Шест вълшебни билки срещу простуда (част 1)


| Прочетено Прочетено: 758 пъти | КоменариКоментари: 0



Шест вълшебни билки срещу простуда (част 1)

Усещаме първоначално разболяването като болки в клепачите, главоболие, запушен или течащ нос, болка при преглъщане, започващо втрисане, болки в мускулите. Простудата може да има много лица. Ето и няколко от най-популярните билки към които да посегнем, когато усетим признаците на настинка. Билковите рецепти могат да бъдат приложени и към грипоподобни състояния, а също и като профилактика за повдигане на имунитета. Съветите са на германското издание Landapotheke

Ето и шест вълшебни билки и как да ги употребяваме:


1. Черен Бъз (Sambucus nigra)

В миналото е бил смятан за билка на бедните, заради това, че е бил употребяван от най-бедните слоеве на обществото. Може да се използва както цветенцата, така и да се направи от него сироп, чай, билкова смес, сок, мус, отварата да се използва за вани, да се консумират само черните зрънца, да се направи отвара за гаргара.

Действа потогонно, срещу секрети, а също и диуретично.

Горещият чай от бъз е сред предпочитаните напитки при температурни състояния. Както и сок от бъз. Народната медицина го препоръчва още и  при секрети от гърлото.

Рецепта:

Билковият чай отнема леко от температурата, действа противовъзпалително, противоболково.

Смесват се много хубаво 3 суп.л. цветчета от бъз, 3 суп.л. липов цвят, 3 суп.л. мащерка и 2 суп.л. много ситно нарязана върбова кора. Вземате 1 суп.л. от количеството и се заливате с 250 мл. вряла вода. Оставяте 10-15 мин. покрито да постои. Прецеждате през ситна цедка. Пие се 4-5 пъти дневно по 1 ч.ч.

2. Липов цвят (Tilia)

Използва се цветния стрък на билката, с която както настинка, така и грипоподобни състояния. Чаят загрява и има потогонен ефект. Затова трябва да се изпиват 3 пъти дневно по 1 ч.ч. / 1 ч.л. липа се залива с 250 мл. вряла вода/. Ако го пиете в продължение на 3 седмици, то ще укрепите имунната си система. Особено полезен е този профилактичен курс на лечение в сезона на грипа. Можете да използвате и тинктура от липа.

3. Женско биле (Glycyrrhiza glabra)

Билката има много приложения, но едно от по-малките й познатите е, че облекчава оплакванията при катар на горните дихателни пътища. Тя е богата на сапунини и на глицеринова киселина, както и на калий.

Чаят от женско биле действа противовъзпалително, противоспазмолитично, заздравява лигавицата. Може да се взема също и като сироп, сок, влага се и в различни хранителни добавки.

4. Лайка (Matricaria)

В етеричните масла от лайка се срещат ценните съставки бисабобол  и хамацулен, които действат бактерицидно, противовъзпалително и успокояващо на кожата и лигавицата.

Лайката може да се използва като чай, тинктура, за инхалации и гаргара, влага се в кремове и дражета, етерични масла.

Не пренебрегвайте инхалациите при простуда и грип. Ето една много ефективна рецепта, която се прави заедно с морска сол.

Рецепта:
Трябват ви лайка /цветчета/, мащерка, риган, морска сол.

Вземате голяма тенджера или купа, която може да се нагрее и в нея слагате по 2 суп.л. от всяка съставка. Смесвате добре и заливате с гореща вода, навеждате се над съда и се загръщате с голяма хавлия. Пазете се само от много горещи изпарения! Топлите пари са полезни не само при хрема, запушен или течащ нос, синузит, но и при кашлица. Времетраене около 10 мин! Правете инхалации през 4-5 часа, но не излизайте на студено. Най-добре е да си останете вкъщи. Иначе може да се получи точно обратния ефект: затоплените кухини да се изложат на студения въздух, и да се простудите още повече.

5. Исландски лишей

Билката действа омекчаващо на лигавицата на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Исланският лишей притежава бактерицидно действие.  Влага се в различни бонбони за смучене и готови дражета. Използва се както за стимулиране на имунната система, така и при много суха кашлица.

6. Лопен (Verbascum phlomoides)

Неговите красиви, леко миришещи на пчелен мед жълти цветчета съдържат флавоноиди, сапунини, кумарини, слузни вещества и др. Много полезн е чаят, ако е направено като настойка, именно защото запазват слузни и други полезни съставки. Вземат се 3 суп.л. от билката, заливат се със студена вода , стои цялата нощ, на сутринта се прецежда  и леко затоплено се изпива.  Препоръчва се особено при упорита кашлица.

Съвет на Здравница

разгледай или поръчай Здравословни продукти при грип

виж всичко за Грип

прочети още Черен бъз и кленов сироп подобряват имунитет, борят грипа и гонят кашлицата

прочети още Прополис и ехинацея срещу грипа

прочети още Кои са най-добрите народни рецепти и натурални продукти при грип и простуда?

прочети още Народна медицина: Изпотителни чайове при грип и простуди

прочети още Могат ли антибиотиците да лекуват грип?

прочети още Седем начина да се предпазите от грип или настинка

прочети още Седем природни съвета, които ще излекуват грип и простуди












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email