Не сравнявайте вашето бебе с другите деца! (част 1)


| Прочетено Прочетено: 513 пъти | КоменариКоментари: 0



Не сравнявайте вашето бебе с другите деца! (част 1)

Съветите са на д-р Зорка Угринова, специалист с голяма педиатрична практика и хомеопатия пред „Едно наум”.

Как рационално да организираме първите месеци от живота на бебето, така че да положим основите за добър режим на сън, бодърстване и хранене.

1. Не изпитвайте чувство за вина, ако се изправите пред проблем като непрекъснато плачещо бебе, напр. Дори прави впечатление, че колкото по-интелигентна е бъдещата майка, и с колкото повече фактори се съобразява, то толкова й е по-трудно, когато бебето вече е факт.

2. Майките реагират различно на едни и същи ситуации от живота на бебето. Единият тип напр. разказват спокойно, как тяхното бебе не е спало цяла нощ, имало колики или се изринало, за тях тези проблеми са нещо естествено от живота на малкото същество. Другият тип приемат тези трудности едва ли не като свой собствен провал, неуспех, когато по-дълго време не могат да се справят с възникналия проблем. А какво да кажат майките на близнаци или на тризнаци?

3. Но най-важното е, че през цялото време майките не трябва да забравят за себе си. Всяка една жена се нуждае от лично време. Откраднете време за себе си, не се идентифицирайте с останалите членове на семейството и не измествайте центъра извън вас. Ако жената не е хармонизирана, не се чувства в „кожата” си, то тогава няма как да посреща адекватно нещата, които се случват в живота. Дали ще спортувате за 30 мин, дали ще излезете на разходка за 1 час,  дали ще се откъснете от битието си в хубава книга или филм, или ще отидете на фризьор, то го направете, там, където това пространство го усещате като ваша лична медитация. Ако имате това лично време, то когато се върнете в рутината на ежедневието, ще бъдете далеч по-полезна за всички.

4.    Знаете, в болниците насърчават родилките още в рамките на първия час от раждането, да осъществят контакта „кожа до кожа” с новороденото. И се отчита положителни ефекти от майчината прегръдка в този момент. Бебето и майката са по-спокойни, а новороденото дори плаче по-малко, кърми се по-успешно, по-лесно се адаптира към света около него. Прегърнатото бебе чува ударите на сърцето на майката, както когато е било вътреутробно, усеща мириса й, развива рефлекс за гушкане, а лекото галене по гръбчето и нежен говор го успокояват и му вдъхват сигурност.

5. В първия месец бебето се храни и спи според темперамента на майката и нейния микросвят. Освен това бебета също са различни, затова не робувайте на строги правила, не се сравнявайте с други майки и не сравнявайте вашето дете с друго. Храненето е много важна част от създаване на режим на бебето. Една майка ще избере поза „люлка”, друга – кръстосана поза, трета- в поза” футболна топка”, четвърта ще кърми в легнало или полулегнало положение, по гръб или настрани.

6. Режимът, който трябва да се изгради у малкия човек е хранене/ бодърстване/ сън. Детското стомахче при кърмени деца се изпразва за 2 часа, а децата, които приемат адаптирано мляко се събуждат за  храна на всеки 3-4 часа.

7. Смяната на памперса трябва да е на 3 часа, а също и при нужда. Като профилактика на седалищен еритем /зачервяване на дупето / оставайте кожата да „диша” . Използвайте чиста вода и памучна пелена пред мокри кърпи. Превареният зехтин на водна баня върши чудеса за памперс зоната.

8. Добре е да се редуцира броя на къпането на бебето до 3 пъти седмично, докато навърши 1 годинка. Разбира се, всяка майка може да промени броя на баните, както го разбира. Внимание изискват областта на фонтанелата, мястото на БЦЖ-ваксината и пъпа. Бебешките сапуни и шампоани, както и измивните продукти трябва да бъдат безсулфатни. Хидрайте добре бебешката кожа.

9. Бебешкият сън става все по-голям проблем, защо е така? Ако сте от родителите, чийто бебета не спят много, не спят спокойно, и това безсъние е извън периодите на колики, на никнене на зъби, то не загубвайте вяра в себе си. Една теория, която придобива все по-голяма популярност е  теорията на д-р Харви Карп. Според нея,  бебетата се раждат по-рано от необходимото за развитието им – липсва им още едно тримесечие, четвъртото. Затова и страдат през първото тримесечие след раждането си. Разковничето за родителите е да уподобят околната среда на тази, в която бебо е свикнал – утробата, през първите три месеца. Затова и предлага следните 5 правила: децата да бъдат повити по време на нощния им сън, докато  приспива бебето майката да го държи странично или по корем, люлейки го, да му пее приспивно, издавайки шшш-звук, и сукане на гърдата или с биберон.

10. Бебето приблизително трябва да спи 19 часа на денонощие през първия месец след раждането си, по 18 ч. през втория месец и по 17 ч. през третия месец.

11. Как да подготвим стаята в която бебето ще спи: помещението трябва да е добре проветрено, светлината да е приглушена. Температурата да е около 21-23 С за нощен сън. Избягвайте твърде шарени, шумни играчки, не поставяйте плюшени и писукащи играчки около бебето. Препоръчва се още отделно креватче, да спи върху по-твърд матрак, върху памучни, а не сатенени чаршафчета, да са топли на допир, добре опънато. Слагайте бебето да спи без възглавница. Слагайте бебето да спи в определен час и извършвайте дейностите по отглеждането му в ритъм: храненето го в точно определени часове, къпете го в определен час, разхождайте го в определен час.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email