Психотерапевт: Всяка криза актуализира схемите, с които живеем още от деца


| Прочетено Прочетено: 1911 пъти | КоменариКоментари: 0Психотерапевт: Всяка криза актуализира схемите, с които живеем още от деца

Милена Ташкова, клиничен психолог и психотерапевт в първо интервю за "Здравница".

-Милена Ташкова Г-жо Ташкова, колко силно коронакризата разтърси емоционалния/вътрешния свят на хората?
- Коронакризата може би  разтърси живота ни най-вече с това, че го спря за известно време. Оказахме се в принудителна спирка. Излизането от обичайните ни дейности и общувания изискваше адаптация и то бърза, защото все пак трябваше да продължим да работим, да учим, да общуваме. Този необичаен начин на функциониране беше свързан със сериозен стрес, но сега вече можем да гледаме на него като на приключение и изпитание, през което сме преминали.

- Още с въвеждането на извънредното положение , психолози прогнозираха, че ни чака бум на бебета по Коледа, бум на разводи след карантинните мерки, и много депресия. Случиха ли се прогнозите? 
- Резултатите и ефектите от случилото се ще ни съпътстват още дълго време и това е съвсем разбираемо. Тепърва ще правим своите изводи и осъзнавания, защото до този момент бяхме твърде много в преживяването.

Като ефекти от кризата се очакват раздели, защото ни се наложи да си общуваме интензивно, а това се оказа трудно. Очакват се депресия и състояния, защото базовата ни нужда от безопасност, сигурност и близост беше нарушена.

Очакват се и по-агресивни и гневни поведения, защото не ни се иска да приемем реалността. Виждате, че това отричане се случва с пълна сила и е напълно обяснимо.

По-лесно ни е да приемем световната конспирация, отколкото това, че е възможно да има вирус, за който не знаем нищо и не можем да контролираме.

Всяка криза актуализира схемите, с които живеем още от деца. Например: ако като малки към нас са се отнасяли сякаш всичко, което правим е недостатъчно, сега при създалите се обстоятелства ние ще се мобилизираме, ще изпълняваме стриктно мерките и правилата за безопасност, но независимо от това ще чувстваме, че още нещо можем да направим и ще сме много уязвими. Ще търсим непрекъснато информация за разпространението на вируса и ще сме много тревожни.

Ако пък като деца са ни угаждали, ако са ни спестявали истини, ако са ни утешавали като изпълняват всичко, за което плачем, сега щом се усетим застрашени, ние ще си казваме: "Не може да е толкова лошо. Те ни лъжат, нещата всъщност са съвсем нормални" и ще се самозаблуждаваме. Ще бъдем смели до степен на безразсъдност.

Може би вярната посока е някъде по средата-нито да замръзнем,  сковани от страх, нито да бъдем отбягващи и конфронтиращи реалността.

Това, с което можехме да противодействаме е като се опитаме да имаме хигиена на своята информираност, нещо което много хора направиха. Иначе няма как да се спасим от екзитенциалните си въпроси и това всъщност никак не е лошо.

- Много хора вече се оплакват от тревожност, паник атаки, депресия. Ще успеят ли действително да се успокоят?
- Увеличиха се хората с тревожни състояния и депресии. Това е напълно очаквано, обяснимо и преодолимо. В основата на депресията стои усещането за самота и безпомощност, а тези две състояния бяха част от живота ни напоследък. Сега, с постепенното излизане от кризата ще започнем да се справяме. Разбира се, ще изисква време и то ще е различно за всеки. Ако трябва все пак да кажа някаква прогноза мисля, че при благоприятни обстоятелства за около 3-4 месеца ще възстановим емоционалното си състояние.

- В случаи, че пак се обяви 2/3 вълна на коронавируса , може ли да очакваме отново „натиск върху психиката”?
- Да, ще сме лабилни, докато нямаме усещането за сигурност и прогнозируемост. Много години ние живяхме в спокойни времена и не сме се сблъсквали със събития, които да активират тази базова несигурност.

- Като цяло какъв процент от хората са лабилни и се отключват при тях тези душевни страдания?
- Никога не съм разбрала от проценти и не съм мислила по този начин за пациентите си. Всеки може да бъде "лабилен" .Аз по-скоро бих използвала думата "уязвим" при определени обстоятелства и житейски кризи - при загуби, раздели, преживяване за самота и несподеленост.

- Как да погледнем на коронакризата?
- От коронакризата, всъщност произтекоха и добри неща - дадохме си сметка без колко неща можем, дадохме си възможност да бъдем слаби, други пък несъзнавано се възползваха от възможността да покажат бунтарската си част. И за двете преживявания обаче трябва да се запитаме къде и спрямо кого в живота си преди епидемията не сме успели да ги реализираме. С други думи, пред кого  може би трябва да си позволяваме да сме слаби и на кого ни се иска да се противопоставим. И ако успеем да си отговорим, ако успеем дори да променим поведението си, тогава всичко е имало своя смисъл.

- Ние тепърва ще осъзнаваме размерите на коронакризата. Как да се заредим с душевна стабилност срещу всичко това негативно, което идва срещу нас?
- Душевната ни стабилност идва от това да се чувстваме обичани, значими за някого и да имаме усещане за смисъл. Когато имаме това, в колкото и трудна ситуация да се намираме, ще я преминем. Ако обаче тези неща ги няма всяко затруднение, дори и не толкова значимо, може да ни събори.

Визитка:
Милена Ташкова е психотерапевт повече от 22 г.  Завършила е "Философия" и "Психология" в СУ" Св.Кл.Охридски".  В момента е директор на "Психодраматична работилница". Специалист е и по превенция на хранителните разстройства при ученици от 12 до 18 години.
С Милена Ташкова можете да се свържете на тел.: 0884790859

Едно интервю на Светлана ЖелеваАкценти от ЗдравницаДариха на Пирогов интубационен бронхоскоп

Дариха на Пирогов интубационен бронхоскоп

Фондация "Продължи доброто" дари на Клиниката по неврохиругия на Пирогов интубационен бронхоскоп. Ендоскопският апарат произведен от японския концерн PENTAX, който има над 50 г. опит в производството на медицински ендоскопи....още

Билков прах вместо традиционните пасти за зъби

Билков прах вместо традиционните пасти за зъби

15 леснодостъпни билки имат лечебно действие върху зъбите и венците. С тях лесно и бързо всеки сам може да си приготви екологично чист натурален продукт за устна хигиена. Те са разумна алтернатива на традиционните пасти за зъби....още

Билки и билкови комбинации в помощ при пневмония

Билки и билкови комбинации в помощ при пневмония

Пневмонията е сериозен възпалителен процес на паренхима на белите дробове. Заболяването обикновено е усложнение от инфекции на горните дихателни пътища....още

Сърбеж в ушите - какви може да са причините?

Сърбеж в ушите - какви може да са причините?

Сърбежът в ушите се среща често и освен самостоятелен проблем, може да е симптом за подагра или диабет при възрастните, за подуване на шийните лимфни възли (скрофулоза, живеница) при децата....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email