Какви грешки правим при поставяне на очните капки?


| Прочетено Прочетено: 337 пъти | КоменариКоментари: 0Какви грешки правим при поставяне на очните капки?

Съвети от книгата „Как да опазим очите си?“, издадена от Пациентска организация „Глаукома“ под редакцията на офталмолога д-р Бисера Самсонова.

При ползването на очните капки могат да се появят нежелани реакции, които обикновено са минимални. Като правило при локално приложение на медикаменти вероятността за възникване на нежелани реакции е много по-малка, отколкото при вътрешен прием. Възможни странични ефекти са: неясно зрение, сухота в окото, сълзене, краткотрайно парене, сърбеж, зачервяване около окото, главоболие, усещане за наличие на чуждо тяло в окото… Ако изпитвате някои от тези нежелани ефекти, може да ги намалите като притиснете слъзния канал с пръст, докато прилагате капките. Някои от тях водят до временно замъгляване на зрението. Ако усещате такова неразположение, преустановете работата с опасни машини и не шофирайте до пълното отзвучаване на симптомите!

Правилното прилагане на капките е: внимателно разтворете долния клепач с показалец и погледнете нагоре. Приближете апликатора - капкомер над окото и леко стиснете, за да падне капка в долния клепач, като внимавате да не докосвате окото или клепача с върха на капкомера, поради опасност от замърсяване и нараняване.

Затворете очите, така че течността да се разнесе из цялата очна ябълка или натиснете с пръст окото, в ъгълчето при носа.

Ако капката не попадне в окото, опитайте отново. Със суха кърпа избършете излишното количество течност. Поставете капачката и затворете добре след употреба. Не докосвайте с пръсти върха на апликатора – капкомер. Ако той е отделен, не го оставяйте да бъде в допир с повърхности. Ако е необходимо да сложите повече от 1 капка или да използвате повече от един вид капки за очи, то тогава трябва да изчакате поне от 5 минути, преди да сложите следващата капка. По този начин втората капка няма да отмие първата. Прочетете листовката преди употреба особено, ако страдате от някакво заболяване (в графата противопоказания) и се консултирайте с вашия лекар.

Не използвайте капки за очи предписани на други хора, както и не предлагайте вашите. Някои, но не всички, трябва да бъдат съхранявани в хладилник. Проверете това в листовката или на опаковката им. Ако пропуснете доза от вашите капки за очи, то приложете я възможно най-бързо от момента, в който сте си спомнили и след това продължете първоначалната схема на лечение. В случай, че е наближило времето за новата доза, не бива да прилагате двойна. Пазете лекарствата далеч от деца.

Капките за очи не трябва да се приемат през устата. При такъв инцидент с вас или друго лице, потърсете лекарска помощ. Някои хора могат да усетят парене веднага след като са сложили капките за очи. Това е нормално, когато е за кратко. В случай, че дразненето е по-сериозно или смятате, че капките за очи задълбочават вашите оплаквания, консултирайте се с лекуващия си лекар. Винаги проверявайте срока на годност преди употреба и никога не използвайте капки за очи с изтекъл срок на годност.

Голяма част от капките за очи, поради съдържащите се в тях консерванти (които предпазват от развитието на бактерии в разтвора), имат срок на годност до 4 седмици след отварянето. Затова следвайте стриктно указанията за употреба, които са написани в съпътстващата листовка.

Тъй като при някои пациенти наличието на консерванти в капките за очи може да доведе до допълнително дразнене, сухота и дискомфорт, офталмологът може да предпише капки за очи, които се предлагат в една доза. След отваряне те трябва да се изхвърлят в рамките на същия и следващия денАкценти от ЗдравницаНовото Д, което се добавя в битката с ковид е витамин D

Новото Д, което се добавя в битката с ковид е витамин D

Новото Д, което се добавя в битката с ковид, е именно витамин D. Но той може да се предозира....още

В Русия съществува по-силен интерес към Ванга, отколкото в България

В Русия съществува по-силен интерес към Ванга, отколкото в България

Ванга можеше и да лекува, не само да предсказва, но й бе забранено, за да не се разчуе, че прави магии, казва Светла Теодорова в интервю пред Здравница....още

Св. Димитър идва с коня си и сняг започва да капе от брадата му

Св. Димитър идва с коня си и сняг започва да капе от брадата му

Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги. Пък според народните предания от този ден започва зимния период....още

Апарати от най-висок клас за хемодиафилтрация ще заработят до дни в Бургас

Апарати от най-висок клас за хемодиафилтрация ще заработят до дни в Бургас

Метод за извънтелесно очистване на кръвта при пациенти с терминална бъбречна недостатъчност въвеждат в бургаския диализен център „НефроЛайф“....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email