Как и колко често да се мери кръвното налягане?


| Прочетено Прочетено: 783 пъти | КоменариКоментари: 0Как и колко често да се мери кръвното налягане?

Съветите са на д-р Александър Носиков, кардиолог в  София, 10 год. е работил в Англия, трудовият му стаж започва в Пирдоп.

Кардиологичните проблеми, които не ни вълнуват на 30 години, но определят от какво ще боледуваме в бъдеще.
Това, което хората не знаят е, че вероятността да развият някакво сърдечно-съдово заболяване през годините е огромна.

Ако вземем конкретно хипертонията, то рискът при нея се изчислява по следния начин: ако сте 50-годишни, то около50 на сто от връстниците ви имат високо кръвно налягане, ако сте 60-годиишни, то процентът скача на 60. Ако сте 70-годишни, то положението вече клони към 70 на сто от хората на тази възраст. И на една преклонна възраст от 90-години, то почти всички са хипертоници и са изключения хората, които нямат.

Други болести, които се появяват в хода на остаряването и вероятността да ги развием в 25 на сто от случаите са предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност,а бъбречна недостатъчност и диабет са с 40 на сто  шанс да се прояват.

В кардиологията много болести и състояния подлежат на профилактика. Ако не се пуши, няма наднормено тегло, има добър липиден профил, не се води заседнал начин на живот, човек се храни здравословно, то до 90 на сто може да бъде свален този риск.

Стресът също е фактор, който не трябва да се пренебрегва, защото той влияе не само върху времето, в което е получен, но и след това. Много важно е в такива случаи е човек да излезе извън средата, която му носи толкова много стрес. За България често пъти това е невъзможно: да се напусне големия град и да се смени с малко населено място, където и доходите могат да бъдат  прилични, и стресът да е в пъти по-малък.

Колкото по-рано се открие и лекува една хипертония, толкова повече години живот добавя пациентът. Лечението на високото кръвно налягане намалява рискът от инсулт най-вече. Това е голямата задача на лекаря. Хипертонията също е болест, която е свързана с градския ни начин на живот.

Заболяването трябва да се диагностицира внимателно, има и т.нар състояние” хипертония на бялата престилка”. При нея човек покачва артериалното налягане единствено в присъствието на лекар или в лекарския кабинет. През останалото време той може да има съвсем нормално артериално налягане.

Всяка  висока стойност подлежи на потвърждение и има доста сериозни правила как да се мери кръвното: на коя ръка, как да е седнал пациента, колко да е уморен и т.н. Напр. кръвно не винаги се мери на лявата ръка, а на ръката, където то е по-високо, при тази манипулация той не яде, не мърда, не гледа телевизия, а ако е ходил, трябва да е почивал 3-5 мин. преди това. Ако човек е много емоционален, му се мери три пъти кръвното, и при големи разлики в стойностите, то първата се игнорира, а се вземат под внимание само втората и третата стойност. Тези специфики трябва да се кажат на пациента.

За разликите между инфаркт и инсулт
Когато има съмнение за една от двете състояния, най-важното е човекът максимално бързо да бъде закаран в болница. Общото в двата случая е, че има запушен съд, които при нормално състояние  храни сърцето или мозъка съответно.

Добре е също да не се чуди болният дали болката ще му мине или не, а веднага да бъде откаран в лечебно заведение. Защото често се губят между 3-4 часа, и това може да е фатално. Затова винаги има нужда от информационни кампании, които да обяснят симптомите и необходимостта от бърза реакция. При инсулт се усещат тръпнене, слабост и нарушена сетивност в едната половина на тялото, нарушения в говора, нарушения в зрението. При инфаркт- гръден дискомфорт/ стягане, тежест, болка/, който се усеща централно, към двете ръце, отзад, между плешките, към долната челюст. Често е придружено от изпотяване и други симптоми. В такива случаи трябва незабавно болният да бъде закаран в Спешно отделение.

Гръдната болка е тревожен симптом за поне 3 животозастрашаващи кардиологично състояния: белодробна емболия, инфаркт, скъсана аорта. Към тях се добавят състояния като пневмоторакс, тежка пневмония. Какво точно се случва с пациента при гръдна болка е задача на вътрешната медицина, на кардиолозите.

Опасно ли е „прескачането” на сърцето?
Ритъмното нарушение трябва да бъде установено чрез по-продължителна електрокардиограма. Най-честата причина за това състояние са екстрасистолите: камерни и надкамерни. Всеки човек има екстрасистоли, някои повече, други- по-малко. Разпределението им през деня е различно и има много индивидуална чувствителност към тях.

Може ли да се разчита на електронните апарати за мерене на кръвно?
Да, но те се отнасят повече за хората при които сърцето им е в ритъм. Те не са подходящи за страдащи от предсърдно мъждене на сърцето напр.

Апаратът трябва да мери кръвното високо горе на ръката, а не китката.

При ниско кръвно налягане и ускорен пулс какво съветвате?
Трябва да се търси каузалност: каква е била причината пациентът да си измери кръвното. Всеки случай е строго индивидуален: има хора с висок пулс, който не им пречи, но други го усещат силно. В тези случай трябва да се направят изследвания дали няма изменение в работата на щитовидната жлеза, дали няма анемия или възпаление в тялото. Много важни са резултатите от кръвните изследвания.

Аритмията: как се получава и как да се лекува?
Има десетки видове аритмия в кардиологията, някои от тях много добре се повлияват от лекарства, други се лекуват с катетърна аблация,  има и аритмии, които не е необходимо да бъдат пипани: напр. синусовата аритмия, която се наблюдава при децата- като дишаш и издишаш се променя сърдечната честота. Това е физиология.

Най-опасните аритмии са пресърдното мъждене на сърцето и други близки до това състояния, които качват риска от емболия и инсулт. При съмнение за аритмия е добре те да са документирани чрез електрокардиограми или холтер.

Наднорменото тегло рисков фактор ли е за аритмиите?
За предсърдното мъждене-да.Излишните килограми са предпоставка още за получаване на диабет, инсулинова резистентност.

Кардиотренировките - за или против?
Нямаме нищо против тях. Любимият спорт в кардиологията не са екстремните спортове, а плуване, кардиотренировки. Няма нужда да се ходи във фитнеса всеки път. Същата работа за укрепване на сърцето върши и забързаното ходене в парка, да се прави сутрин и вечер по 20-30 мин.

Акценти от ЗдравницаКакво е пост-ковид синдром и можем ли бързо да си помогнем?

Какво е пост-ковид синдром и можем ли бързо да си помогнем?

При пост-ковид синдрома се наблюдава задух, лесна уморяемост, постоянна умора, сърцебиене, а също болки в корема, главоболие. Интересното е, че тези, които дори по-леко са прекарали коронавирусната инфекция, се оплакват по-дълго от подобна симптоматика....още

Вишнев оцет за здрави бъбреци и силна щитовидна жлеза

Вишнев оцет за здрави бъбреци и силна щитовидна жлеза

Вишневият оцет е малко познат в сравнение с ябълковия и винения. Той се препоръчва за пречистване на организма и подобряване на бъбречната функция, освен това доставя йод на щитовидната жлеза....още

Физическите упражнения свалят холестерола

Физическите упражнения свалят холестерола

Физическите упражнения доказано намаляват холестерола, но ако приемате големи количества наситени мазнини, не можете да тренирате толкова дълго, че да свалите нивата....още

Първата българска стая за апитерапия отвори врати

Първата българска стая за апитерапия отвори врати

Пчеларят Асен Асенов от село Ярловица е направил първия в България пчелин със стая за апитерапия и дишане на кошерен въздух....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email