Какви грешки правим при поставяне на очните капки?


| Прочетено Прочетено: 570 пъти | КоменариКоментари: 0Какви грешки правим при поставяне на очните капки?

Съвети от книгата „Как да опазим очите си?“, издадена от Пациентска организация „Глаукома“ под редакцията на офталмолога д-р Бисера Самсонова.

При ползването на очните капки могат да се появят нежелани реакции, които обикновено са минимални. Като правило при локално приложение на медикаменти вероятността за възникване на нежелани реакции е много по-малка, отколкото при вътрешен прием. Възможни странични ефекти са: неясно зрение, сухота в окото, сълзене, краткотрайно парене, сърбеж, зачервяване около окото, главоболие, усещане за наличие на чуждо тяло в окото… Ако изпитвате някои от тези нежелани ефекти, може да ги намалите като притиснете слъзния канал с пръст, докато прилагате капките. Някои от тях водят до временно замъгляване на зрението. Ако усещате такова неразположение, преустановете работата с опасни машини и не шофирайте до пълното отзвучаване на симптомите!

Правилното прилагане на капките е: внимателно разтворете долния клепач с показалец и погледнете нагоре. Приближете апликатора - капкомер над окото и леко стиснете, за да падне капка в долния клепач, като внимавате да не докосвате окото или клепача с върха на капкомера, поради опасност от замърсяване и нараняване.

Затворете очите, така че течността да се разнесе из цялата очна ябълка или натиснете с пръст окото, в ъгълчето при носа.

Ако капката не попадне в окото, опитайте отново. Със суха кърпа избършете излишното количество течност. Поставете капачката и затворете добре след употреба. Не докосвайте с пръсти върха на апликатора – капкомер. Ако той е отделен, не го оставяйте да бъде в допир с повърхности. Ако е необходимо да сложите повече от 1 капка или да използвате повече от един вид капки за очи, то тогава трябва да изчакате поне от 5 минути, преди да сложите следващата капка. По този начин втората капка няма да отмие първата. Прочетете листовката преди употреба особено, ако страдате от някакво заболяване (в графата противопоказания) и се консултирайте с вашия лекар.

Не използвайте капки за очи предписани на други хора, както и не предлагайте вашите. Някои, но не всички, трябва да бъдат съхранявани в хладилник. Проверете това в листовката или на опаковката им. Ако пропуснете доза от вашите капки за очи, то приложете я възможно най-бързо от момента, в който сте си спомнили и след това продължете първоначалната схема на лечение. В случай, че е наближило времето за новата доза, не бива да прилагате двойна. Пазете лекарствата далеч от деца.

Капките за очи не трябва да се приемат през устата. При такъв инцидент с вас или друго лице, потърсете лекарска помощ. Някои хора могат да усетят парене веднага след като са сложили капките за очи. Това е нормално, когато е за кратко. В случай, че дразненето е по-сериозно или смятате, че капките за очи задълбочават вашите оплаквания, консултирайте се с лекуващия си лекар. Винаги проверявайте срока на годност преди употреба и никога не използвайте капки за очи с изтекъл срок на годност.

Голяма част от капките за очи, поради съдържащите се в тях консерванти (които предпазват от развитието на бактерии в разтвора), имат срок на годност до 4 седмици след отварянето. Затова следвайте стриктно указанията за употреба, които са написани в съпътстващата листовка.

Тъй като при някои пациенти наличието на консерванти в капките за очи може да доведе до допълнително дразнене, сухота и дискомфорт, офталмологът може да предпише капки за очи, които се предлагат в една доза. След отваряне те трябва да се изхвърлят в рамките на същия и следващия денАкценти от ЗдравницаКакво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Какво представляват въглехидратите и как нашето тяло ги използва?

Въглехидратите са молекули, съставени от въглеродни. водородни и кислородни атоми. Монозахаридите са най-простите въглехидрати....още

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

Седем рецепти за най-необичайните и полезни компоти

"Здравница" подбра здравословните рецепти, които съдържат много плодове и малко захар. Това, което ги отличава от най-популярните съчетания е добавката на някои билки в компота. Това ги прави не само различни на вкус, но и много полезни....още

Черната горчица - лечебното средство на бедните

Черната горчица - лечебното средство на бедните

В поредица от статии ще ви запознаем с различните видове горчица, как се произвеждат и за какво са полезна. Днес вниманието е насочено към черната горчица...още

Благотворната сила на растенията: Стевия

Благотворната сила на растенията: Стевия

На първо място стевията се използва за лечение на диабета. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email