Доц. Елена Фиркова: Пародонтозата e лечима!


| Прочетено Прочетено: 1058 пъти | КоменариКоментари: 0Доц. Елена Фиркова: Пародонтозата e лечима!

Доц. д-р ФирковаПародонталните заболявания са лечими! Ако навреме се започне адекватно лечение, човек може да запази собствените зъби до края на живота си, твърди доц. д-р Елена Фиркова. Преподавателят в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ във Факултета по дентална медицина - Пловдив и част от екипа по Дентална медицина във водещата в прилагането на иновативни методи и техники пловдивска клиника „Медикус Алфа“ е един от малкото специалисти по пародонтология в България.

Доц. д-р Фиркова смята, че не се знае достатъчно, както за причините за пародонталните заболявания, така и за съвременните възможности на регенеративната пародонтална хирургия, която може да възстанови здравето на венците, на алвеоларната кост около зъбите и да реши редица други проблеми като покриване на оголени коренови повърхности, специфична подготовка преди поставяне на импланти или естетични венечни корекции. Така неинвазивни или хирургични манипулации в рамките на час-два спасяват човек от обеззъбяване, а и от последващи скъпоструващи процедури (както и от носенето на цели протези).

Тя обяснява, че може да се стимулира образуването на нова кост с използването на специфични високотехнологични биоматериали и растежни фактори (например от центрофугирана кръв от пациента се извлича фибрин, богат на тромбоцити и левкоцити, който се използват в регенеративната хирургия). В някои случаи, особено при по-млади пациенти, има загуба на венец във видимата предна част – т.н. „черни триъгълници“ между зъбите, които са особено неестетични. Тогава се използва миниинвазивна процедура със специална хиалуронова киселина, която не само механично запълва, но стимулира растежа на тъканта и проблемът се решава завинаги. Вместо за уголемяване на устните, ползвайте хиалуронова киселина за лечение на венците, апелира специалистът.

Пародонтитът (популярно – пародонтоза), също като остеопорозата е „тихия убиец“ на венци и зъби, напомня пародонтологът от „Медикус Алфа“. Развива се без болки и първоначалните симптоми дълго се неглижират от хората. Някои дори приемат кървенето при миене на зъбите като нещо нормално – а кървенето от тялото винаги е симптом на заболяване. Доц. д-р Фиркова съветва: ако имате кървене на венците, венците са с променен цвят – обикновено по-тъмно червен и оточни, имате лош дъх – обърнете се към специалист, защото това са признаци на гингивит. Гингивитът е по-леката форма, но ако не се лекува или се лекува неправилно, прогресира в пародонтит.

Всъщност това е най-разпространеното заболяване на човечеството - официален факт, вписан в Книгата на рекордите „Гинес“ през 2001 г. По данни на Световната здравна организация от 2017 г. пародонталните заболявания засягат около 750 милиона души в световен мащаб, като пародонтит (когато инфекцията от венеца е прогресирала и засяга, и разгражда костта, която държи зъбите) се установява в 70% от хората над 65 г. Нещо повече – доказан е пагубния ефект на пародонталната инфекция върху цялото тяло. Затова се развива и ново направление – пародонталната медицина. Доц. Фиркова споделя някои интересни данни, резултати от световни мащабни епидемиологични и клинични проучвания. Бременните жени с кървящи венци (което е прието като нормално при нас) имат 3 пъти по-голям риск от преждевременно раждане и/или от раждане на бебета с ниско тегло (по-малко от 2 500 г) и всички съпътстващи усложнения. По-младите хора с пародонтит (до 65 г.) имат 45% по-висок риск от сърдечно-съдови инциденти (инфаркти, инсулти) в сравнение с хората със здрави венци. Загубата само на 20% от алвеоларната кост се оказва по-значим дори от тютюнопушенето рисков фактор за смърт. При диабетици с пародонтитлекуването и поддържането на пародонтално здраве е в състояние данормализира нивата на кръвната захар и на гликирания хемоглобин. Проучва се дори ролята на пародонталната инфекция за еректилната дисфункция при мъжете.

Достатъчно доводи за внимание към здравето на венците. При установяването на проблем и анализ на причините за възникването му, излекуването е съвсем постижима цел, за което е изключително важно обаче и активното съдействие и на пациента.

Лечението на пародонталните/ периимплантните заболявания е нехирургично и хирургично, в зависимост от тежестта и степента на възпалителния процес, а и от общото състояние на пациента. Доц. Фиркова е категорична – „чистенето“ на зъбния камък, особено ако е направено набързо и само над нивото на венеца, в никакъв случай не е лечение!

Адекватното нехирургичното лечение включва: почистване на зъбната плака и зъбен камък над и под венеца (понякога се налага това да се направи в 2-3 посещения); коригиране на лошо изработени пломби, коронки и др. протезни конструкции, които механично увреждат венеца и/или задържат патогенните бактерии; шиниране на подвижните зъби, с основна цел стабилизирането им и увеличаване на комфорта при хранене; антибиотично лечение – локално в пародонталния джоб или общо.

Миниинвазивните ултразвуково и лазерно, и хирургично лечение включват: процедури за намаляване на дълбочината на пародонталните джобове; регенеративни техники за възстановяване на дефектите в алвеоларната кост с използването на костни присадки и биологично активни материали с растежни фактори, осигуряващи максимална регенерация на костта и венеца (емайлови матриксни протеини, хиалуронова киселина, тромбоцитни и левкоцитни концентрати-PRF); пластична пародонтална хирургия – покриване на оголени коренови повърхности, коригиране на залавни връзки.

 Основната профилактика на заболяванията на пародонта е грамотна хигиена на устната кухина, която започва още от детските години. Ползвайте правилно и всекидневно четката, пастата и конците за зъби, съветва доц. Фиркова. Не подценявайте кървенето от венците и търсете специализирана помощ при необходимост. И се усмихвайте повече!

Визитка:

Доц. д-р Елена Фиркова завършва Стоматологичния Факултет в Пловдив през 1998 г. с пълно отличие. Разработва и защитава първата в България дисертация по клинична пародонтология през 2005 г. и получава научната степен „Доктор“. От 2010 г. е доцент в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“, Факултета по дентална медицина – Пловдив /ФДМ/. От началото на 2020 г. работи в клиника „Медикус Алфа“.

Има специализации по пародонтология и имплантология в Белгия, Турция, Германия и Китай.

Доц. Фиркова е автор на повече от 70 публикации в български и международни списания. Има 3 издадени учебника, два от които са на английски език за обучението на англоговорящите студенти. Главен координатор за ФДМ – Пловдив на международен проект, свързан с приложението на хиалуронова киселина в резидуални джобове (2016 - 2017). Ръководител и научен консултант на 2 интердисциплинарни проекта, свързани с регенеративни терапии в пародонталната практика и с пародонтална медицина. Официален рецензент на Journal of Dentistry and Oral Surgery (САЩ).Акценти от ЗдравницаСтрадате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Страдате от възпалени венци или зъбобол? Опитайте тези изпитани народни рецепти

Възпалени венци, устна кухина, зъбобол, народната медицина е събрала и за тези болежки цял арсенал от изпитани рецепти. Здравница подбра някои от тях....още

Д-р Инна Русева за това какво е да си български лекар в Букурещ

Д-р Инна Русева за това какво е да си български лекар в Букурещ

Българката Инна Русева живее и работи като лекар в Букурещ. Тя е на 32 години и е родена в Разград. Заминава за Румъния през 2008 г., за да следва медицина в Университета по медицина и фармация "Карол Давила"....още

Един млад кон и неговите сърцати човеци имат нужда от помощ!

Един млад кон и неговите сърцати човеци имат нужда от помощ!

Диана Младенчева е скромна и отдадена майка от Северозапада, а нейният син, Ици е с диагноза, която го прави специален. Техният свят вече се е сривал веднъж. В началото на 2020 г., първият им кон – Мерзух - загива в трагичен пожар....още

Българи отглеждат лавандула в село Василевка в Украйна

Българи отглеждат лавандула в село Василевка в Украйна

Лавандула отглежда семейство Калоянови в бесарабското българско село Василевка в Украйна. Над 300 души от Василевка и околните села работят на 55-хектаровото поле....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email