Какви опасности ни грозят, ако не лекуваме високото кръвно?


| Прочетено Прочетено: 1275 пъти | КоменариКоментари: 0Какви опасности ни грозят, ако не лекуваме високото кръвно?Медицината е открила директна връзка между нелекуваното с години високо кръвно налягане и две много тежки заболявания - аортна дисекация (б.р. - разкъсване на аортата) и мозъчен хеморагичен инсулт. Не са малко хората, които са застрашени от тези смъртоносни диагнози.

Близо 1000 са случаите годишно на аортна дисекация, а около 20 000 - на мозъчните удари. Една част от тях са хеморагични, т.е. свързани са с кръвоизливи, за които е виновна именно неконтролираната хипертония, а останалите са исхемични инсулти - когато поразеният съд страда от недохранване с кръв.

Това обясни пред "Труд" доц. Иво Петров, председател на Дружеството на кардиолозите в България и началник на сърдечно-съдовата клиника в столичната болница "Сити клиник".

Артериалната хипертония е един от основните рискови фактори в сърдечно-съдовата медицина и главен виновник за ранното развитие на атеросклероза (б.р. - задебеляване на вътрешната страна на кръвоносния съд и натрупване на мазнини), която пък е убиец №1 в нашето съвремие.

"Проучвания показват, че при около 2/3 от българите с хипертония (а те са над 2 млн. души) няма добър контрол на високото кръвно налягане, като една трета от тях въобще не се лекуват, а останалите не постигат прицелните стойности на налягането, независимо че приемат някакви медикаменти", поясни доц. Петров.

Само преди няколко дни той спаси млад пациент от София именно с разкъсване на аортата (тя е най-голямата артерия в човешкото тяло, която "излиза" от сърцето и осигурява кръвоснабдяване на целия организъм).

"Пристигналият при нас мъж е на 38 г., не е с наднормено тегло, което не се вписва в типичния профил на хипертоника, но за съжаление страда от високо кръвно повече от 10 г., което е било недобре лекувано. Приемал някакви медикаменти, но не следял резултата от тях", разказа доц. Петров. Аортната дисекация при пациента била ужасяваща.

"Първите симптоми са раздираща болка в гърдите, която често се съчетава със световъртеж и загуба на съзнанието. Последната се наблюдава, когато дисекацията обхваща и съдовете, кръвоснабдяващи мозъка", обясни доцентът. Понякога се стига и до силно изтръпване на крайниците, когато са поразени артериите, отговорни за кръвоснабдяването на ръцете и краката.
"Аортната дисекация е по-смъртоносна от инфаркта.

А засяга най-вече млади мъже в работоспособна възраст", добави доц. Петров. Ключов момент в лечението на тези пациенти е да бъдат бързо транспортирани до високоспециализиран сърдечно-съдов център, в който има възможност за хирургично и вътресъдово лечение. "За аортната дисекация казваме, че смъртността при нея е 1% на час, т.е. на 24-тия час загиват 1/4 от пациентите, а на 48-ия - половината", посочи лекарят.

ечението при дисекация, която засяга началната част на аортата (т.е. до съдовете, които кръвоснабдяват мозъка), е незабавно хирургично - операция. А при дисекация, която засяга по-долния дял на аортата, се имплантира ендопротеза. Такава поставил доц. Петров на 38-годишния Александър и спасил живота му.

Много често пациенти пристигали при известния кардиолог и му казвали: "Докторе, толкова добра терапия ми предписа, че си оправих кръвното и си спрях лекарствата." "Като чуем това, ние, лекарите, се вбесяваме, защото артериалната хипертония се лекува с години наред, докато кръвното налягане се стабилизира и се фиксира в нормални стойности.

Чак тогава можем да си позволим да редуцираме лекарствата", обясни доц. Петров. Но в никакъв случай не трябва да се спират. Обяснението е, че заради артериалната хипертония целият организъм се е "пренастроил", а това не е временно и епизодично заболяване. По тази причина, за да се върне към нормалното си състояние, е нужно много дълго време. А това не се случва с вземане на лекарства само няколко месеца.
Акценти от ЗдравницаКакво представлява и каква е ролята на pH?

Какво представлява и каква е ролята на pH?

pH е мярка за активността на водородните йони в разтвор, и съответно неговата киселинност или алкалност. pH е и скала за измерване на киселинност или алкалност на разтвори....още

Чай от дюлеви листенца при лека кашлица и безсъние

Чай от дюлеви листенца при лека кашлица и безсъние

Много полезни са слузните вещества, които се съдържат в почти всички съставни части на растението. Препоръчва се от пресните цветенца на цъфналата дюля да се направи дъхав чай. Той е подходящ за леко безсъние, а също помага при кашлица....още

Цветето на Богодорица: за какво помага?

Цветето на Богодорица: за какво помага?

Богородичето се бере обредно от жените във времето между двете Богородици. Различават се още 2 вида Богородична трева: едното е изцяло зелено, а другото – със светлозелени резки по лисатата....още

Полезни диетични промени при жлъчни камъни и кризи

Полезни диетични промени при жлъчни камъни и кризи

Хранене, богато на захари и животински мазнини и бедно на растителни мазнини и фибри, крие значителен риск за формирането на жлъчни камъни....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email