Доц. Елена Фиркова: Пародонтозата e лечима!


| Прочетено Прочетено: 494 пъти | КоменариКоментари: 0Доц. Елена Фиркова: Пародонтозата e лечима!

Доц. д-р ФирковаПародонталните заболявания са лечими! Ако навреме се започне адекватно лечение, човек може да запази собствените зъби до края на живота си, твърди доц. д-р Елена Фиркова. Преподавателят в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ във Факултета по дентална медицина - Пловдив и част от екипа по Дентална медицина във водещата в прилагането на иновативни методи и техники пловдивска клиника „Медикус Алфа“ е един от малкото специалисти по пародонтология в България.

Доц. д-р Фиркова смята, че не се знае достатъчно, както за причините за пародонталните заболявания, така и за съвременните възможности на регенеративната пародонтална хирургия, която може да възстанови здравето на венците, на алвеоларната кост около зъбите и да реши редица други проблеми като покриване на оголени коренови повърхности, специфична подготовка преди поставяне на импланти или естетични венечни корекции. Така неинвазивни или хирургични манипулации в рамките на час-два спасяват човек от обеззъбяване, а и от последващи скъпоструващи процедури (както и от носенето на цели протези).

Тя обяснява, че може да се стимулира образуването на нова кост с използването на специфични високотехнологични биоматериали и растежни фактори (например от центрофугирана кръв от пациента се извлича фибрин, богат на тромбоцити и левкоцити, който се използват в регенеративната хирургия). В някои случаи, особено при по-млади пациенти, има загуба на венец във видимата предна част – т.н. „черни триъгълници“ между зъбите, които са особено неестетични. Тогава се използва миниинвазивна процедура със специална хиалуронова киселина, която не само механично запълва, но стимулира растежа на тъканта и проблемът се решава завинаги. Вместо за уголемяване на устните, ползвайте хиалуронова киселина за лечение на венците, апелира специалистът.

Пародонтитът (популярно – пародонтоза), също като остеопорозата е „тихия убиец“ на венци и зъби, напомня пародонтологът от „Медикус Алфа“. Развива се без болки и първоначалните симптоми дълго се неглижират от хората. Някои дори приемат кървенето при миене на зъбите като нещо нормално – а кървенето от тялото винаги е симптом на заболяване. Доц. д-р Фиркова съветва: ако имате кървене на венците, венците са с променен цвят – обикновено по-тъмно червен и оточни, имате лош дъх – обърнете се към специалист, защото това са признаци на гингивит. Гингивитът е по-леката форма, но ако не се лекува или се лекува неправилно, прогресира в пародонтит.

Всъщност това е най-разпространеното заболяване на човечеството - официален факт, вписан в Книгата на рекордите „Гинес“ през 2001 г. По данни на Световната здравна организация от 2017 г. пародонталните заболявания засягат около 750 милиона души в световен мащаб, като пародонтит (когато инфекцията от венеца е прогресирала и засяга, и разгражда костта, която държи зъбите) се установява в 70% от хората над 65 г. Нещо повече – доказан е пагубния ефект на пародонталната инфекция върху цялото тяло. Затова се развива и ново направление – пародонталната медицина. Доц. Фиркова споделя някои интересни данни, резултати от световни мащабни епидемиологични и клинични проучвания. Бременните жени с кървящи венци (което е прието като нормално при нас) имат 3 пъти по-голям риск от преждевременно раждане и/или от раждане на бебета с ниско тегло (по-малко от 2 500 г) и всички съпътстващи усложнения. По-младите хора с пародонтит (до 65 г.) имат 45% по-висок риск от сърдечно-съдови инциденти (инфаркти, инсулти) в сравнение с хората със здрави венци. Загубата само на 20% от алвеоларната кост се оказва по-значим дори от тютюнопушенето рисков фактор за смърт. При диабетици с пародонтитлекуването и поддържането на пародонтално здраве е в състояние данормализира нивата на кръвната захар и на гликирания хемоглобин. Проучва се дори ролята на пародонталната инфекция за еректилната дисфункция при мъжете.

Достатъчно доводи за внимание към здравето на венците. При установяването на проблем и анализ на причините за възникването му, излекуването е съвсем постижима цел, за което е изключително важно обаче и активното съдействие и на пациента.

Лечението на пародонталните/ периимплантните заболявания е нехирургично и хирургично, в зависимост от тежестта и степента на възпалителния процес, а и от общото състояние на пациента. Доц. Фиркова е категорична – „чистенето“ на зъбния камък, особено ако е направено набързо и само над нивото на венеца, в никакъв случай не е лечение!

Адекватното нехирургичното лечение включва: почистване на зъбната плака и зъбен камък над и под венеца (понякога се налага това да се направи в 2-3 посещения); коригиране на лошо изработени пломби, коронки и др. протезни конструкции, които механично увреждат венеца и/или задържат патогенните бактерии; шиниране на подвижните зъби, с основна цел стабилизирането им и увеличаване на комфорта при хранене; антибиотично лечение – локално в пародонталния джоб или общо.

Миниинвазивните ултразвуково и лазерно, и хирургично лечение включват: процедури за намаляване на дълбочината на пародонталните джобове; регенеративни техники за възстановяване на дефектите в алвеоларната кост с използването на костни присадки и биологично активни материали с растежни фактори, осигуряващи максимална регенерация на костта и венеца (емайлови матриксни протеини, хиалуронова киселина, тромбоцитни и левкоцитни концентрати-PRF); пластична пародонтална хирургия – покриване на оголени коренови повърхности, коригиране на залавни връзки.

 Основната профилактика на заболяванията на пародонта е грамотна хигиена на устната кухина, която започва още от детските години. Ползвайте правилно и всекидневно четката, пастата и конците за зъби, съветва доц. Фиркова. Не подценявайте кървенето от венците и търсете специализирана помощ при необходимост. И се усмихвайте повече!

Визитка:

Доц. д-р Елена Фиркова завършва Стоматологичния Факултет в Пловдив през 1998 г. с пълно отличие. Разработва и защитава първата в България дисертация по клинична пародонтология през 2005 г. и получава научната степен „Доктор“. От 2010 г. е доцент в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“, Факултета по дентална медицина – Пловдив /ФДМ/. От началото на 2020 г. работи в клиника „Медикус Алфа“.

Има специализации по пародонтология и имплантология в Белгия, Турция, Германия и Китай.

Доц. Фиркова е автор на повече от 70 публикации в български и международни списания. Има 3 издадени учебника, два от които са на английски език за обучението на англоговорящите студенти. Главен координатор за ФДМ – Пловдив на международен проект, свързан с приложението на хиалуронова киселина в резидуални джобове (2016 - 2017). Ръководител и научен консултант на 2 интердисциплинарни проекта, свързани с регенеративни терапии в пародонталната практика и с пародонтална медицина. Официален рецензент на Journal of Dentistry and Oral Surgery (САЩ).Акценти от ЗдравницаДариха на Пирогов интубационен бронхоскоп

Дариха на Пирогов интубационен бронхоскоп

Фондация "Продължи доброто" дари на Клиниката по неврохиругия на Пирогов интубационен бронхоскоп. Ендоскопският апарат произведен от японския концерн PENTAX, който има над 50 г. опит в производството на медицински ендоскопи....още

Билков прах вместо традиционните пасти за зъби

Билков прах вместо традиционните пасти за зъби

15 леснодостъпни билки имат лечебно действие върху зъбите и венците. С тях лесно и бързо всеки сам може да си приготви екологично чист натурален продукт за устна хигиена. Те са разумна алтернатива на традиционните пасти за зъби....още

Билки и билкови комбинации в помощ при пневмония

Билки и билкови комбинации в помощ при пневмония

Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхима на белите дробове. Заболяването обикновено е усложнение от инфекции на горните дихателни пътища....още

Сърбеж в ушите - какви може да са причините?

Сърбеж в ушите - какви може да са причините?

Сърбежът в ушите се среща често и освен самостоятелен проблем, може да е симптом за подагра или диабет при възрастните, за подуване на шийните лимфни възли (скрофулоза, живеница) при децата....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email