Лекарите говорят за метаболитен синдром дори при нормално тегло (част 1)


| Прочетено Прочетено: 625 пъти | КоменариКоментари: 0Лекарите говорят за метаболитен синдром дори при нормално тегло (част 1)

Съветите са на д-р Райна Стоянова, ендокринолог, диетолог в София

Метаболитен синдром е болестно състояние, при което е налице коремно затлъстяване, наблюдават се  и отклонения от кръвни показатели, най-вече нивата на липидите, високи нива на триглицеридите, ниски нива на т.нар добър холестерол. Повишено е кръвното налягане, повишена и кръвната захар. Така, че метаболитният синдром е сбор от няколко заболявания, с висок риск от сърдечно-съдови инциденти. При него се наблюдава т.нар „мъжко” затлъстяване и се среща все повече при жените.

Още от 1947 г. се заговорва за Метаболитния синдром, който се изучава все по-добре с времето. В наши дни се счита, че това не е въпрос за лайфстайл, а  става дума за сериозни промени в начина на живот и храненето.

Лекарите говорят за метаболитен синдром дори при нормално тегло.  В някои случаи се наблюдава само натрупавне на мазнини само в областта на корема. Това води до чернодробна стеатоза, която дори и да не е повишена, е предпоставка за поява на заболявания.

Счита се, че около ¼ от възрастното население страда от метаболитен синдром. Това е висока цифра, предвид на това, че тези болни са предразположени 3пъти към ифаркт и инсулт и 2 пъти по-висока смъртност.

Освен това метаболитният синдром е прекурсор на захарната болест.

Затлъстяването е проблем, на който се обръща внимание от години. Различават се няколко степени: първа, втора и трета, последвано от екстремнно затлъстяване, според индекса на телесната маса (Body Mass Index - BMI). При екстремнното затлъстяване се налага прием на определени медикаменти, а също и на хирургична намеса – с поставяне на стомашен байпас, т.е гастрален пръстен при разширен стомах, за да се върне пациентът към по-нормален живот.

Затлъстяването и наднорменото тегло се свързват с едно състояние, което е познато на лекарите под името „инсулинова резистентност:.За сега не е известно кое се развива първо дали затлъстяването или инсулиновата резистентност. Но при това състояние нивата на инсулин са високи, поради невъзможност на хормона да проникне в клетките поради резистентност на рецепторите.

Като последица от натрупаните килограми се появява и високото кръвно налягане. Артериалната хипертония може да бъде открита както в начална форма, така и в напреднала. А като още една последица се добавя и повишеният холестерол. Може човекът да има повишена кръвна захар / на гладно/.

При метаболитния синдром специалистите все по-често открита и чернодробна стеатоза, както и повишени нива на пикочна киселина. Пикочната киселина се образува при разграждането на белтъчни съединения, наречени „пурини“.

При метаболитния синдром първо се променя обмяната на въглехидратите, след което се наблюдават и всички останали метаболитни отклонения.

Опасно е свръхнормното натрупване на липиди в клетките. Това е патологичен процес, който се проявява като общо или локално затлъстяване на организма. Те водят до образуването на атеросклеторични плаки, които са предпоставка за сериозни сърдечно-съдови заболявания и инциденти.

Храненето, което води до метаболитния синдром е свързано с хапване на много мазнни, възглехидрати, понижен прием на фибри. Тези пациенти не консумират достатъчно и полезните омега 3-мастни киселини, не се движат достатъчно.  Някои от тези пациенти страдат и от битов алкохолизъм.

Едно от нещата, които тези пациенти трябва да направят е спрат цигарите, ако пушат,защото никотинът допълнително се свързва с клетките и усложнява заболяването.

Въпроси и отговори:

Въпрос 1: Преди 5 г. претьрпях операция на паращитовидна и щитовидна жлеза.Сега сьм с хашимото,хормоните и останалите показатели са ми в норма,но качаам килограми.Движа се и сьм на на диета ,и резултата е нулев.Не мога да си обясня какво се случва и не знам как да си помогна.

Отговор: Синдромът на Хашимото е хронично възпаление на щитовидната жлеза, свързано с намалена секреция на периферните хормони, а те са свързани с обмяната на веществата. Те са пряко свързани с горенето на мазнини. Ако тези пациенти не се лекуват правилно и не се нормализира функцията на тезии хормони, много често качват килограми.  Трябва да се изследват  по-подробно и да се види дали нямат и друго  нарушение в обмяната на веществата. Необходимо е да се направи и промяна в храненето: с повече фибри, пресни плодове и зеленчуци, с прием на качествени мазнини и възглехидрати. Добре е да се направи индивидуален хранилен план, към който болният да се придържа.

Въпрос 2: Може ли да се кърми и да се спазва плодова диета?

Отговор: Може, дори е препоръчително. Храненето се отразява на качеството на кърмата. Единствено, ако плодовете съдържат повече фибри това може да причини  газове у бебето. Имайте предвид също, че кърменето е процес, който е нервнозависим. При кърменето се горят от 400 до 800 килокалории дневно, включително и че тялото се дехидратира. Натрупаните мазнини по време на бременност помагат на жените кърмата им да бъде качествена. Трябва да се избяга още прием на кафе, черен чай и др. възбуждащи напитки.

Въпрос 3: Как да се преборим с биреното коремче?

Отговор: Биреното коремче е свързано с прекалената консумация на бира и хранене с тежки храни. Натрупаните килограми говорят и за метаболитен синдром, и трябва да се установи точно неговото проявление. Напр дали не е налице инсулинова резистентност.

Повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които  хранителните навици, стресовото хранене и липсата на физическа активност. Т.е., за да останем във форма, по-важно е да внимаваме с мезетата и да не забравяме да се движим.

Имайте предвид, че нормалният прием на бира е полезен. Пивото има малко калории (около 45 на 100 гр.), не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което го прави естествена част от режимите за отслабване. За това допринасят и антиоксидантите от малца и хмела и изобилието на витамини от група В, които имат положително въздействие върху метаболизма.

Въпрос 4:
Има ли рецепта за засилване на метаболизма?

Отговор: Един от съветите е  свързан със спортуването и поддържането на мускули.Те ни помагат за по-добър метаболизъм. Грешка в храненето е да се ядат студени храни, особено през лятото: ледена вода от хладилника, студени напитки, студени супи и таратор и т.н. За тях организмът изразходва допълнителни калории за затоплянето им в тялото и това пречи на метаболизма. Трябва да се внимава и със смутита. Понякога съставките им са твърде много и за организма е повече усилие да ги усвои, отколкото да поеме полезните вещества.

Избягвайте високофруктозен царевичен сироп. Готовите сосове често съдържат високофруктозен царевичен сироп, който учените свързват с риск от затлъстяване.

Храните, които съдържат високофруктозен царевичен сироп, включват: газирани напитки, енергийни напитки и спортни напитки, бонбони и сладолед, кафе, сметана, сосове и подправки, включително салатни дресинги, кетчуп и барбекю сос, подсладени храни, като кисело мляко, сокове и консерви

хляб и други готови печива. А също зърнени закуски, зърнени зърна и барове с „енергия“ или „ хранене “. За да намалите приема на царевичен сироп и други добавки: проверете етикетите преди да купите, когато е възможно, изберете не подсладени или по-малко обработени артикули, направете салатни дресинги и печете други продукти у дома.

Въпрос 5:
Как изглежда едно примерно антицелулитно меню.

Отговор: За появата на целулит е отговорен начинът на натрупване на мазнини в тялото. Добре е да пият природни дрениращи напитки: напр. от дръжките на череши, вишни и др. масажите също помагат.

Въпрос 6: Съвети за плосък корем

Отговор: Подуването на корема е свързано с нерегулярна перисталтика на червата , а нерядко и със Синдром на раздразненото черво. Трябва да си осигурите редовно хранене, да вземате пробиотици, хранене с повече фибри, Много полезно е лененото семе. Разбира се, не забравяте и коремните преси.

Въпрос 7: Какъв начин на хранене може да редуцира теглото при метаболитен синдром? С какво да започна?

Отговор: Храненето е много важно, залитането в крайности обикновено води до йо-йо- ефекти и в крайна сметка до натрупване на килограми. Трябва да се направи индивидуален хранителен план. Храната трябва да е нискокалорична, не хапвайте между храненията, това води до поддържане на инсулина във високи стойности. Избягвайте безалкохолните напитки и скритата захар в тях. Включете повече фибри и пълнозърнести храни. Движете се повече, препоръката е до 10 хил. крачки на ден.Акценти от ЗдравницаЕдна от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е гневът

Една от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е гневът

Една от най-шумните, най-зрелищни маски на депресията е ... гневът. В него има много повече енергия - да ни организира, структурира, мобилизира, той носи измамно усещане за контрол....още

Българската перга e вид пробиотик - съдържа лактобацилус

Българската перга e вид пробиотик - съдържа лактобацилус

Пергата е храната, която си приготвят пчелите през летния сезон и я складират за зимните месеци. Това е високопротеинова храна и е единственият продукт, който е претърпял млечно-кисела ферментация....още

Безплатни прегледи за деца със сколиоза в София

Безплатни прегледи за деца със сколиоза в София

По случай Световния ден на сколиозата на 25 юни деца и юноши със съмнение или установено гръбначно изкривяване ще бъдат преглеждани от лекар-ортопед и кинезитерапевт....още

Каква е разликата между гроздовидната череша от обикновената и коя е по-лечебна?

Каква е разликата между гроздовидната череша от обикновената и коя е по-лечебна?

Родината на гроздовидната череша е Северна Европа и Северна Азия. Расте на юг от Северния полярен кръг. У нас се среща по влажни места, сред широколистни гори и храсталаци, по брегове на реки до 1200 м н.в....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email