Каквато билка расте в двора ти, е точно за теб!


| Прочетено Прочетено: 1485 пъти | КоменариКоментари: 0



Каквато билка расте в двора ти, е точно за теб!

Как празнуват Еньовден в Берковица, разказва Богдана Матева от Хербалкан пред БНР

- Богат ли е на билки района на Берковица?
- Районът на Берковица, освен, че богат на билки, е много чист район. Тук няма големи промишлени производства, които да замърсяват, няма и големи площи обработваеми земи, които се пръскат с химия, така, че билките тук са много чисти и с високо качество. Това е много важно, защото голяма част от хората приемат билките с надеждата да подобрят състоянието си, а това става най- ефективно, когато билката е чиста. Вярва се, че билките, набрани горе в Балкана имат силна енергия и изцелително свойство. Балканът е богат на билки от ранна пролет до късно лято. В началото започват ниско долу, като постепенно се развиват и по- нависоко. Интересното е, че когато в низините напр. белият равнец е прецъфтял, горе в Балкана тепърва започва. Берковският Балкан е началото на Стара планина, която минава през цялата ни родина. Вярва се, че това е силно енергиен път и билките в началото му също носят тази енергия.

- Фолклорен мит ли е, че на Еньовден билките са силни или билкарите вярват в това?
- Това вярване си има своето обяснение, както се казва, дим без огън няма. В периода на Еньовден, голяма част от билките, който се берат през лятото достигат до момента, в който са най- богати на активни вещества. По този начин, те са най- силни и ефективни. Разбира се, самият празник, емоциите и вярата, ритуала на Еньовден също е част от магията и допринасят за положителния резултат, защото вътрешната настройка за здраве и благоденствие е много важно и е необходимия старт в един лечебен процес.

- Днес билките как се ползват, какви форми са подходящи?
- Приложението на билките зависи от това, какво се цели и каква е билката и какви части се използват. Например, при приготвяне на водните екстракти, или най- общо наречените чайове, корените и корите се приготвят като отвара, т.е. тези части трябва да врат във вода, докато при цветове и стръкове се приготвя запарка- билката се залива с гореща вода и се оставя захлупена. Защото напр. представете си една мента със своя богат етеричен състав да ври 10 мин. Една голяма част от аромата и активните вещества вече няма да ги има.

Друга форма на прием са екстрактите тип тинктури. Те са по- силни и се ползват по-скоро за решаване на здравни проблеми. Предимството им е, че много бързо се усвояват от организмаи и са чиста формула- само билка, алкохол и вода, без консерванти и пълнители.

За външно приложение са подходящи билкови лапи, като както за тях, така и за билките под другите форми важи правилото в началото да се приеме малка доза, за да се отхвърли възможността за алергия към някоя билка или съставка.

Така, че няма общо правило, коя форма е най- ефективна. Всичко зависи от състоянието на човек и от начина му на живот.

- Търсиха ли ви по време на пандемията?
- Това беше много странен период за всички, който като всеки друг има и положителна страна. Хората започнаха да се връщат към естествените, натурални методи за поддържане на здравето. Имаха малко повече време да се замислят. Това за нас бе активен период, започнаха да се обръщат към нас и лекари, търсещи решение във фитотерапията. Така по време на пандемията пуснахме на пазара и 3 нови екстракта, със силно антивирусно действие, които са в подкрепа на имунната система.

- Има ли билка, която лекува всичко?
- Има билка за всеки! Това са природни богатства, които са за всички, само е нужно да им се доверим и да ги пазим. Но за да има билка за всеки, важно е как ще бъде набрана, съхранена и приготвена!  Ние освен факторите сезон, подходящо време, здрави и силни растения, преди бране казваме молитва, с която благодарим за възможността, което ни се дава да ползваме тези блага. По този начин силата на билките набрани по планинските полянки става още по- голяма и продуктите от тях по- ефективни. Освен това, носим храна на мравки и диви животни, защото всички ние сме едно цяло- растения, хора, животни и както се видя в последните месеци, много е важно да го осъзнаваме това.

- Опасно ли е да се прекалява с билки?
- Опасно е да се прекалява със всичко! Зависи под каква форма, колко често се приема и състоянието на организма. Билките, които повлияват добре на един, няма гаранция, че ще повлияят по същия начин на друг. Просто, защото начинът на живот е различен и степента на натрупване на токсини е различна. За да действа билката ефективно, важно е организмът  да е изчистен от токсини и патогени, това са различни вируси бактерии. Това изчистване също може да стане с билки, които имат антипаразитен и детокс ефект. Природата ни е дала всичко необходимо- както билки за изхвърляне на токсини, така и билки са тонизиране, за енергия, за успокоение и релакс. Както казахме, чайовете са по- слаби форми и могат да се ползват целогодишно, като се сменят билките, които се приемат. Има и билки, които се приемат в много ниски дози или дори не са подходящи за вътрешен прием. Там дозата е много важна и те много често се използват като суровина в лекарствени препарати.

- Семейството ви познаваше ли билките? Кой ви научи?
- Майка ми и баба ми познаваха много лечебни растения, а моите книжки бяха първите издания на Мария Требен в България.Аз прекарвах лятото на село, където освен по поляните, лечебните растения бяха и в градината. Голяма част от плевелите, които са по дворовете ни, също са полезни, дори ядливи. Сега в нашия двор на почит са както това, което сме посадили, така и глухарчето, копривата или тученицата, които растат между другото, но всъщност точно на място. Защото има вярване, че каквото расте в двора ти, то е точно за теб. Не случайно в два съседни двора, при еднакви условия- почва, слънце, дъжд, могат да растат тотално различни „плевели“. Това са нуждите на хората в този дом.

Уместно ли е самолечението?
- Билките могат да помогнат, без да навредят, но е нужно, човек да има информация за действието им и за състоянието на организма си. Освен това, забелязвам, че в България има все повече медицински лица, които започват да се интересуват от фитотерапия и да я препоръчват на хората. Така, че нужна е информираност и цялостна грижа за здравето. Не може да се разчита на тях, а в същото време напр. да няма движение, да се ядат само бързи храни и да се чака резултат.

- Билките, които растат най-много в Берковица?
- През различните сезони, билките, които са в региона са много и изключително разнообразни. Още в ранна пролет започва в гората дивият чесън или т.нар. мечи лук, за който се казва, че е първата храна на мечките след зимен сън. След това, през лятото поляните се обагрят с жълт кантарион, бял равнец, червена детелина, синя жлъчка- шарено е и много красиво. Есента идва с нейните червени плодове за сила и енергия през зимата- шипка и глог. Изобщо, във всеки един сезон района е богат да лечебни треви.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email