10 правила за здравословен живот с Биляна Йотовска


| Прочетено Прочетено: 1273 пъти | КоменариКоментари: 0



10 правила за здравословен живот с Биляна Йотовска

Всички знаем, че в този живот имаме само едно тяло. То е храмът на нашата душа. Друго няма да получим, затова трябва така добре да се грижим за него, че да бъдем в добра кондиция до края на дните си и да не се обричаме на болести, причинени от елементарни грижи и липса на здравословен живот.

За този начин на живот няма готови калъпи, които да си сложим и да ни бъдат по мярка. Защото мярката е строго индивидуална за всеки от нас. Но все пак можем да спазваме някои правила, които могат да ни бъдат изключително полезни. Ето какво ще Ви препоръчам аз.

1. Започвайте деня си винаги с ясен план и позитивно настроение.
Поставете си цел. Преборете себе си и вървете по пътя само напред. Не забравяйте да гледате само нагоре... Започнете с ежедневните правила за по-добро здраве.

2. Пийте много вода!
Така буквално ще отмиете всички отрови попаднали в организма Ви. Чистата питейна вода е най-важният елемент от нашето правилно хранене. Водата е един невероятен природен ресурс, който не струва нищо, а без него не бихме могли да оцелеем... Водата доставя хранителни вещества до всяка клетка от нашето тяло, премахва токсините, излишъците от соли, понижава кръвното налягане, предотвратява образуването и натрупване на камъни в бъбреците. Тя регулира температурата на тялото ни и осигурява еластичността и добрия вид на кожата ни. Без вода не може да имаме нормално храносмилане. Много хора, стараейки се да отслабнат смятат, че организма им задържа водата и се стараят всячески да пият по-малко вода... Това е напълно погрешно - водата е естествено пикочогонно средство и по естествен начин Ви помага да отслабнете и пречистите организма си. Например... преди да закусите винаги пийте по чаша вода. Добре е водата да бъде леко затоплена, но не гореща. Можете по желание да добавите малко лимон или настърган пресен корен от джинджифил. Водата буквално ще събуди организма Ви и ще накара метаболизма Ви да "заработи" на бързи обороти. След това изчакайте няколко минути и можете да закусите или пък директно да поспортувате! Аз лично предпочитам сутрешните тренировки на гладно.

3. Никога не пропускайте закуската!
Не подлагайте тялото си на "изпитанието" да стои гладно до обяд. Това не е необходимо въпреки, че много "диетолози" го препоръчват. Е, аз не съм съгласна с това и многократно съм го споделяла. По време на здравословната си закуска пийте билков чай или фреш. Така ще заредите тялото си с необходимата му енергия за деня. Наслаждавайте се на хубавата и питателна храна.

Коя е перфектната закуска?

Елда или булгур с плодове, ядки и мед.

Heoбxoдими пpoдyкти зa 1 пopция: 3 c.л.сварена елда или булгур, шепа грозде или друг плод по избор, шепа сурови ядки и стафиди, 1 смокиня, 1 ч.л. мeд

Eднa лecнa и cлaдкa peцeптa, кoятo e много пoдxoдящa зa cyтpeшнa зaкycкa – елда c плoдoвe, opexи и мeд. Пpигoтвянeтo ѝ нe oтнeмa пoвeчe oт 15-20 минyти, a aкo нaкиcнeтe елдата във вoдa oт вeчepтa – oщe пo-мaлкo вpeмe. Cвapeтe елдата във вoдa /cъoтнoшeниe 1:2/, дoкaтo oмeкнe и се разпука добре. Изплакнете два пъти едата и сменете водата, докато се вари. Прецедете и дoбaвeтe opexитe, плoдoвeтe и мeдa. Paзбъpкaйтe и зaкycкaтa e гoтoвa. Бързо, лесно и много полезно!

4. Хранете се на често и с малки порции и не забравяйте за фибрите в менюто си!
Така ще забързате още повече метаболизма си. Приемайте достатъчно храни богати на фибри. Така няма да имате чувство на глад, а обратното - на ситост. Хапвайте много зелени зеленчуци - краставички, спанак, рукола, броколи, тичвички. Не избягвайте и плодовете като ябълки, банани и всякакви сезонни плодове. Бобовите храни също са важни - булгур, леща, боб, киноа.. овесени ядки. Ако не можете без хляб, задължително хапвайте пълнозърнест, но по малко.

5. Полезните мазнини също трябва да бъдат неразделна част от  здравословното меню.
Храните с които ще си ги набавим са риба тон, сьомга, скумрия - всички те са все богати на Омега 3 мастни киселини. Хапвайте редовно яйца, ленено семе, добавяйте зехтин към салатите, ядки и не на последно място авокадо. Толкова вкусни и разнообразни ястия и предястия могат да се приготвят с тези полезни храни. Импровизирайте!

6. Хапвайте храни, богати на протеини, особено, ако спортувате активно.
Те изграждат мускулите, костите, подхранват кожата съединителните тъкани, косата и ноктите. Затова не ги пренебрегвайте. Ще си ги набавите с консумацията на риба и морски дарове, яйца, кейл, костен бульон и меса. Ако не консумирате месо, това не е никакъв проблем! Аз също не консумирам вече година и половина и това не ми пречи да се чувствам чудесно!

7. Подбирайте внимателно продуктите, които купувате и изключете лактозата.
Напоследък все повече добиват популярност фермерските пазари от които може да си набавите все добри и качествени продукти. Бих Ви препоръчала да изключите от менюто си млечните продукти - консумирайте ядкови млека и тофу.

Може да си позволите да хапвате извара или котидж сирене, които не са солени. Разбира се, млякото е необходима храна за бебетата и малките деца, но с напредването на възрастта хората няма нужда задължително да го включват в менюто си. Доказано е, че над 3 -годишна възраст човешкият организъм не преработва и не усвоява добре лактозата. Категорично подкрепям тези факти и препоръчвам на всичките си клиенти да не консумират млечни продукти или силно да ги намалят. Истината е, че нутриентите в соевото мляко например са много близки до тези в животинското. Самата аз спрях консумацията на лактоза през 2017 година и не ми липсва!

8. Заменете всички "Junk храни" с храни богати на добри въглехидрати!
Не се страхувайте от добрите (сложни)  въглехидрати. Те също са добро гориво за тялото ни. Поддържат нивата на кръвната захар стабилни. Това са всички пресни плодове с нисък гликемичен индекс плюс всички гореизброени храни. Избягвайте простите въглехидрати като бял хляб, тестени и макаронени изделия, бонбони, бисквити, чипс, картофи, безалкохолни напитки с подсладители и "убиецът" - бялата захар! Ако не харчите парите си за тези вредни храни ще Ви остава достатъчно бюджет, за да си купувате качествени и полезни храни.

9. Пътувайте! Замисляли ли сте се - коя е на-добрата инвестиция?
Нека Ви дам една идея... Ако пушите, спрете цигарите! Замислете се дали този вреден навик води до нещо добро? Помислете колко пари ще Ви остават, ако спрете да купувате цигари? Със спестените пари може да обогатите живота си с нови пътешествия, впечатления и незабравими преживявания. Направете си списък с възможните неща, които бихте реализирали с парите които Ви остават месечно или годишно. Купете си една голяма карта на света и ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПЪТУВАТЕ! Просто си набелязвайте пътешествия, цели и ги осъществявайте. Пътуванията ще придадат друг смисъл на живота Ви. Колекционирайте емоции и хубави моменти. Това са нещата,които ни обогатяват и едновременно сближават с най-близките хора. Намирането на нови приятели е също толкова незаменимо, колкото и това, че виждаме непознати за нас земи, култури и места.

10. Спортувайте активно! Спортът е здраве!
Карайте колело, ходете поне по половин час дневно. Намерете спорта, който Ви зарежда с енергия. Не е задължително това да бъде фитнесът.

И пак ще напомня... Аз съм против диетите, истината е в правилното балансирано хранене! Превърнете го в начин на живот. Ключът към успеха е в самите нас и нашето мислене. Ще завърша с една тибетска поговорка: "За щастлив и дълъг живот - яж наполовина, ходи двойно, смей се тройно и обичай без мярка!"











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email