Кога и колко пъти да заведем бебето на ортопед ? Какви обувки да изберем?


| Прочетено Прочетено: 1708 пъти | КоменариКоментари: 0Кога и колко пъти да заведем бебето на ортопед ? Какви обувки да изберем?

Съветите са на д-р София Фурсова и на доц. Атанас Кацаров пред училище „Бебе” - София.

Физическо развитие на детето през първата годинка.Гимнастика, сядане и прохождане.

Темата е полезна за всеки родител. Бебето до 5-месечна възраст трябва да бъде прегледано ехографски от ортопед 2 пъти, за да се види състоянието на тазобедрените му ставички.

Това е най-добре да стане още до първия месец след раждането му / до 6-а седмица / и след това още веднъж между 4-и и 5-и месец. Дори може след изписването си от болницата бебето може да бъде прегледано ехографски.  Трябва да се знае, че през 6-ия месец е много късно да се направи първи преглед на детето. Ако се установи ортопедичен проблем, то лечението е изцяло хирургично. Затова е необходимо бебчето да бъде прегледано от специалист максимално рано след неговото раждане. Методът е напълно безболезнен и безопасен за малкото дете.

Диагнозата не бива да бъде случайност


В Ортомедик Клиник лекарите преглеждат по методиката на австрийското светило- проф. Граф, който е признат и се прилага в цял свят. Изключително важно е да има люлка, където се позиционира бебето и стойка към ехографа, чрез която се намалява до минимум риска от грешки. Целта на ранния преглед е , че колкото по-рано се установи даден проблем, толкова по-лесно, по-сигурно, по-бързо и по-атравматично ще се реши той за детенцето. Ако обаче се хване проблемът след 6-ия месец лечението е по-трудно, налага се хоспитализация.

Бебешка гимнастика

Лекарите тук обясняват каква гимнастика трябва да се прави на бебето. Започва се с две много лесни за изпълнение упражнения, наречени „предна жабка” и „задна жабка”. Целта е да се укрепи бебешката мускулатура, с което му помагаме по-ранно да започне да лази и да проходи.

Следващата стъпка е приучване на бебето към седеж. Това става приблизително около 6-ия месец, може да започне и през 5-и месец, но в никакъв случай през 4-и месец, както правят много родители. Те често казват: „Ама то се изправя, може да седи едва ли не само”. Не, казваме ние, специалистите. 4-ия месец не е време за сядане. Телцето му е гъвкаво, бебето е любопитно към света около него, и едва към 6-ия месец то трябва да бъде приучвано към сядане .Слагат се 2 възглавници една зад друга, или в ъгъла, както предпочитат родителите. И бебето да бъде поставено под ъгъл от 45 градуса. То не трябва да се клатушка. Така то изразява неувереност, следователно още не е готово за сядане. Задължително гръбчето му трябва да бъде фиксирано:  с възглавници,  с опора от родител.

Едва към 8-и  месец се получава самостоятелен седеж, т.е то седи само, без да има опората на възглавници. Тук също има важен момент: как не се сяда! Позата, когато детенцето сяда върху крачетата си назад или като жабче, или популярното  W- sitting са неправилни! Това е предпоставка за травма по-късно и за неправилна походка при която пръстите на краката се събират отпред. Именно заради това  ортопедите забраняваме този тип сядане!

Родителите трябва да знаят, че изправянето на детето започва около 7-ия месец. Отново правилото е детето да започне да го прави само, а не да бъде повдигано, насилвано, слагано в проходилка и пр. Тогава кръчетата могат да се изкривят или да се забави тяхното естествено изправяне.

Защо не се препоръчват бънджита: обикновено те са високо за детето, то трябва да ходи на пръсти и впоследствие скъсява ахилесовите му сухожилия. И нещата се усложняват. С проходилката често е по-ниско: детето натоварва крачетата и те се деформират. Освен това бебета не изграждат тази увереност да проходят сами. Ето защо препоръчваме да не се използват както тези, така и други  аксесоари, които подпомагат прохождането.

Трети контролен преглед, ако всичко е наред е добре да има при прохождане, за да се направи анализ на походката, да се видят как се развиват свода, гръбчето на детето и др.

Трябва да се направи и ехографско изследване на тазобедрените стави на детето. То не е въведено като задължително изследване. В някои случаи родителите сами го правят, в други – са насочени от педиатър.

В Ортомедика Клиник всеки преглед приключва с ехография на тазобедрените стави. Не може да се  прецени, че една става е здрава само с обикновен преглед, затова се  налага да се направи специализирано изследване каквото е ехографията.

Съвети за прохождането

То се случва около  първата годинка. Децата трябва да проходят сами!Никога с помощта на проходилки, ластици, бънджита и други пособия. Нека да оставим  детето да се изправи само, когато то почувства смелост в себе си. Но не само кураж им трябва, но и когато са физически добре развити.

Децата не биват да ходят боси по равна повърхност у дома. Могат да го правя в природата. Първо, защото те имат физиологичен дюстабан до около 3-та годинка. Между 3-4 година започва оформянето на свода. И когато те стъпват боси върху пода вкъщи, не може да се формира свода. При повечето деца се наблюдава, че когато стъпват петичката подава навътре. Това състояние е познато като пронация на петите. Затова децата трябва да носят пантофи. Но не какви да са, а такива, които имат твърд форд, който да поддържа правилната позиция на глезена. Иначе децата могат да тичат на воля върху трева, пясък и навсякъде другаде в природата. Това важи не само за децата, но и за възрастните.

Какво е проприосетивност?

Това означава, че долната повърхност на ходилото има сетивност, която , за да се дразни трябва да има неравни повърхности: пясък, трева и др. Това улеснява формирането на свода на детето. В противен случай, към 3- годишна възраст вместо да видим започнало оформяне на свода, се получава точно обратното - неговото забавяне и по-късно, сплескване. Затова, ако си нямате море, правите пясъчник и  това да е съчетано с правилен избор на обувки. Когато обувката е с твърд форд, и глезенът стои изправен спрямо подбедрицата.

Въпрос 1:  Какво мислите за ергономичните раници за бебе?

Отговор: Това е дълга тема. Раничките имат плюсове по отношение на тазобедрените стави,  само, че никой не мисли за гръбчето. Важно е да има опора за него. Целта е то да бъде фиксирано. Възраст за носенето на раничката няма, но бебето не трябва да бъде прегърбено. Затова се пробват раничките. Трябва да се гледат тези 2 фактора: гръбчето и краката. Защото има случай, когато раничката е ок за гръбчето, но краката висят много. Така че, пробата с бебето е задължителна. 

Въпрос 2: Ако детето е генетично предразположено към  сколиоза на какво трябва да обърнат внимание родителите?

Отговор: Добре е, че знаете за този проблем. Детето трябва да бъде преглеждано от специалист всяка година, за да се проследява. А при наличие на реален проблем се прави преглед на всеки 6 месеца.

Въпрос 3: От каква възраст детето може да спи вече на малка възглавничка?

Отговор: Около 1 годинка. Преди това нямат нужда, а след това сами започват да си търсят възглавничка.

Въпрос 4: На 5 -годишно дете  късно ли е да се коригира плоскостъпие?

Отговор: Когато процесът е начален, може да се коригира само със стелки. За рехабилитация няма данни, че може по такъв начин да се коригира. Между 3-4 годинки започва оформянето на ствола, така че не е късно. Веднъж годишно се прави допълнителен преглед, за да видим накъде се развиват нещата.

Въпрос 5: Как да изберем обувки за прохождането?

Отговор: Вземате обувки, които са меки, тъй като крачетата на бебета са много пухкави, с мастна тъкан .Когато заведете детето на преглед  в Ортомедика Клиник,  коментираме заедно дали те са подходящи или не. Когато детето проходи самостоятелно, пък вземате обувки с твърд форд.

Въпрос 6: Бебе на 2 месеца  и половина предпочита да си завърта главичката повече наляво. Има ли проблем?

Отговор: Да, има проблем. Има случаи, когато при раждане се налага по-бързо изваждане на бебето и заради това е възможно да се преразтегне мускул в областта на шията. Друг момент е, че родителите се страхуват да завъртат бебето, когато то лежи. Посоките трябва да редуват: дясно, ляво, по гръбче. Задължително бебето трябва да се прегледа от специалист, за да се установи дали не става въпрос за такава травма от раждането. Ако е така, проблемът се решава лесно с помощта на физиотерапия.

Въпрос 7: Ако бебето е вече 5-6 месеца и още не е привикнало да сяда, да се ползва ли бебешко столче за нахранване?

Отговор: Слагате бебето, нахранвате го в столчето, и това е всичко. Столчето е достатъчно тясно и бебето е фиксирано. Няма проблем да го ползвате.

Въпрос 8: Как да се използват кошчетата за бебе за автомобил?

Отговор: Ако сте тръгнали на дълъг път, задължително на 30 минути изправяте бебето. Това важи и за шезлонгите. Шезлонгът за бебе се ползва не повече от 30 мин общо през целия ден.

Въпрос 9: Какво ще препоръчате за спане на новородено: какъв матрак-твърд, мек?

Отговор: Задължително твърд матрак.

Въпрос 10: Какъв спорт бихте препоръчали?

Отговор: Плуване. Винаги когато избирате спорт, избирайте го да бъде симетричен.

За контакти:

МЦ „Ортомедика“, гр. София, ул. „Г. Вашингтон“ 22
+ 359 88 745 62 77Акценти от ЗдравницаЗдравословните тайни на лимона

Здравословните тайни на лимона

Освен за готвене и направа на различни напитки, лимонът може да се използва и за лечение на редица заболявания. Киселият плод има успокояващ ефект и помага при борбата с много болежки....още

Болка в горната част на гърба - чувстваме някого като товар

Болка в горната част на гърба - чувстваме някого като товар

От емоционална гледна точка гърбът представлява нашата опорна система. Проблемите с гърба обикновено означават, че не чувстваме подкрепа. Какви емоции следва да променим, за да намалим или премахнем болката в гърба?...още

В Пловдив заработи първият извънстоличен мамологичен център BreastUnit

В Пловдив заработи първият извънстоличен мамологичен център BreastUnit

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit, открива УМБАЛ Свети Георги. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната, останалите три са в София....още

Не е нужно човек да е болен, тъжен или объркан, за да ползва арт терапията

Не е нужно човек да е болен, тъжен или объркан, за да ползва арт терапията

От години Дора Балти се занимава с деца със специални образователни потребности както в Италия, така и в Стара Загора, където живее в момента. Арт терапевт, тя също рисува, пише, занимава се с фотография....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - за регулиране на кръвната захар Диабор - за регулиране на кръвната захар

100% натурален продукт за нормализиране на глюкозата в човешката кръв (кръвна захар). Не съдържа токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 12.90 лв.


Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email