Кога и колко пъти да заведем бебето на ортопед ? Какви обувки да изберем?


| Прочетено Прочетено: 2034 пъти | КоменариКоментари: 0Кога и колко пъти да заведем бебето на ортопед ? Какви обувки да изберем?

Съветите са на д-р София Фурсова и на доц. Атанас Кацаров пред училище „Бебе” - София.

Физическо развитие на детето през първата годинка.Гимнастика, сядане и прохождане.

Темата е полезна за всеки родител. Бебето до 5-месечна възраст трябва да бъде прегледано ехографски от ортопед 2 пъти, за да се види състоянието на тазобедрените му ставички.

Това е най-добре да стане още до първия месец след раждането му / до 6-а седмица / и след това още веднъж между 4-и и 5-и месец. Дори може след изписването си от болницата бебето може да бъде прегледано ехографски.  Трябва да се знае, че през 6-ия месец е много късно да се направи първи преглед на детето. Ако се установи ортопедичен проблем, то лечението е изцяло хирургично. Затова е необходимо бебчето да бъде прегледано от специалист максимално рано след неговото раждане. Методът е напълно безболезнен и безопасен за малкото дете.

Диагнозата не бива да бъде случайност


В Ортомедик Клиник лекарите преглеждат по методиката на австрийското светило- проф. Граф, който е признат и се прилага в цял свят. Изключително важно е да има люлка, където се позиционира бебето и стойка към ехографа, чрез която се намалява до минимум риска от грешки. Целта на ранния преглед е , че колкото по-рано се установи даден проблем, толкова по-лесно, по-сигурно, по-бързо и по-атравматично ще се реши той за детенцето. Ако обаче се хване проблемът след 6-ия месец лечението е по-трудно, налага се хоспитализация.

Бебешка гимнастика

Лекарите тук обясняват каква гимнастика трябва да се прави на бебето. Започва се с две много лесни за изпълнение упражнения, наречени „предна жабка” и „задна жабка”. Целта е да се укрепи бебешката мускулатура, с което му помагаме по-ранно да започне да лази и да проходи.

Следващата стъпка е приучване на бебето към седеж. Това става приблизително около 6-ия месец, може да започне и през 5-и месец, но в никакъв случай през 4-и месец, както правят много родители. Те често казват: „Ама то се изправя, може да седи едва ли не само”. Не, казваме ние, специалистите. 4-ия месец не е време за сядане. Телцето му е гъвкаво, бебето е любопитно към света около него, и едва към 6-ия месец то трябва да бъде приучвано към сядане .Слагат се 2 възглавници една зад друга, или в ъгъла, както предпочитат родителите. И бебето да бъде поставено под ъгъл от 45 градуса. То не трябва да се клатушка. Така то изразява неувереност, следователно още не е готово за сядане. Задължително гръбчето му трябва да бъде фиксирано:  с възглавници,  с опора от родител.

Едва към 8-и  месец се получава самостоятелен седеж, т.е то седи само, без да има опората на възглавници. Тук също има важен момент: как не се сяда! Позата, когато детенцето сяда върху крачетата си назад или като жабче, или популярното  W- sitting са неправилни! Това е предпоставка за травма по-късно и за неправилна походка при която пръстите на краката се събират отпред. Именно заради това  ортопедите забраняваме този тип сядане!

Родителите трябва да знаят, че изправянето на детето започва около 7-ия месец. Отново правилото е детето да започне да го прави само, а не да бъде повдигано, насилвано, слагано в проходилка и пр. Тогава кръчетата могат да се изкривят или да се забави тяхното естествено изправяне.

Защо не се препоръчват бънджита: обикновено те са високо за детето, то трябва да ходи на пръсти и впоследствие скъсява ахилесовите му сухожилия. И нещата се усложняват. С проходилката често е по-ниско: детето натоварва крачетата и те се деформират. Освен това бебета не изграждат тази увереност да проходят сами. Ето защо препоръчваме да не се използват както тези, така и други  аксесоари, които подпомагат прохождането.

Трети контролен преглед, ако всичко е наред е добре да има при прохождане, за да се направи анализ на походката, да се видят как се развиват свода, гръбчето на детето и др.

Трябва да се направи и ехографско изследване на тазобедрените стави на детето. То не е въведено като задължително изследване. В някои случаи родителите сами го правят, в други – са насочени от педиатър.

В Ортомедика Клиник всеки преглед приключва с ехография на тазобедрените стави. Не може да се  прецени, че една става е здрава само с обикновен преглед, затова се  налага да се направи специализирано изследване каквото е ехографията.

Съвети за прохождането

То се случва около  първата годинка. Децата трябва да проходят сами!Никога с помощта на проходилки, ластици, бънджита и други пособия. Нека да оставим  детето да се изправи само, когато то почувства смелост в себе си. Но не само кураж им трябва, но и когато са физически добре развити.

Децата не биват да ходят боси по равна повърхност у дома. Могат да го правя в природата. Първо, защото те имат физиологичен дюстабан до около 3-та годинка. Между 3-4 година започва оформянето на свода. И когато те стъпват боси върху пода вкъщи, не може да се формира свода. При повечето деца се наблюдава, че когато стъпват петичката подава навътре. Това състояние е познато като пронация на петите. Затова децата трябва да носят пантофи. Но не какви да са, а такива, които имат твърд форд, който да поддържа правилната позиция на глезена. Иначе децата могат да тичат на воля върху трева, пясък и навсякъде другаде в природата. Това важи не само за децата, но и за възрастните.

Какво е проприосетивност?

Това означава, че долната повърхност на ходилото има сетивност, която , за да се дразни трябва да има неравни повърхности: пясък, трева и др. Това улеснява формирането на свода на детето. В противен случай, към 3- годишна възраст вместо да видим започнало оформяне на свода, се получава точно обратното - неговото забавяне и по-късно, сплескване. Затова, ако си нямате море, правите пясъчник и  това да е съчетано с правилен избор на обувки. Когато обувката е с твърд форд, и глезенът стои изправен спрямо подбедрицата.

Въпрос 1:  Какво мислите за ергономичните раници за бебе?

Отговор: Това е дълга тема. Раничките имат плюсове по отношение на тазобедрените стави,  само, че никой не мисли за гръбчето. Важно е да има опора за него. Целта е то да бъде фиксирано. Възраст за носенето на раничката няма, но бебето не трябва да бъде прегърбено. Затова се пробват раничките. Трябва да се гледат тези 2 фактора: гръбчето и краката. Защото има случай, когато раничката е ок за гръбчето, но краката висят много. Така че, пробата с бебето е задължителна. 

Въпрос 2: Ако детето е генетично предразположено към  сколиоза на какво трябва да обърнат внимание родителите?

Отговор: Добре е, че знаете за този проблем. Детето трябва да бъде преглеждано от специалист всяка година, за да се проследява. А при наличие на реален проблем се прави преглед на всеки 6 месеца.

Въпрос 3: От каква възраст детето може да спи вече на малка възглавничка?

Отговор: Около 1 годинка. Преди това нямат нужда, а след това сами започват да си търсят възглавничка.

Въпрос 4: На 5 -годишно дете  късно ли е да се коригира плоскостъпие?

Отговор: Когато процесът е начален, може да се коригира само със стелки. За рехабилитация няма данни, че може по такъв начин да се коригира. Между 3-4 годинки започва оформянето на ствола, така че не е късно. Веднъж годишно се прави допълнителен преглед, за да видим накъде се развиват нещата.

Въпрос 5: Как да изберем обувки за прохождането?

Отговор: Вземате обувки, които са меки, тъй като крачетата на бебета са много пухкави, с мастна тъкан .Когато заведете детето на преглед  в Ортомедика Клиник,  коментираме заедно дали те са подходящи или не. Когато детето проходи самостоятелно, пък вземате обувки с твърд форд.

Въпрос 6: Бебе на 2 месеца  и половина предпочита да си завърта главичката повече наляво. Има ли проблем?

Отговор: Да, има проблем. Има случаи, когато при раждане се налага по-бързо изваждане на бебето и заради това е възможно да се преразтегне мускул в областта на шията. Друг момент е, че родителите се страхуват да завъртат бебето, когато то лежи. Посоките трябва да редуват: дясно, ляво, по гръбче. Задължително бебето трябва да се прегледа от специалист, за да се установи дали не става въпрос за такава травма от раждането. Ако е така, проблемът се решава лесно с помощта на физиотерапия.

Въпрос 7: Ако бебето е вече 5-6 месеца и още не е привикнало да сяда, да се ползва ли бебешко столче за нахранване?

Отговор: Слагате бебето, нахранвате го в столчето, и това е всичко. Столчето е достатъчно тясно и бебето е фиксирано. Няма проблем да го ползвате.

Въпрос 8: Как да се използват кошчетата за бебе за автомобил?

Отговор: Ако сте тръгнали на дълъг път, задължително на 30 минути изправяте бебето. Това важи и за шезлонгите. Шезлонгът за бебе се ползва не повече от 30 мин общо през целия ден.

Въпрос 9: Какво ще препоръчате за спане на новородено: какъв матрак-твърд, мек?

Отговор: Задължително твърд матрак.

Въпрос 10: Какъв спорт бихте препоръчали?

Отговор: Плуване. Винаги когато избирате спорт, избирайте го да бъде симетричен.

За контакти:

МЦ „Ортомедика“, гр. София, ул. „Г. Вашингтон“ 22
+ 359 88 745 62 77Акценти от ЗдравницаКакво е пост-ковид синдром и можем ли бързо да си помогнем?

Какво е пост-ковид синдром и можем ли бързо да си помогнем?

При пост-ковид синдрома се наблюдава задух, лесна уморяемост, постоянна умора, сърцебиене, а също болки в корема, главоболие. Интересното е, че тези, които дори по-леко са прекарали коронавирусната инфекция, се оплакват по-дълго от подобна симптоматика....още

Вишнев оцет за здрави бъбреци и силна щитовидна жлеза

Вишнев оцет за здрави бъбреци и силна щитовидна жлеза

Вишневият оцет е малко познат в сравнение с ябълковия и винения. Той се препоръчва за пречистване на организма и подобряване на бъбречната функция, освен това доставя йод на щитовидната жлеза....още

Физическите упражнения свалят холестерола

Физическите упражнения свалят холестерола

Физическите упражнения доказано намаляват холестерола, но ако приемате големи количества наситени мазнини, не можете да тренирате толкова дълго, че да свалите нивата....още

Първата българска стая за апитерапия отвори врати

Първата българска стая за апитерапия отвори врати

Пчеларят Асен Асенов от село Ярловица е направил първия в България пчелин със стая за апитерапия и дишане на кошерен въздух....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email