса на йонизиращо лъчение.

„Много често промените, които се виждат на ЯМР, са изключително малки, образът може да бъде неспецифичен и различните заболявания да се препокриват. Поставянето на правилна  диагноза, което е и основата на правилното лечение, изисква специализиран екип, който е подготвен и работи в областта на неврорентгенологията и в частност детската неврорентгенология, тъй като около 50% от епилепсиите започват до 10-годишна възраст, а общо 75% – до 20 г.
Пикът на проява на болестта е най-голям от 0 до 4 години“, обяснява доц. Марин Пенков, който е единственият български лекар с европейска диплома по детска неврорентгенология.

Според него второто условие за поставянето на успешна образна диагноза е използването на специфични протоколи на скениране и модерна ЯМР апаратура. „Цел на невроизобразяването при пациенти с епилепсия е да се идентифицират основните структурни аномалии, които изискват специфично лечение (т.е. хирургическа намеса в повечето случаи), а също и да помогне при формулирането на синдромна или етиологична диагноза“, допълва доц. Пенков.

„Поставянето на навременна диагноза е от изключителна важност при епилепсиите, тъй като при тях се наблюдава следния феномен: пристъпите пораждат нови пристъпи“, категоричен е и доц. Красимир Минкин, който единствен у нас се занимава с хирургия на епилепсията и заедно с доц. Петя Димова ръководи Центъра по Епилептична и функционална хирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Чрез създаването на високоспециализирани центрове за епилепсия, какъвто е този в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, и опита и уменията на екипите, работещи в тях, досега неоткриваеми фини структурни аномалии вече рутинно се демонстрират чрез методите на Образната диагностика. Отделението по Образна диагностика на УМБАЛ "Св Иван Рилски" е оборудвано с два ЯМР апарата, единият от които последен модел на GE, снабдени с целия наличен пакет от програми за изследване на нервната система.Акценти от ЗдравницаБезплатни онлайн консултации за сърдечни амилоидоди до 18-ти март

Безплатни онлайн консултации за сърдечни амилоидоди до 18-ти март

Доц. Мариана Господинова, един от водещите специалисти в България, ще консултира безплатно (без направление от личния лекар) от 25.02.2021 г до 18.03.2021 г през здравната платформа Healthyco....още

Става все по-трудно да си родител в съвременния свят

Става все по-трудно да си родител в съвременния свят

Мащабно проучване, обхванало 8 хил. майки и бащи от 16 страни, с деца до 12 месеца, очертава най-големите предизвикателства пред родителите днес....още

Кожни проблеми, паник атаки, рефлукс и запек се повлияват много добре от гемотерапията

Кожни проблеми, паник атаки, рефлукс и запек се повлияват много добре от гемотерапията

За България гемотерапията е все още нещо ново. Тя използва гемоекстракти, които се приготвят от най-младите части на дървета и храсти, предимно техните пъпки, издънки или корени....още

Седем заблуди в Арттерапията

Седем заблуди в Арттерапията

Арттерапията изобщо не е за всеки. Методът е изключително практичен. Не лекува тип „Абра-кадабра”. Изисква лична ангажираност и отговорност, ако се търсят резултати....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email