Експерти: Заради COVID-19 сега е най-подходящият момент да спрете цигарите!


| Прочетено Прочетено: 666 пъти | КоменариКоментари: 0



Експерти: Заради COVID-19 сега е най-подходящият момент да спрете цигарите!

Във връзка с пандемията от COVID-19 Коалицията за живот без тютюнев дим изразява особена загриженост за здравето на хората в България, които употребяват тютюневи изделия.

Тютюнопушенето остава водещ предотвратим рисков фактор за разпространение на незаразни болести в световен мащаб. Сърдечно-съдови заболявания, рак на белия дроб, хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза, инфекции на дихателните пътища, остър респираторен дистрес синдром са много по-често срещани при пушачи и пасивни пушачи. При тях имунната система е по-компрометирана.
Световната здравна организация предупреждава, че предварително съществуващи условия могат да усложнят протичането на COVID-19.

В момента няма достатъчно данни, че хората, които употребяват тютюневи и свързаните с тях изделия, са изложени на по-висок риск от заразяване с коронавирус, но публикуваните в New England Journal of Medicine, изследвания показват, че тежкото протичане, с необходимост от интензивни грижи и апаратна вентилация е 1,5 пъти по-често при настоящи пушачи в сравнение с непушачите, а смъртните случаи са 2,6 пъти повече.

Изследвания на 55 924 случая в Китай потвърждават, че заболяването протича по-тежко и коефициентът на смъртност е много по-висок при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония, хронични респираторни заболявания или рак.

Всички тези данни водят до извода, че сега е най-подходящият момент да откажете употребата на цигари!

Ситуацията, свързана с COVID-19, задължава държавата, наред с безпрецедентните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса и за да се ограничи един от най-сериозните рискови фактори за общественото здраве - тютюнопушенето, да изпълни решително ангажиментите, които е поела по отношение на Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, ратифицирана от България със закон.

Коалицията за живот без тютюнев дим е разтревожена и от факта, че тютюневата индустрия, която е причина за 8 милиона смъртни случаи годишно в световен мащаб, използва създадената около COVID-19 ситуация, за да рекламира в социалните медии и по други канали своите нови “иновативни и по-безвредни” изделия.

Чрез предоставените дарения за борба с коронавируса, индустрията цели да подобри своя имидж пред обществото, което би й дало възможност да оказва по-голямо влияние при определяне националните здравни политики.

Според д-р Ган Кан, The International Union Against Tuberculosis and Lung Diseases: “При тези планини от доказателства, че пушачите са изложени на по-голям риск от тежко протичане на COVID-19, най-доброто, което тютюневата индустрия може да направи за ограничаване на заболяването е незабавно да спре производството, предлагането и продажбата на тютюневи изделия.”











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Колакен МАКС - формула за здрави стави Колакен МАКС - формула за здрави стави

Колаген Макс съдържа колаген, глюкозамин, хондроитин, МСМ и хиалуронова киселина. Мощна и ефективна формула за здрави стави....


Цена: 37.80 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email