Земеделска грешка довела до появата на белите аспержи


| Прочетено Прочетено: 273 пъти | КоменариКоментари: 0Земеделска грешка довела до появата на белите аспержи

Заедно с пролетта дойде и времето на вкусните аспержи.

Историята на аспержите
Още древните гърци оценявали аспержите. Лекари като Хипократ обаче не са използвали аспержите за храна, а са изсушавали корените и са разполагали мощно диуретично лекарство.

Но за богатите римляни, аспержите са били важна част от всяко хранене. Следователно не е изненадващо, че Катон Старият, около 175 г. пр. н. е., е  описал точни методи за отглеждане на зелени аспержи в книгата си „De agri cultura“. Казват, че император Август е бил толкова голям фен на аспержите, че дори е вкарал любимите си зеленчуци в игра. Твърди се, че е дал заповеди на своите слуги, които завършвали с фразата: "citius quam asparagus coqunatur", което може да се преведе като: поръчката трябва да се изпълни по-бързо от аспержите, необходими за готвенето, посочва Градина Иванови.

Римляните донесли аспержите в Европа
Римляните и техните завоевания вероятно са сред причините, довели до това, че аспержите се разпространяват толкова бързо в Европа и особено в Германия. Следващите векове зеленчукът го откриваме в манастирски градини, където учените монаси го отглеждат като лечебно растение.

От 16 век нататък аспержите се появяват на масата за хранене все по-често, и по специално на трапезата на крале и благородници. Луи XIV дори задължил градинарите си да му доставят вкусния зеленчук даже и през зимата.

В Германия аспержите за първи път се култивират като храна в Лустгартен в Щутгарт и вече са широко използвани в средата на 17 век.
Но истинският триумф на аспержите започва в края на 19 век, когато зелевчукът вече е можел  да бъде консервиран.

Интересното е, че именно през 19 век аспержите променят цвета си. Ако преди това се отглеждали само зелени, то нежният вкус на белите аспержи станал бил оценен и те така станали по-търсени. В Германия те се отглеждат изключително като бели т.е под земята.
Абсолютно случайно е открито как аспержите остават бели. Глинените качулки над свещичките (младите аспержи), които е трябвало да съхраняват топлината и да предпазват от вредители, били причината аспержите отдолу да останат бледи. Оттам нататък това се култивира чрез натрупване на почва над растенията и изрязване на пръчките под земята.Акценти от ЗдравницаКомбинацията глог и чесън понижава холестерола

Комбинацията глог и чесън понижава холестерола

Глогът в народната медицина се използва най-вече за лечение на различни сърдечно-съдови състояния. Комбинацията глог плюс чесън сваля т.нар лош холестерол в кръвта....още

Преображение Господне! Ден на промяна и нова надежда

Преображение Господне! Ден на промяна и нова надежда

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне. За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда....още

Как да различим паникатаката от коронавирусното заболяване? (част 2)

Как да различим паникатаката от коронавирусното заболяване? (част 2)

Съветите са на Христина Богданова, психотерапевт. Самата тя е станала психотерапевт, защото навремето е страдала от тежка форма на паническо разстройство, справила се е с него и работи тази професия...още

Какво представлява и каква е ролята на pH?

Какво представлява и каква е ролята на pH?

pH е мярка за активността на водородните йони в разтвор, и съответно неговата киселинност или алкалност. pH е и скала за измерване на киселинност или алкалност на разтвори....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email