Музикотерапия за балансиране на децата по време на пандемия


| Прочетено Прочетено: 815 пъти | КоменариКоментари: 0



Музикотерапия за балансиране на децата по време на пандемия

Съветите са на  Виржиния Минева, музикален педагог и музикотерапевт от Гисен, Германия пред Евроком.

Човешкият глас, звукът, мелодията са божи дарове. Още от древността се е знаело, че музиката има лечебно въздействие. Чрез специално подбрана музика на хората много бързо могат да се променят психо-емоционалните състояния. До 15-и век медицина и музика са вървели ръка за ръка. С една тъжна мелодия човек още повече може да изпадне в по-дълбоко емоционално ниво, а с мажорната - да се въздигне, да си вдъхне надежда, сили и вяра. Децата не правят изключения от тези правила.„Двойната соната” на Моцарт за пиано е много подходяща за тях..

За децата препоръчвам и свирене на блокфлейта.  Тя е подходяща за възрасттта от 5-6 години до 4-и клас, след което да преминат на друг инструмент. Блокфлейтата е както за деца с музикални интереси, така и за малчугани със специални потребности, защото при нея става дума за работа на пръстите .Знае се, че в края на пръстите има много енергия, а освен това пръстите са свързани с двете полукълба на мозъка.

Когато свирят на този инструмент при децата се променя тяхната чувствителност, стават по-добри, по-отворени към света, интелигентността в тях се отваря, подчертава се. Дори може да се каже, без преувеличение, че те стават по-благородни.

Блокфлейтата трябва да навлезе в музикалните занимания на българските деца. Специално съм написала една малка книжка за работа с този инструмент ” Моят първи инструмент: блокфлейта!”. Мисля, че на тази крехка възраст да се започне с флейта или кларинет,  не е добра идея.

Към блокфлейтата се обръщат и  зрели  хора, които сега вече имат време. Това занимание се отразява и на белите дробове: те започват да дишат по-добре.

Имам случаи, когато при деца с астма, с бронхит, започнали  да свирят на блокфлейта, тези болести изчезват. Дихателната техника е много важна, тя дава сили на белите дробове.

Децата  развиват не само своята емоционална интелигентност, но и здравето си. Слушането на класическа музика също има такъв аспект. Чалгата не може да бъде терапия.

Възпитанието на бебето започва още в пренаталния му период:  бъдещата майка трябва да слуша нежни, мили мелодии, които въздигат, въодушевят. И това остава като „памет” в детенцето. Ако на роденото вече бебе му се пусне музика, която е слушало в утробата на майката си, то с движения на главичката и очичките показва, че си спомня тази мелодия.

Много са важни музикалните занимания с класическата, бароковата музика, тя е изпълнена с хармония, с красота, дори чистота на звука.

Операта „Вълшебната флейта” на Моцарт е прекрасна възможност да се слуша и в условията на карантина.

Арфа със 7 струни е друга възможност за децата. Тя също развива чрез пръстите енергията, която имаме, и чувствителността, която носим. Допирът на струните развива фината моторика.

Бароковата, ренесансовата музика също е подходяща за растения и животни.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email