До 17 февруари безплатни прегледи за епилепсия


| Прочетено Прочетено: 307 пъти | КоменариКоментари: 0До 17 февруари безплатни прегледи за епилепсия

70 000 души в България страдат от епилепсия. От тях около 15 000 са с фармакорезистентна форма на болестта (такава, която не се поддава на лечение с медикаменти). А ¼ от хората, които пият лекарства и са засегнати от стигмата на диагнозата, реално нямат епилепсия. Зад термина всъщност се крият огромна палитра от заболявания на мозъка, над 100, които се проявяват клинично с епилептични припадъци.

Най-често срещаните групи са:
1. Структурни аномалии: като съдови малформации, кортикални малформации, тумори.
2. Травми.
3. Инфекции като менингит и енцефалит.
4. Хипоксично исхемична увреда в резултат на родилна асфикция или исхемичен инфаркт.
5. Химичен дисбаланс.

Много често промените са изключително малки, образът може да бъде неспецифичен и различните заболявания да се припокриват. Това е причината тази година един от акцентите на кампанията в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - София да бъде поставен върху образната диагностика .

До 17 февруари 2021 г. (вкл.) екип на Отделението по образна диагностика, което е част от единствения у нас Референтен център по епилептична и функционална хирургия, ще консултира безплатно образните изследвания на пациенти с епилептични пристъпи или други форми на епилепсия.

През платформата за телемедицинаHealthyco те ще могат да изпратят своите налични ЯМР/КТ изследвания и в рамките на 7 дни да получат становище дали в техния случай се касае за коварното заболяване или причината за симптоматиката им е друга. В случай на нужда, пациентите ще бъдат насочени към допълнително изследване или консултация с невролог или неврохирург.

Екипът, който ще консултира безплатно се състои от доц. Марин Пенков – неврорентгенолог, началник на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, д-р Андрей Трифонов – специалист по образна диагностика, д-р Калина Чупетловска- специалист по образна диагностика.

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е основният образен метод за диагностика на заболяването. В сравнение с компютърната томография (КТ), при него изображенията са с по-висока чувствителност, по-добра пространствена разделителна способност, отличен контраст, способност за многопланово изобразяване и липса на йонизиращо лъчение.

„Много често промените, които се виждат на ЯМР, са изключително малки, образът може да бъде неспецифичен и различните заболявания да се препокриват. Поставянето на правилна  диагноза, което е и основата на правилното лечение, изисква специализиран екип, който е подготвен и работи в областта на неврорентгенологията и в частност детската неврорентгенология, тъй като около 50% от епилепсиите започват до 10-годишна възраст, а общо 75% – до 20 г.
Пикът на проява на болестта е най-голям от 0 до 4 години“, обяснява доц. Марин Пенков, който е единственият български лекар с европейска диплома по детска неврорентгенология.

Според него второто условие за поставянето на успешна образна диагноза е използването на специфични протоколи на скениране и модерна ЯМР апаратура. „Цел на невроизобразяването при пациенти с епилепсия е да се идентифицират основните структурни аномалии, които изискват специфично лечение (т.е. хирургическа намеса в повечето случаи), а също и да помогне при формулирането на синдромна или етиологична диагноза“, допълва доц. Пенков.

„Поставянето на навременна диагноза е от изключителна важност при епилепсиите, тъй като при тях се наблюдава следния феномен: пристъпите пораждат нови пристъпи“, категоричен е и доц. Красимир Минкин, който единствен у нас се занимава с хирургия на епилепсията и заедно с доц. Петя Димова ръководи Центъра по Епилептична и функционална хирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Чрез създаването на високоспециализирани центрове за епилепсия, какъвто е този в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, и опита и уменията на екипите, работещи в тях, досега неоткриваеми фини структурни аномалии вече рутинно се демонстрират чрез методите на Образната диагностика. Отделението по Образна диагностика на УМБАЛ "Св Иван Рилски" е оборудвано с два ЯМР апарата, единият от които последен модел на GE, снабдени с целия наличен пакет от програми за изследване на нервната система.Акценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email