Кардиологът д-р Райчева: 140/90 е нормално кръвно


| Прочетено Прочетено: 64897 пъти | КоменариКоментари: 0



Кардиологът д-р Райчева: 140/90 е нормално кръвно

Д-р Ваня РайчеваД-р Ваня Райчева е кардиолог в Първа МБАЛ–София. Има над 20–годишен опит като кардиолог и  в лечението на високото кръвно налягане . Завършила е Медицинска академия-София. 

Можете да я откриете на тел. 0887/954 174 или в кабинета й на ул. „Пиротска” №10.


- Д-р Райчева, какво не знаем за хипертонията?
- Първо искам да отговоря какво знаем: че артериалната хипертония е в независима, постоянна връзка с разпространението на множество сърдечно-съдови заболявания - инсулт, инфаркт, внезапна сърдечна смърт, заболявания на периферните артерии и бъбречна недостатъчност.

Какво не знаем: че артериалната хипертония няма свои симптоми. Често споделяните от пациентите оплаквания- главоболие, неспокойствие, сърцебиене, напрежение в главата са неспецифични и по тях не можем да определим колко е кръвното ни налягане - то се измерва с апарат.  Ние контролираме кръвното налягане, не защото пациентът е болен в момента, а защото хората с високо кръвно налягане получават 3 пъти по-често инсулт и 2 пъти по-често миокарден инфаркт.
 
- Кое кръвно налягане се приема за нормално?
- За повишено се смята артериално налягане над 140/90. Кръвното налягане варира много, то е различно във всеки момент и определянето на нормата като една цифра е трудно. На практика обаче, норми за високо кръвно  се използват универсално за улесняване на диагнозата и за вземането на решение за лечение. В последните 2 години има доказателства, че кръвно налягане 140-90 е също така безопасно за хората, както и кръвно налягане 120-80 и 130-85. Тези стойности се отнасят както за млади, така и за възрастни хора.

Младите хора повишават предимно диастолното налягане, т. нар. „долна граница”. Възрастните и стари хора имат обикновено нормални или ниски стойности за диастолното налягане и високи стойности за систолното налягане- „горната граница”.  След 50- годишна възраст високото систолното артериално налягане е по-опасно- то е по-добър предиктор за сърдечно- съдови инциденти.

- Ясни ли са причините, които го провокират?
- В голямата част от случаите /98%/ високото кръвно налягане се причинява само себе си- т.е. то е първичният проблем. Само в 2% от случаите има друго заболяване, което предизвиква високото кръвно налягане и кардиолозите са обучени да ги разпознават.
 Високото кръвно налягане и по- често при хора, които консумират много сол, голямо количество алкохол, имат заседнал живот, стрес, затлъстяване, сънна апнея, диабет, подагра, висок холестерол.

- Не е ли по-опасно събирането на границите на кръвното?
- Митът за „събраните граници” е честа причина хората да търсят лекарски съвет, защото смятат това състояние за опасно. Няма описано такова заболяване или състояние в организма. Най- често близки граници на кръвното налягане означава недобре измерено кръвно налягане. Систолното артериално налягане се измерва по- трудно. Първият тон, наречен тон на Коротков може да се пропусне и вместо 150-100 да измерим стойности 130-100. Така че, при събрани граници на кръвното налягане просто го измерете още веднъж, най- добре с автоматичен апарат. Разгледайте още веднъж указанията за използването на апарата, който имате. Отпуснете се, облегнете се удобно на стола, починете си 5 минути, сложете ръката в удобно положение, вижте дали маншетата, апарата и сърцето са на едно ниво.

Втората причина за „събраните граници” е изолирана диастолна хипертония, която не е така честа. Т.е. ако измерим стойности 130-100- проблем е долната граница.

Ние обикновено измерваме кръвното си налягане, когато се чувстваме неразположени- имаме главоболие, световъртеж. Това най-често са симптоми на стрес, емоционално напрежение и преумора. В тези случай промените в кръвното налягане са част от клиничната картина, а не причина за оплакванията.

- Колко често трябва да си мерим кръвното, ако сме хипертоници?
- За диагностична оценка измерването на кръвното в дома трябва да се прави в продължение на 3-4дни, за предпочитане 7 дни, сутрин и вечер. Правят се по 2 измервания през 1-2мин, при голяма разлика се прави и трето измерване. Стойностите се записват и се обсъждат с лекуващия лекар при следваща визита.

Три съвета за здраво сърце:

1.    Хранете се здравословно
2.    Ходете пеша
3.    Не пушете

Три съвета за хипертоници:
1.    Не слагайте солница на масата
2.    Ходете пеша
3.    Не консумирайте алкохол












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email