Кога и колко пъти да заведем бебето на ортопед ? Какви обувки да изберем?


| Прочетено Прочетено: 5415 пъти | КоменариКоментари: 0



Кога и колко пъти да заведем бебето на ортопед ? Какви обувки да изберем?

Съветите са на д-р София Фурсова и на доц. Атанас Кацаров пред училище „Бебе” - София.

Физическо развитие на детето през първата годинка.Гимнастика, сядане и прохождане.

Темата е полезна за всеки родител. Бебето до 5-месечна възраст трябва да бъде прегледано ехографски от ортопед 2 пъти, за да се види състоянието на тазобедрените му ставички.

Това е най-добре да стане още до първия месец след раждането му / до 6-а седмица / и след това още веднъж между 4-и и 5-и месец. Дори може след изписването си от болницата бебето може да бъде прегледано ехографски.  Трябва да се знае, че през 6-ия месец е много късно да се направи първи преглед на детето. Ако се установи ортопедичен проблем, то лечението е изцяло хирургично. Затова е необходимо бебчето да бъде прегледано от специалист максимално рано след неговото раждане. Методът е напълно безболезнен и безопасен за малкото дете.

Диагнозата не бива да бъде случайност


В Ортомедик Клиник лекарите преглеждат по методиката на австрийското светило- проф. Граф, който е признат и се прилага в цял свят. Изключително важно е да има люлка, където се позиционира бебето и стойка към ехографа, чрез която се намалява до минимум риска от грешки. Целта на ранния преглед е , че колкото по-рано се установи даден проблем, толкова по-лесно, по-сигурно, по-бързо и по-атравматично ще се реши той за детенцето. Ако обаче се хване проблемът след 6-ия месец лечението е по-трудно, налага се хоспитализация.

Бебешка гимнастика

Лекарите тук обясняват каква гимнастика трябва да се прави на бебето. Започва се с две много лесни за изпълнение упражнения, наречени „предна жабка” и „задна жабка”. Целта е да се укрепи бебешката мускулатура, с което му помагаме по-ранно да започне да лази и да проходи.

Следващата стъпка е приучване на бебето към седеж. Това става приблизително около 6-ия месец, може да започне и през 5-и месец, но в никакъв случай през 4-и месец, както правят много родители. Те често казват: „Ама то се изправя, може да седи едва ли не само”. Не, казваме ние, специалистите. 4-ия месец не е време за сядане. Телцето му е гъвкаво, бебето е любопитно към света около него, и едва към 6-ия месец то трябва да бъде приучвано към сядане .Слагат се 2 възглавници една зад друга, или в ъгъла, както предпочитат родителите. И бебето да бъде поставено под ъгъл от 45 градуса. То не трябва да се клатушка. Така то изразява неувереност, следователно още не е готово за сядане. Задължително гръбчето му трябва да бъде фиксирано:  с възглавници,  с опора от родител.

Едва към 8-и  месец се получава самостоятелен седеж, т.е то седи само, без да има опората на възглавници. Тук също има важен момент: как не се сяда! Позата, когато детенцето сяда върху крачетата си назад или като жабче, или популярното  W- sitting са неправилни! Това е предпоставка за травма по-късно и за неправилна походка при която пръстите на краката се събират отпред. Именно заради това  ортопедите забраняваме този тип сядане!

Родителите трябва да знаят, че изправянето на детето започва около 7-ия месец. Отново правилото е детето да започне да го прави само, а не да бъде повдигано, насилвано, слагано в проходилка и пр. Тогава кръчетата могат да се изкривят или да се забави тяхното естествено изправяне.

Защо не се препоръчват бънджита: обикновено те са високо за детето, то трябва да ходи на пръсти и впоследствие скъсява ахилесовите му сухожилия. И нещата се усложняват. С проходилката често е по-ниско: детето натоварва крачетата и те се деформират. Освен това бебета не изграждат тази увереност да проходят сами. Ето защо препоръчваме да не се използват както тези, така и други  аксесоари, които подпомагат прохождането.

Трети контролен преглед, ако всичко е наред е добре да има при прохождане, за да се направи анализ на походката, да се видят как се развиват свода, гръбчето на детето и др.

Трябва да се направи и ехографско изследване на тазобедрените стави на детето. То не е въведено като задължително изследване. В някои случаи родителите сами го правят, в други – са насочени от педиатър.

В Ортомедика Клиник всеки преглед приключва с ехография на тазобедрените стави. Не може да се  прецени, че една става е здрава само с обикновен преглед, затова се  налага да се направи специализирано изследване каквото е ехографията.

Съвети за прохождането

То се случва около  първата годинка. Децата трябва да проходят сами!Никога с помощта на проходилки, ластици, бънджита и други пособия. Нека да оставим  детето да се изправи само, когато то почувства смелост в себе си. Но не само кураж им трябва, но и когато са физически добре развити.

Децата не биват да ходят боси по равна повърхност у дома. Могат да го правя в природата. Първо, защото те имат физиологичен дюстабан до около 3-та годинка. Между 3-4 година започва оформянето на свода. И когато те стъпват боси върху пода вкъщи, не може да се формира свода. При повечето деца се наблюдава, че когато стъпват петичката подава навътре. Това състояние е познато като пронация на петите. Затова децата трябва да носят пантофи. Но не какви да са, а такива, които имат твърд форд, който да поддържа правилната позиция на глезена. Иначе децата могат да тичат на воля върху трева, пясък и навсякъде другаде в природата. Това важи не само за децата, но и за възрастните.

Какво е проприосетивност?

Това означава, че долната повърхност на ходилото има сетивност, която , за да се дразни трябва да има неравни повърхности: пясък, трева и др. Това улеснява формирането на свода на детето. В противен случай, към 3- годишна възраст вместо да видим започнало оформяне на свода, се получава точно обратното - неговото забавяне и по-късно, сплескване. Затова, ако си нямате море, правите пясъчник и  това да е съчетано с правилен избор на обувки. Когато обувката е с твърд форд, и глезенът стои изправен спрямо подбедрицата.

Въпрос 1:  Какво мислите за ергономичните раници за бебе?

Отговор: Това е дълга тема. Раничките имат плюсове по отношение на тазобедрените стави,  само, че никой не мисли за гръбчето. Важно е да има опора за него. Целта е то да бъде фиксирано. Възраст за носенето на раничката няма, но бебето не трябва да бъде прегърбено. Затова се пробват раничките. Трябва да се гледат тези 2 фактора: гръбчето и краката. Защото има случай, когато раничката е ок за гръбчето, но краката висят много. Така че, пробата с бебето е задължителна. 

Въпрос 2: Ако детето е генетично предразположено към  сколиоза на какво трябва да обърнат внимание родителите?

Отговор: Добре е, че знаете за този проблем. Детето трябва да бъде преглеждано от специалист всяка година, за да се проследява. А при наличие на реален проблем се прави преглед на всеки 6 месеца.

Въпрос 3: От каква възраст детето може да спи вече на малка възглавничка?

Отговор: Около 1 годинка. Преди това нямат нужда, а след това сами започват да си търсят възглавничка.

Въпрос 4: На 5 -годишно дете  късно ли е да се коригира плоскостъпие?

Отговор: Когато процесът е начален, може да се коригира само със стелки. За рехабилитация няма данни, че може по такъв начин да се коригира. Между 3-4 годинки започва оформянето на ствола, така че не е късно. Веднъж годишно се прави допълнителен преглед, за да видим накъде се развиват нещата.

Въпрос 5: Как да изберем обувки за прохождането?

Отговор: Вземате обувки, които са меки, тъй като крачетата на бебета са много пухкави, с мастна тъкан .Когато заведете детето на преглед  в Ортомедика Клиник,  коментираме заедно дали те са подходящи или не. Когато детето проходи самостоятелно, пък вземате обувки с твърд форд.

Въпрос 6: Бебе на 2 месеца  и половина предпочита да си завърта главичката повече наляво. Има ли проблем?

Отговор: Да, има проблем. Има случаи, когато при раждане се налага по-бързо изваждане на бебето и заради това е възможно да се преразтегне мускул в областта на шията. Друг момент е, че родителите се страхуват да завъртат бебето, когато то лежи. Посоките трябва да редуват: дясно, ляво, по гръбче. Задължително бебето трябва да се прегледа от специалист, за да се установи дали не става въпрос за такава травма от раждането. Ако е така, проблемът се решава лесно с помощта на физиотерапия.

Въпрос 7: Ако бебето е вече 5-6 месеца и още не е привикнало да сяда, да се ползва ли бебешко столче за нахранване?

Отговор: Слагате бебето, нахранвате го в столчето, и това е всичко. Столчето е достатъчно тясно и бебето е фиксирано. Няма проблем да го ползвате.

Въпрос 8: Как да се използват кошчетата за бебе за автомобил?

Отговор: Ако сте тръгнали на дълъг път, задължително на 30 минути изправяте бебето. Това важи и за шезлонгите. Шезлонгът за бебе се ползва не повече от 30 мин общо през целия ден.

Въпрос 9: Какво ще препоръчате за спане на новородено: какъв матрак-твърд, мек?

Отговор: Задължително твърд матрак.

Въпрос 10: Какъв спорт бихте препоръчали?

Отговор: Плуване. Винаги когато избирате спорт, избирайте го да бъде симетричен.

За контакти:

МЦ „Ортомедика“, гр. София, ул. „Г. Вашингтон“ 22
+ 359 88 745 62 77











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email