С пет часова операция спасиха зрението на 27 годишна жена


| Прочетено Прочетено: 347 пъти | КоменариКоментари: 0С пет часова операция спасиха зрението на 27 годишна жена

Базедовата болест става причина за опасно изпъкване на очните ябълки извън орбитата на очите.

Д-р Дарина Кръстинова е призната за един от най-добрите пластични хирурзи в света. Почетен член е на Кралското медицинско дружество в Лондон и е носител на много международни отличия, както и на високия държавен орден „Мадарски конник”. Д-р Кръстинова има множество ученици в България и е гост-хирург в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

Зад всички медицински постижения, ние откриваме в нея човек с огромно сърце - главният двигател за всичко, което прави. Тя оперира с душа и това е качеството, което я води по целия й професионален път. Придобива името си и пациентската любов, работейки неуморно с деца с малформации, пострадали при инциденти или жертви на войни. Категорично не вярва, че нещо е невъзможно и неуморно търси начини да направи всяко нещо изпълнимо. Така отново стига до операционните зали на Болница Токуда, където я намираме днес.

Д-р Кръстинова поема случай на младо момиче с Базедова болест, което трябва да оперира във Франция още в началото на годината. Това обаче става невъзможно поради пандемичните условия, заради които датата на операцията се отлага няколко пъти, докато момичето е в тежък риск от загуба на зрението си. Така д-р Кръстинова взема решение да оперира момичето в България при една от редовните си визити в Болница Токуда. Тъй като времето напредва и рискът се увеличава се налага, заедно с екипа си, на практика да извършат три операции наведнъж. И го правят успешно!

Базедовата болест е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, което наблюдаваме все по-често след инцидента в Чернобил. Основна роля за възникването му има генетичното предразположение. Среща се много по-често при жените между 20 и 40 годишна възраст. При Базедовата болест имунната система разпознава като чужда щитовидната жлеза и я атакува, изработвайки антитела срещу нейните клетки. За отключване на заболяването се предполага, че може да играе роля и стресът, както и способността за спокойно възприемане на заобикалящия ни свят и цялостната ни емоционалност. Точно за това д-р Кръстинова не смята своята работа за финален етап от лечението и препоръчва работа с психолог на пациентите си. Тя вярва, че физическото ни здраве в голяма част е рефлексия на емоционалния ни баланс.

При Базедовата болест се активира деленето на клетките на жлезата, като тя нараства. Производството и секрецията на щитовидни хормони същи нарастват, което води до хипертиреоидизъм. Такъв е и случая на пациентката ни днес - очите са излезли от орбитата си, опъвайки нерва, увеличавайки с всеки ден възможността от загуба на зрение.

Серията от операции цели да запази зрението на пациентката, като има и естетични цели, които следва да се постигнат в четири операции, от които д-р Кръстинова извършва три наведнъж. Успешно се отварят стените на орбитата на окото, взима се костна присадка от черепа и се поставят, така че да задържат окото в орбитата. Екипът успява да прибере 60% от окото на пациентката в рамките на 5 часова операция. След година предстои да се извърши и последната операция, в която да се отстрани част от мастната тъкан на окото и то да се прибере до 80%.Акценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email