Музикотерапия за балансиране на децата по време на пандемия


| Прочетено Прочетено: 235 пъти | КоменариКоментари: 0Музикотерапия за балансиране на децата по време на пандемия

Съветите са на  Виржиния Минева, музикален педагог и музикотерапевт от Гисен, Германия пред Евроком.

Човешкият глас, звукът, мелодията са божи дарове. Още от древността се е знаело, че музиката има лечебно въздействие. Чрез специално подбрана музика на хората много бързо могат да се променят психо-емоционалните състояния. До 15-и век медицина и музика са вървели ръка за ръка. С една тъжна мелодия човек още повече може да изпадне в по-дълбоко емоционално ниво, а с мажорната - да се въздигне, да си вдъхне надежда, сили и вяра. Децата не правят изключения от тези правила.„Двойната соната” на Моцарт за пиано е много подходяща за тях..

За децата препоръчвам и свирене на блокфлейта.  Тя е подходяща за възрасттта от 5-6 години до 4-и клас, след което да преминат на друг инструмент. Блокфлейтата е както за деца с музикални интереси, така и за малчугани със специални потребности, защото при нея става дума за работа на пръстите .Знае се, че в края на пръстите има много енергия, а освен това пръстите са свързани с двете полукълба на мозъка.

Когато свирят на този инструмент при децата се променя тяхната чувствителност, стават по-добри, по-отворени към света, интелигентността в тях се отваря, подчертава се. Дори може да се каже, без преувеличение, че те стават по-благородни.

Блокфлейтата трябва да навлезе в музикалните занимания на българските деца. Специално съм написала една малка книжка за работа с този инструмент ” Моят първи инструмент: блокфлейта!”. Мисля, че на тази крехка възраст да се започне с флейта или кларинет,  не е добра идея.

Към блокфлейтата се обръщат и  зрели  хора, които сега вече имат време. Това занимание се отразява и на белите дробове: те започват да дишат по-добре.

Имам случаи, когато при деца с астма, с бронхит, започнали  да свирят на блокфлейта, тези болести изчезват. Дихателната техника е много важна, тя дава сили на белите дробове.

Децата  развиват не само своята емоционална интелигентност, но и здравето си. Слушането на класическа музика също има такъв аспект. Чалгата не може да бъде терапия.

Възпитанието на бебето започва още в пренаталния му период:  бъдещата майка трябва да слуша нежни, мили мелодии, които въздигат, въодушевят. И това остава като „памет” в детенцето. Ако на роденото вече бебе му се пусне музика, която е слушало в утробата на майката си, то с движения на главичката и очичките показва, че си спомня тази мелодия.

Много са важни музикалните занимания с класическата, бароковата музика, тя е изпълнена с хармония, с красота, дори чистота на звука.

Операта „Вълшебната флейта” на Моцарт е прекрасна възможност да се слуша и в условията на карантина.

Арфа със 7 струни е друга възможност за децата. Тя също развива чрез пръстите енергията, която имаме, и чувствителността, която носим. Допирът на струните развива фината моторика.

Бароковата, ренесансовата музика също е подходяща за растения и животни.Акценти от ЗдравницаКомбинацията глог и чесън понижава холестерола

Комбинацията глог и чесън понижава холестерола

Глогът в народната медицина се използва най-вече за лечение на различни сърдечно-съдови състояния. Комбинацията глог плюс чесън сваля т.нар лош холестерол в кръвта....още

Преображение Господне! Ден на промяна и нова надежда

Преображение Господне! Ден на промяна и нова надежда

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне. За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда....още

Как да различим паникатаката от коронавирусното заболяване? (част 2)

Как да различим паникатаката от коронавирусното заболяване? (част 2)

Съветите са на Христина Богданова, психотерапевт. Самата тя е станала психотерапевт, защото навремето е страдала от тежка форма на паническо разстройство, справила се е с него и работи тази професия...още

Какво представлява и каква е ролята на pH?

Какво представлява и каква е ролята на pH?

pH е мярка за активността на водородните йони в разтвор, и съответно неговата киселинност или алкалност. pH е и скала за измерване на киселинност или алкалност на разтвори....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email