В дом, в който се е случил скандал, за 40 дни си отива благодатта


| Прочетено Прочетено: 373 пъти | КоменариКоментари: 0В дом, в който се е случил скандал, за 40 дни си отива благодатта

Съветите на Норбеков за щастието, депресията и от какви хора да се пазим. Назаем от блога на Норбеков - България.

Извадихме за вас някои от ключовите моменти от поредния безплатен уебинар на Мирзакарим Норбеков на 19 септември, 2020 г.

Какво ни казва притчата за 99-те златни монети… Един цар имал слуга, който винаги бил щастлив, а царят бил нещастен, въпреки че бил завоювал целия свят и притежавал цялото възможно богатство. И това много го дразнело. Попитал мъдреца си защо слугата му е винаги щастлив и дали има нещо, което може да го разстрои. По съвет на мъдреца оставили пред вратата на слугата един чувал, пълен с 99 златни монети, като написали бележка, че това е наградата му за това колко добър човек е и че вътре в чувала има 100 жълтици. Слугата бил на върха на щастието, такава сума той не бил и сънувал. Започнал да брои монетите със семейството си, но те са оказали само 99. Изпратил децата си цяла нощ из града да претърсват дали едната монета не е паднала някъде, мислил дали някой го е ограбил и в крайна сметка от следващия ден вече бил угрижен и недоволен. Вместо да се радва, измъчил себе си и близките си.

Много често хората вместо да се радват на тези 99 златни монети, скърбят за тази една недостигаща въображаема монета.

Спомнете си, моля, когато на вас някой нещо ви е подарил, вие как сте се радвали и как след това сте търсели някакъв недостатък, когато сте се стремили нещо да постигнете и сте го постигнали, но пак търсите нещо, което не е наред. Човек, когато постига нещо, само един кратък миг се радва: „Най-накрая, получи се“, а след това останалото време отново започва нещо да се натъжава, обижда се и така безкрайно във всякакви недоволства от себе си, от другите, от някакви дреболии вместо да е щастлив, превръща живота си в ад.

Някого 100 жълтици го правят нещастен, а друг се радва, че е получил все пак нещо.

Какво е това депресията?
Това е тази една жълтица. Към депресия са по-предразположени жените. Когато един мъж стане подобен на жена, и той развива депресия. При мъжете като цяло няма мигрени, това е женска територия. А мъжът като стане красавец, който се интересува от женски неща, и при него започват мигрени. Депресията е състояние да намираш в дреболиите тъмнината и от мухата да правиш слон, а след това да чуеш как ребрата ти се чупят под краката на този слон. При някои хора на тялото им, като кацне муха, я махат с ръка, а при други - хрущят ребрата под краката на слона. Единият тъгува от загубеното нещо, а не мисли, че са му останали 10 такива неща. А другият казва: „Бог дал, Бог взел и слава Богу, че са ми останали 9 от 10,  че не ми е взел всичко“. Евреите имат едни много прекрасни мъдри думи: „Слава тебе, Господи, че взимаш само златото“. Учете се от това. А ако здравето на близките ти вземе… Депресията е, когато във всичко се опитваш да виждаш само лошото. Във всяко лошо има добро. Смъртта на близките ни например е кошмар. Но се случва през живота ни. И когато ние загубим някой близък, животът продължава, и когато ние умрем, животът също продължава. Смъртта на някой близък е също и благодат, е написано в една от свещените книги, защото тогава много от близките на този човек за първи път мислят за молитви и се учат да се молят и за първи път се запознават с молитвите тогава.

Тъгата не си отива сама по себе си. Трябва ежедневно да се изхвърля, защото паметта има зона, през която тъмнината ни хваща в мрежата си. И там просто ние угасваме като жертва. Това са нашата ненавист, нашата обида. И когато ние редовно си повтаряме това нещо, вече от зоната на мистиката минаваме в зоната на елементарната психология и психофизиология, на нивото на рефлексите, т.е. това се превръща в норма, става ни рефлекс, част от характера. А характерът е част от съдбата ни. Всички са предразположени да ненавиждат някого, да се обиждат. Там където се обиждаме, където ненавиждаме, означава, че там сме избрали най-най-лекия път: да обвиняваме другия. Дервишите имат такова понятие: когато обвиняваш някого и го сочиш с пръст – погледни останалите пръсти накъде сочат. Единият пръст сочи напред, но останалите сочат към теб. А този пръст, който е нагоре, означава: Мисли за Бога. С показалеца и палеца нагоре показваме когато сме доволни от нещо. А когато се ядосваме, свиваме палеца и сочим напред, и сме зли, тогава палецът е прибран и означава, че Бог се отвръща от нас. Т.е. ние сме 4 пъти по-виновни от въображаемия според нас виновник. Значи прощавайте, моля ви, старайте се да отпускате. Не съдете другите, не сме прокурори, съдии, нито палачи.

Синовете ми преди често ме питаха: "Татко, как сте толкова спокоен, като постоянно пишат някакви глупости за Вас?" Ами, как да не съм спокоен, когато в свещените писания е написано, че когато някой осъжда някого, то този някой взима греховете на другия върху себе си. Така че аз как да съм неблагодарен на тези, които всичките ми грехове, като с огромна прахосмукачка, просто ги взимат върху себе си, а аз съм все едно в баня, в която от всички страни се излива Божия благодат вместо моите грехове. На клубните още преди няколко години казах: ако искате бизнесът ви да тръгне много силно нагоре, пуснете за себе си някакъв мръсен слух, ще полетите като тапа от шампанско, защото хората са предразположени не да се радват за чуждия успех, а да се радват за чуждото поражение. По този начин ще се освободите, те ще започват да ви осъждат, да се развличат един друг, като го разказват това нещо и всичките проблеми на вашата организация ще се прехвърлят на тях.

Преди много години аз си отворих една страничка в уикипедия, написах, че съм завършил само 8-ми клас, незавършено висше, всички дипломи сам съм си ги нарисувал, даже не са напечатани, всички медали съм си ги правил в гаража лично ... и оттам като се понесе. Пошегувах се, а после журналистите повярваха и интервюта взеха, че решиха да ми взимат по темата.

От какви хора трябва да се избавите на първо място: Пазете се от хора, които нямат 5 минути търпение.

Как да поставиш на ръководен пост човек, който 10 минути няма търпение за себе си, да мисли за себе си, да мисли за знания, да отдели време за саморазвитие. Ще трябва да търсите тези, които са в състояние да решават свои проблеми, с часове да анализират и да решават проблемите на компанията. Винаги своите сътрудници ги проверявайте за търпение. Примерно, викате ги на среща, събеседване с всеки от тях в 10:00 ч. и наблюдавате с камера какво правят, като отлагате срещата. Ако първите 15 минути някой се разсейва нещо, на телефона си гледа, звъни, отива до тоалетна и да пуши, махайте го – този човек има силна горделивост и слаба нервна система, той счита, че е заслужил да получи поста си просто така. Това е първият от няколко параметъра за пресяване на персонала.

Също така ви съветвам да не взимате страна при конфликти в организацията ви. Съветвам ви още при наемането на хората - особено на ръководни позиции - да подписват договор, че ако имат неразрешим конфликт с някой от компанията – то напускат и двамата. Защото може някой от тях да говори по-добре и да може да се обосновава, а другият да е чист човек, но да не може да говори толкова добре и да вземете страната на по-добре говорещия и така реално да вземете върху себе си греха да сте унижили чист човек. Не заемайте страната на някого, който е създал конфликт.

В свещените книги, в народните предания, е написано, че в дом, в който се е случил скандал, за 40 дни си отива благодатта. За какъв успех можем да говорим там. А има семейства, в които почти всеки ден или през ден има скандали.

Организацията трябва да работи без участието на работодателя. Това е като с децата, трябва да ги направиш самостоятелни. Бизнесът не трябва да ти изсмуква силите и да изисква от теб да си седиш в кабинета и по цял ден да казваш: ти да си изчистиш ушите, ти да си издухаш носа, ти да си измиеш лицето, т.е. на всеки да даваш задачи. Такава организация е полезна в началото, както когато децата са малки, обаче когато вече пораснат, трябва да им дадем самостоятелност.Акценти от ЗдравницаНовото Д, което се добавя в битката с ковид е витамин D

Новото Д, което се добавя в битката с ковид е витамин D

Новото Д, което се добавя в битката с ковид, е именно витамин D. Но той може да се предозира....още

В Русия съществува по-силен интерес към Ванга, отколкото в България

В Русия съществува по-силен интерес към Ванга, отколкото в България

Ванга можеше и да лекува, не само да предсказва, но й бе забранено, за да не се разчуе, че прави магии, казва Светла Теодорова в интервю пред Здравница....още

Св. Димитър идва с коня си и сняг започва да капе от брадата му

Св. Димитър идва с коня си и сняг започва да капе от брадата му

Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат на Свети Георги. Пък според народните предания от този ден започва зимния период....още

Апарати от най-висок клас за хемодиафилтрация ще заработят до дни в Бургас

Апарати от най-висок клас за хемодиафилтрация ще заработят до дни в Бургас

Метод за извънтелесно очистване на кръвта при пациенти с терминална бъбречна недостатъчност въвеждат в бургаския диализен център „НефроЛайф“....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email