COVID-19 не води до усложнение на бременността, не се предава при раждането


| Прочетено Прочетено: 946 пъти | КоменариКоментари: 0



COVID-19 не води до усложнение на бременността, не се предава при раждането

Хиляди интернет потребители проследиха специалното онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве”. Водещи специалисти по майчино и детско здраве отговаряха на въпроси за бременността, раждането и отглеждането на дете по време на епидемията от COVID-19.

Експертите коментираха, че новият вирус не води до усложнение на бременността.

„От малкото проучвания, които вече са направени, става ясно, че тази инфекция при бременните не протича по по-различен начин спрямо общата популация. Все още няма убедителни данни, че COVID-19 води до усложняване на бременността и раждането. Няма данни вирусът да се предава от майката на плода, няма изолиран вирус в околоплодната течност или в майчиното мляко” , обясни д-р Сергей Славов, акушер-гинеколог в УСБАЛАГ „Майчин дом“

Д-р Славов посъветва бъдещите майки да спазват препоръките за социална дистанция и лична хигиена и припомни, че въпреки извънредното положение бременните не трябва да пропускат задължителните изследвания. 

„Да не се отлага ултразвуков преглед, да се извърши биохимичниятскрининг за вродени заболявания между 11 – 13 седмица, фетална морфология през 20 – 22 седмица“, припомни акушер-гинекологът.

По думите му процедурата по прием в УСБАЛАГ „Майчин дом“ е стандартната, с изключение на това, че лекарите следят дали пациентките не са рискови по отношение на заразата. В случай, че бъде приета бременна със съмнение за коронавирус, то тя ще бъде настанена в изнесена структура на болницата, където има оборудване, нужно за раждането.

Д-р Славов успокои и жените, които планират забременяване по време на пандемията от COVID-19, като заяви, че няма данни инфекцията да повишава честотата на спонтанните аборти или да уврежда ембриона.

Вирусологът проф. д-р Радка Аргирова препоръча още в началото на бременността жените да си направят изследване за цитомегаловируси IgG или IgM антитела, който доказано вреди на бременността и бебето.

„Това е много важно, защото зачестиха случаите на новородени с цитомегалия, което при едно от десет може да има много тежки последствия като бавно умствено развитие, глухота, слепота, някои сърдечносъдови изменения“, обясни проф. д-р Аргирова.

Немалка част от бъдещите майки имат дентални проблеми. В улеснение както на бременните, така и на всички пациенти клиника MedicalDent стартират дистанционни онлайн консултации.

„Целта ни е да дадем възможност на хората да намалят нуждата от излизане от дома си. От друга страна, целта е  да им дадем възможност да имат връзка с нас, така че по-лесно в разговор с тях да преценим кои случаи са спешни и неотложни“, обясни д-р Бранимир Кирилов,  имплантолог и орален хирург, и основател на клиника MedicalDent. Прегледите ще стават чрез приложение и ще бъдат безплатни през периода на извънредното положение.

По време на специалното издание на „Форум бременност и детско здраве“ беше обсъдено и това как социалната изолация влияе на децата и семейните отношения.
Докторът по психология доц.Диана Димитрова коментира, че децата са изключително интуитивни и усещат, ако родителите са неспокойни.

„Децата на 3-4-годишна получават сигнали за света чрез майката. Затова препоръчвам много гушкане и говорене с мил глас – това успокоява децата. При по-големите деца индикатор, че не се чувстват психически добре е, когато отказват да играят или правят любими неща“, коментира доц. Димитрова.

По отношение на заболеваемостта от COVID-19 при децатадоц.д-р Гергана Петрова, педиатър, специалист по детска пневмология и фтизиатрия, заяви, че много често децата не проявяват симптоми. По думите ѝ, ако семейството е контактувало с хора от рискови групи или не е спазвало препоръките за социална изолация, и установят, че детето има висока температура, кашлица, отпаднало е и отказва да се храни, то трябва да потърсят лекарска помощ.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email