Линеен ускорител от най-ново поколение вече и в Пловдив


| Прочетено Прочетено: 650 пъти | КоменариКоментари: 0



Линеен ускорител от най-ново поколение вече и в Пловдив

След обучение на екипа апаратурата стартира работа с пациенти през декември 2020 г, уточниха от лечебното заведение.

Нов линеен ускорител от последно поколение пристига на 1 септември в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Веднага след това започва монтажът на високотехнологичната апаратура и обучението на екипа. През декември стартира и работа с пациентите, съобщи началникът на Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Мария Влайкова.

 Линейният ускорител е модел „Electa Infinity“. Той ще бъде доставен заедно с нова дозиметрична апаратура. „Така на практика клиниката ще разполага с 3 линейни ускорителя, в това число и Киберножа, който използваме вече 4-та година, обясни д-р Влайкова.

 Новият линеен ускорител ще даде възможност в Клиниката по лъчелечение да се извършват интензивно модулирано и обемно модулирано лъчелечение. Д-р Влайкова поясни, че чрез новата технология пациентите ще получават много по-висока и прецизирана доза в облъчваните органи и части от обема, при по-добро запазване на критичните структури.

С новата придобивка ще може да се провежда и радиохирургия на почти всички органи. Това ще се прави независимо от радиохирургията, извършвана с другия апарат от най-висок клас – Кибернож, уточниха от Клиниката по лъчелечение.

Понастоящем помещението за новия линеен ускорител се ремонтира по строгите изисквания, съобразени със спецификациите за експлоатация на апарата. В работата с него ще бъде ангажиран екип от 6 лекари, 4 физици и 10 лаборанти.

С включването на новия линеен ускорител в работния график клиниката ще може да обхване още по-голям брой пациенти. Средно дневно около 100-120 човека получават лъчетерапевтични процедури. Броят на пациентите за година е 1500-1700.

 „Клиниката по лъчелечение осигурява най-краткия срок за включване в график за лечение – няма листа на чакащи пациенти“, уточни д-р Влайкова.

Статистиката на лечебното звено отчита увеличаване на пациентите, които се подлагат на радиохирургия с Кибернож. Доскоро съществуваше ограничение за максимален брой от 5 пациенти на месец, което вече е премахнато от НЗОК.

 „Ние сме клиника, която разполага  и със сектор за метаболитна брахитерапия на пациенти, получаващи радиоактивен йод 131, за лечение на карцином на щитовидната жлеза“, каза д-р Влайкова.

В Пловдив единствено в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда лъчехимиолечение, включително и с интравенозни апликации на цитостатици, таргетни медикаменти и имунотерапия. Това означава, че заедно с модерните антитуморни лекарства се прилага и лъчелечение. Провежда се при пациенти с тумори на глава и шия, както и при карцином на шийката на матката, обясни д-р Влайкова.

 Ръководената от нея клиника е една от трите в България, в която се провежда лъчелечение на деца със злокачествени заболявания. Екипът работи в отлично взаимодействие с Отделението по детска онкология и хематология към Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. Съществува много добра колаборация с клиничните хематолози в Южна България, като тук се насочват за лъчелечение и  пациенти с онкохематологични заболявания.

 Д-р Влайкова акцентира върху факта, че УМБАЛ „Свети Георги“ се специализира в комплексното интердисциплинарно лечение на пациенти с онкологични заболявания. За разлика от други центрове в страната, най-голямата болница в България разполага с отлично организиран и реално функциониращ мултидисциплинарен екип. По този начин се затваря цикълът за лечение на пациентите с онкологична, включително онкохематологична патология. Лечението в УМБАЛ „Свети Георги“ е комплексно – с възможност за провеждане на оперативно лечение, химиотерапия, таргетна и имунотерапии, хормонално лечение и лъчелечение. Като част от цялостната грижа, Клиниката по медицинска онкология и Клиниката по клинична хематология осъществяват диспансерно наблюдение, включително рестадиращи процедури с КТ и ПЕТ-КТ на всеки пациент.

В Клиниката по лъчелечение има клинични случаи от цяла Южна България, като се приемат пациенти и от други части на страната. Разполага с 50 легла - това е най-големият в България леглови фонд за клиники от такъв тип. Цялостната база е реновирана, климатизирана и модернизирана.

Надграждането с нов клас апаратура в този голям лъчетерапевтичен център като Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ ще допринесе категорично за подобряване на терапевтичните резултати от комплексното лечение на онкологичните и онкохематологични пациенти – деца и възрастни, с подобрено качество на живот и значително  удължена преживяемост.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email