Пациенти избраха да се лекуват в България вместо в Обединеното кралство


| Прочетено Прочетено: 691 пъти | КоменариКоментари: 0



Пандемията от COVID-19 е на път да създаде нова тенденция. Англичани и етнически българи, които живеят в Обединеното кралство, идват да се лекуват в България.

Според тях пандемията от коронавирус е внесла допълнителен смут в здравната система на Острова, която и без това била мудна.

Пандемията от COVID-19 е на път да създаде нова тенденция. Англичани и етнически българи, които живеят в Обединеното кралство, идват да се лекуват в България. В рамките само на  седмица двама пациенти със сериозни неврологични заболявания са потърсили помощ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - София, съобщиха от лечебното заведение.

Първи за лечение в столичната болница постъпва 56-годишният англичанин Уилям. Мъжът е предприемач, който дели времето си между Англия и България. Проблемите му започнали преди почти година със силно главоболие. На Острова обаче го лекували с парацетамол, а диагноза така и не му е поставена. Лекарите преценили, че не му е необходимо образно изследване. След почти година ходене по мъките и по съвет на своите български приятели, той решил да потърси медицинска помощ у нас. Веднага е консултиран с невролог, който го насочва към изследване на ЯМР с контрастно вещество. И диагнозата не закъснява: злокачествен тумор на мозъка.

 В рамките на дни се организира провеждане на оперативно лечение, което е осъществено в понеделник 5.10.2020 г.. „Интервенцията премина успешно и на 7.10.2020 г. го изписахме в много добро общо състояние“, разказва лекуващият му неврохирург д-р Емануил Найденов. Предстои радио и химиотерапия, която англичанинът е решен също да проведе в България. Той споделил с д-р Найденов, че заради пандемията от коронавирус, в здравната система на Острова, която, според него и без това била бавна, цари пълен хаос.

Втората пациентка, предпочела да се лекува у нас, е 74-годишната българка М.В.Т, която от години живее в Англия, където работи като детегледачка. Жената е с дългогодишни оплаквания от болки в кръста и краката. Напоследък обаче симптомите толкова се влошили, че стигнала до инвалидизация. След като така и не успяла да се запише за образно изследване в Обединеното кралство, решава да потърси помощ в родината си. По съвет на лекар-невролог осъществява магнитен резонанс на гръбначен стълб.

Окончателната диагноза е поставена след консултация с неврохирург: дегенеративна лумбална стеноза. „Заболяването е напълно добкокачествено и лечимо, но ако не се вземат мерки навреме води до трайна инвалидизация“, разказва д-р Найденов, който, по ирония на съдбата, е лекуващ лекар и на тази пациентка. Следва назначаване на дата за операция, която е осъществена на 6.10.2020 г. в Клиниката по неврохирургия. Към момента жената е на крака и ходи без болки и помощно средство. В неделя ще пътува обратно към Англия, за да продължи работата си.

И двамата пациенти са категорични, че пандемията е внесла допълнителен смут в системата на здравеопазване в Англия, който се отразява твърде негативно върху адекватната диагностика и лечение на хора с подобни на техните заболявания. Те са впечатлени от скороста на поставяне на точната диагноза и възможностите за адекватно лечение в България.

„Да, системата на здравеопазване в България има своите предизвикателства, да не кажа проблеми, някои от които са мого сериозни. Безспорен факт обаче е, че тя е в състояние да предостави бърза и качествена медицинска помощ и то в условията на структурен и финансов  недоимък. От редовия медицински персонал в системата и от ползващите нейните услуги зависи да поискаме тя да се промени и развива към добро, всички заедно. Екипната работа на работещите в Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „Св. Ив. Рилски" -София е в основата на добрите резултати, които получаваме, за което благодаря на всички мои колеги.", убеден е, д-р Еменуил Найденов. Той е неврохирургът, който, след уникална операция, продължила часове, изправи на крака мъж с мозъчен тумор над 1 кг.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email