Музикотерапия за балансиране на децата по време на пандемия


| Прочетено Прочетено: 314 пъти | КоменариКоментари: 0



Музикотерапия за балансиране на децата по време на пандемия

Съветите са на  Виржиния Минева, музикален педагог и музикотерапевт от Гисен, Германия пред Евроком.

Човешкият глас, звукът, мелодията са божи дарове. Още от древността се е знаело, че музиката има лечебно въздействие. Чрез специално подбрана музика на хората много бързо могат да се променят психо-емоционалните състояния. До 15-и век медицина и музика са вървели ръка за ръка. С една тъжна мелодия човек още повече може да изпадне в по-дълбоко емоционално ниво, а с мажорната - да се въздигне, да си вдъхне надежда, сили и вяра. Децата не правят изключения от тези правила.„Двойната соната” на Моцарт за пиано е много подходяща за тях..

За децата препоръчвам и свирене на блокфлейта.  Тя е подходяща за възрасттта от 5-6 години до 4-и клас, след което да преминат на друг инструмент. Блокфлейтата е както за деца с музикални интереси, така и за малчугани със специални потребности, защото при нея става дума за работа на пръстите .Знае се, че в края на пръстите има много енергия, а освен това пръстите са свързани с двете полукълба на мозъка.

Когато свирят на този инструмент при децата се променя тяхната чувствителност, стават по-добри, по-отворени към света, интелигентността в тях се отваря, подчертава се. Дори може да се каже, без преувеличение, че те стават по-благородни.

Блокфлейтата трябва да навлезе в музикалните занимания на българските деца. Специално съм написала една малка книжка за работа с този инструмент ” Моят първи инструмент: блокфлейта!”. Мисля, че на тази крехка възраст да се започне с флейта или кларинет,  не е добра идея.

Към блокфлейтата се обръщат и  зрели  хора, които сега вече имат време. Това занимание се отразява и на белите дробове: те започват да дишат по-добре.

Имам случаи, когато при деца с астма, с бронхит, започнали  да свирят на блокфлейта, тези болести изчезват. Дихателната техника е много важна, тя дава сили на белите дробове.

Децата  развиват не само своята емоционална интелигентност, но и здравето си. Слушането на класическа музика също има такъв аспект. Чалгата не може да бъде терапия.

Възпитанието на бебето започва още в пренаталния му период:  бъдещата майка трябва да слуша нежни, мили мелодии, които въздигат, въодушевят. И това остава като „памет” в детенцето. Ако на роденото вече бебе му се пусне музика, която е слушало в утробата на майката си, то с движения на главичката и очичките показва, че си спомня тази мелодия.

Много са важни музикалните занимания с класическата, бароковата музика, тя е изпълнена с хармония, с красота, дори чистота на звука.

Операта „Вълшебната флейта” на Моцарт е прекрасна възможност да се слуша и в условията на карантина.

Арфа със 7 струни е друга възможност за децата. Тя също развива чрез пръстите енергията, която имаме, и чувствителността, която носим. Допирът на струните развива фината моторика.

Бароковата, ренесансовата музика също е подходяща за растения и животни.











Акценти от Здравница



Как се появи мармаладът в наши дни?

Как се появи мармаладът в наши дни?

Вкусът на мармалада често се свързва с детството. Преди години той, за разлика от шоколада, той се предлагаше на децата в изобилие. За него обаче в миналото е имало дори търговски войни....още

Уникална операция на дете в ортопедията на Горна баня

Уникална операция на дете в ортопедията на Горна баня

За първи път в България: Отстраниха на 13-годишно момиче обхваната от тумор цяла бедрена кост и поставиха модулна мега-протеза....още

Житният режим на Дънов тази година е от 1 до 10 февруари

Житният режим на Дънов тази година е от 1 до 10 февруари

Житният режим е уникална диета, дадена от Учителя Петър Дънов. Прави се всяка година през февруари, веднага след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната....още

Здравната каса вече реамбурсира всички методи за лечение на епилепсията

Здравната каса вече реамбурсира всички методи за лечение на епилепсията

Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от НЗОК. Досега здравната каса покриваше лечението с медикаменти, както и хирургичните интервенции за повлияване на пристъпите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email