Кардиологът д-р Райчева: 140/90 е нормално кръвно


| Прочетено Прочетено: 45016 пъти | КоменариКоментари: 0Кардиологът д-р Райчева: 140/90 е нормално кръвно

Д-р Ваня РайчеваД-р Ваня Райчева е кардиолог в Първа МБАЛ–София. Има над 20–годишен опит като кардиолог и  в лечението на високото кръвно налягане . Завършила е Медицинска академия-София. 

Можете да я откриете на тел. 0887/954 174 или в кабинета й на ул. „Пиротска” №10.


- Д-р Райчева, какво не знаем за хипертонията?
- Първо искам да отговоря какво знаем: че артериалната хипертония е в независима, постоянна връзка с разпространението на множество сърдечно-съдови заболявания - инсулт, инфаркт, внезапна сърдечна смърт, заболявания на периферните артерии и бъбречна недостатъчност.

Какво не знаем: че артериалната хипертония няма свои симптоми. Често споделяните от пациентите оплаквания- главоболие, неспокойствие, сърцебиене, напрежение в главата са неспецифични и по тях не можем да определим колко е кръвното ни налягане - то се измерва с апарат.  Ние контролираме кръвното налягане, не защото пациентът е болен в момента, а защото хората с високо кръвно налягане получават 3 пъти по-често инсулт и 2 пъти по-често миокарден инфаркт.
 
- Кое кръвно налягане се приема за нормално?
- За повишено се смята артериално налягане над 140/90. Кръвното налягане варира много, то е различно във всеки момент и определянето на нормата като една цифра е трудно. На практика обаче, норми за високо кръвно  се използват универсално за улесняване на диагнозата и за вземането на решение за лечение. В последните 2 години има доказателства, че кръвно налягане 140-90 е също така безопасно за хората, както и кръвно налягане 120-80 и 130-85. Тези стойности се отнасят както за млади, така и за възрастни хора.

Младите хора повишават предимно диастолното налягане, т. нар. „долна граница”. Възрастните и стари хора имат обикновено нормални или ниски стойности за диастолното налягане и високи стойности за систолното налягане- „горната граница”.  След 50- годишна възраст високото систолното артериално налягане е по-опасно- то е по-добър предиктор за сърдечно- съдови инциденти.

- Ясни ли са причините, които го провокират?
- В голямата част от случаите /98%/ високото кръвно налягане се причинява само себе си- т.е. то е първичният проблем. Само в 2% от случаите има друго заболяване, което предизвиква високото кръвно налягане и кардиолозите са обучени да ги разпознават.
 Високото кръвно налягане и по- често при хора, които консумират много сол, голямо количество алкохол, имат заседнал живот, стрес, затлъстяване, сънна апнея, диабет, подагра, висок холестерол.

- Не е ли по-опасно събирането на границите на кръвното?
- Митът за „събраните граници” е честа причина хората да търсят лекарски съвет, защото смятат това състояние за опасно. Няма описано такова заболяване или състояние в организма. Най- често близки граници на кръвното налягане означава недобре измерено кръвно налягане. Систолното артериално налягане се измерва по- трудно. Първият тон, наречен тон на Коротков може да се пропусне и вместо 150-100 да измерим стойности 130-100. Така че, при събрани граници на кръвното налягане просто го измерете още веднъж, най- добре с автоматичен апарат. Разгледайте още веднъж указанията за използването на апарата, който имате. Отпуснете се, облегнете се удобно на стола, починете си 5 минути, сложете ръката в удобно положение, вижте дали маншетата, апарата и сърцето са на едно ниво.

Втората причина за „събраните граници” е изолирана диастолна хипертония, която не е така честа. Т.е. ако измерим стойности 130-100- проблем е долната граница.

Ние обикновено измерваме кръвното си налягане, когато се чувстваме неразположени- имаме главоболие, световъртеж. Това най-често са симптоми на стрес, емоционално напрежение и преумора. В тези случай промените в кръвното налягане са част от клиничната картина, а не причина за оплакванията.

- Колко често трябва да си мерим кръвното, ако сме хипертоници?
- За диагностична оценка измерването на кръвното в дома трябва да се прави в продължение на 3-4дни, за предпочитане 7 дни, сутрин и вечер. Правят се по 2 измервания през 1-2мин, при голяма разлика се прави и трето измерване. Стойностите се записват и се обсъждат с лекуващия лекар при следваща визита.

Три съвета за здраво сърце:

1.    Хранете се здравословно
2.    Ходете пеша
3.    Не пушете

Три съвета за хипертоници:
1.    Не слагайте солница на масата
2.    Ходете пеша
3.    Не консумирайте алкохол
Акценти от ЗдравницаКакво представлява и каква е ролята на pH?

Какво представлява и каква е ролята на pH?

pH е мярка за активността на водородните йони в разтвор, и съответно неговата киселинност или алкалност. pH е и скала за измерване на киселинност или алкалност на разтвори....още

Чай от дюлеви листенца при лека кашлица и безсъние

Чай от дюлеви листенца при лека кашлица и безсъние

Много полезни са слузните вещества, които се съдържат в почти всички съставни части на растението. Препоръчва се от пресните цветенца на цъфналата дюля да се направи дъхав чай. Той е подходящ за леко безсъние, а също помага при кашлица....още

Цветето на Богодорица: за какво помага?

Цветето на Богодорица: за какво помага?

Богородичето се бере обредно от жените във времето между двете Богородици. Различават се още 2 вида Богородична трева: едното е изцяло зелено, а другото – със светлозелени резки по лисатата....още

Полезни диетични промени при жлъчни камъни и кризи

Полезни диетични промени при жлъчни камъни и кризи

Хранене, богато на захари и животински мазнини и бедно на растителни мазнини и фибри, крие значителен риск за формирането на жлъчни камъни....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email