Лекарите говорят за метаболитен синдром дори при нормално тегло (част 1)


| Прочетено Прочетено: 536 пъти | КоменариКоментари: 0Лекарите говорят за метаболитен синдром дори при нормално тегло (част 1)

Съветите са на д-р Райна Стоянова, ендокринолог, диетолог в София

Метаболитен синдром е болестно състояние, при което е налице коремно затлъстяване, наблюдават се  и отклонения от кръвни показатели, най-вече нивата на липидите, високи нива на триглицеридите, ниски нива на т.нар добър холестерол. Повишено е кръвното налягане, повишена и кръвната захар. Така, че метаболитният синдром е сбор от няколко заболявания, с висок риск от сърдечно-съдови инциденти. При него се наблюдава т.нар „мъжко” затлъстяване и се среща все повече при жените.

Още от 1947 г. се заговорва за Метаболитния синдром, който се изучава все по-добре с времето. В наши дни се счита, че това не е въпрос за лайфстайл, а  става дума за сериозни промени в начина на живот и храненето.

Лекарите говорят за метаболитен синдром дори при нормално тегло.  В някои случаи се наблюдава само натрупавне на мазнини само в областта на корема. Това води до чернодробна стеатоза, която дори и да не е повишена, е предпоставка за поява на заболявания.

Счита се, че около ¼ от възрастното население страда от метаболитен синдром. Това е висока цифра, предвид на това, че тези болни са предразположени 3пъти към ифаркт и инсулт и 2 пъти по-висока смъртност.

Освен това метаболитният синдром е прекурсор на захарната болест.

Затлъстяването е проблем, на който се обръща внимание от години. Различават се няколко степени: първа, втора и трета, последвано от екстремнно затлъстяване, според индекса на телесната маса (Body Mass Index - BMI). При екстремнното затлъстяване се налага прием на определени медикаменти, а също и на хирургична намеса – с поставяне на стомашен байпас, т.е гастрален пръстен при разширен стомах, за да се върне пациентът към по-нормален живот.

Затлъстяването и наднорменото тегло се свързват с едно състояние, което е познато на лекарите под името „инсулинова резистентност:.За сега не е известно кое се развива първо дали затлъстяването или инсулиновата резистентност. Но при това състояние нивата на инсулин са високи, поради невъзможност на хормона да проникне в клетките поради резистентност на рецепторите.

Като последица от натрупаните килограми се появява и високото кръвно налягане. Артериалната хипертония може да бъде открита както в начална форма, така и в напреднала. А като още една последица се добавя и повишеният холестерол. Може човекът да има повишена кръвна захар / на гладно/.

При метаболитния синдром специалистите все по-често открита и чернодробна стеатоза, както и повишени нива на пикочна киселина. Пикочната киселина се образува при разграждането на белтъчни съединения, наречени „пурини“.

При метаболитния синдром първо се променя обмяната на въглехидратите, след което се наблюдават и всички останали метаболитни отклонения.

Опасно е свръхнормното натрупване на липиди в клетките. Това е патологичен процес, който се проявява като общо или локално затлъстяване на организма. Те водят до образуването на атеросклеторични плаки, които са предпоставка за сериозни сърдечно-съдови заболявания и инциденти.

Храненето, което води до метаболитния синдром е свързано с хапване на много мазнни, възглехидрати, понижен прием на фибри. Тези пациенти не консумират достатъчно и полезните омега 3-мастни киселини, не се движат достатъчно.  Някои от тези пациенти страдат и от битов алкохолизъм.

Едно от нещата, които тези пациенти трябва да направят е спрат цигарите, ако пушат,защото никотинът допълнително се свързва с клетките и усложнява заболяването.

Въпроси и отговори:

Въпрос 1: Преди 5 г. претьрпях операция на паращитовидна и щитовидна жлеза.Сега сьм с хашимото,хормоните и останалите показатели са ми в норма,но качаам килограми.Движа се и сьм на на диета ,и резултата е нулев.Не мога да си обясня какво се случва и не знам как да си помогна.

Отговор: Синдромът на Хашимото е хронично възпаление на щитовидната жлеза, свързано с намалена секреция на периферните хормони, а те са свързани с обмяната на веществата. Те са пряко свързани с горенето на мазнини. Ако тези пациенти не се лекуват правилно и не се нормализира функцията на тезии хормони, много често качват килограми.  Трябва да се изследват  по-подробно и да се види дали нямат и друго  нарушение в обмяната на веществата. Необходимо е да се направи и промяна в храненето: с повече фибри, пресни плодове и зеленчуци, с прием на качествени мазнини и възглехидрати. Добре е да се направи индивидуален хранилен план, към който болният да се придържа.

Въпрос 2: Може ли да се кърми и да се спазва плодова диета?

Отговор: Може, дори е препоръчително. Храненето се отразява на качеството на кърмата. Единствено, ако плодовете съдържат повече фибри това може да причини  газове у бебето. Имайте предвид също, че кърменето е процес, който е нервнозависим. При кърменето се горят от 400 до 800 килокалории дневно, включително и че тялото се дехидратира. Натрупаните мазнини по време на бременност помагат на жените кърмата им да бъде качествена. Трябва да се избяга още прием на кафе, черен чай и др. възбуждащи напитки.

Въпрос 3: Как да се преборим с биреното коремче?

Отговор: Биреното коремче е свързано с прекалената консумация на бира и хранене с тежки храни. Натрупаните килограми говорят и за метаболитен синдром, и трябва да се установи точно неговото проявление. Напр дали не е налице инсулинова резистентност.

Повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които  хранителните навици, стресовото хранене и липсата на физическа активност. Т.е., за да останем във форма, по-важно е да внимаваме с мезетата и да не забравяме да се движим.

Имайте предвид, че нормалният прием на бира е полезен. Пивото има малко калории (около 45 на 100 гр.), не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което го прави естествена част от режимите за отслабване. За това допринасят и антиоксидантите от малца и хмела и изобилието на витамини от група В, които имат положително въздействие върху метаболизма.

Въпрос 4:
Има ли рецепта за засилване на метаболизма?

Отговор: Един от съветите е  свързан със спортуването и поддържането на мускули.Те ни помагат за по-добър метаболизъм. Грешка в храненето е да се ядат студени храни, особено през лятото: ледена вода от хладилника, студени напитки, студени супи и таратор и т.н. За тях организмът изразходва допълнителни калории за затоплянето им в тялото и това пречи на метаболизма. Трябва да се внимава и със смутита. Понякога съставките им са твърде много и за организма е повече усилие да ги усвои, отколкото да поеме полезните вещества.

Избягвайте високофруктозен царевичен сироп. Готовите сосове често съдържат високофруктозен царевичен сироп, който учените свързват с риск от затлъстяване.

Храните, които съдържат високофруктозен царевичен сироп, включват: газирани напитки, енергийни напитки и спортни напитки, бонбони и сладолед, кафе, сметана, сосове и подправки, включително салатни дресинги, кетчуп и барбекю сос, подсладени храни, като кисело мляко, сокове и консерви

хляб и други готови печива. А също зърнени закуски, зърнени зърна и барове с „енергия“ или „ хранене “. За да намалите приема на царевичен сироп и други добавки: проверете етикетите преди да купите, когато е възможно, изберете не подсладени или по-малко обработени артикули, направете салатни дресинги и печете други продукти у дома.

Въпрос 5:
Как изглежда едно примерно антицелулитно меню.

Отговор: За появата на целулит е отговорен начинът на натрупване на мазнини в тялото. Добре е да пият природни дрениращи напитки: напр. от дръжките на череши, вишни и др. масажите също помагат.

Въпрос 6: Съвети за плосък корем

Отговор: Подуването на корема е свързано с нерегулярна перисталтика на червата , а нерядко и със Синдром на раздразненото черво. Трябва да си осигурите редовно хранене, да вземате пробиотици, хранене с повече фибри, Много полезно е лененото семе. Разбира се, не забравяте и коремните преси.

Въпрос 7: Какъв начин на хранене може да редуцира теглото при метаболитен синдром? С какво да започна?

Отговор: Храненето е много важно, залитането в крайности обикновено води до йо-йо- ефекти и в крайна сметка до натрупване на килограми. Трябва да се направи индивидуален хранителен план. Храната трябва да е нискокалорична, не хапвайте между храненията, това води до поддържане на инсулина във високи стойности. Избягвайте безалкохолните напитки и скритата захар в тях. Включете повече фибри и пълнозърнести храни. Движете се повече, препоръката е до 10 хил. крачки на ден.Акценти от ЗдравницаЗдравословните тайни на лимона

Здравословните тайни на лимона

Освен за готвене и направа на различни напитки, лимонът може да се използва и за лечение на редица заболявания. Киселият плод има успокояващ ефект и помага при борбата с много болежки....още

Болка в горната част на гърба - чувстваме някого като товар

Болка в горната част на гърба - чувстваме някого като товар

От емоционална гледна точка гърбът представлява нашата опорна система. Проблемите с гърба обикновено означават, че не чувстваме подкрепа. Какви емоции следва да променим, за да намалим или премахнем болката в гърба?...още

В Пловдив заработи първият извънстоличен мамологичен център BreastUnit

В Пловдив заработи първият извънстоличен мамологичен център BreastUnit

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit, открива УМБАЛ Свети Георги. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната, останалите три са в София....още

Не е нужно човек да е болен, тъжен или объркан, за да ползва арт терапията

Не е нужно човек да е болен, тъжен или объркан, за да ползва арт терапията

От години Дора Балти се занимава с деца със специални образователни потребности както в Италия, така и в Стара Загора, където живее в момента. Арт терапевт, тя също рисува, пише, занимава се с фотография....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email