Земеделска грешка довела до появата на белите аспержи


| Прочетено Прочетено: 292 пъти | КоменариКоментари: 0Земеделска грешка довела до появата на белите аспержи

Заедно с пролетта дойде и времето на вкусните аспержи.

Историята на аспержите
Още древните гърци оценявали аспержите. Лекари като Хипократ обаче не са използвали аспержите за храна, а са изсушавали корените и са разполагали мощно диуретично лекарство.

Но за богатите римляни, аспержите са били важна част от всяко хранене. Следователно не е изненадващо, че Катон Старият, около 175 г. пр. н. е., е  описал точни методи за отглеждане на зелени аспержи в книгата си „De agri cultura“. Казват, че император Август е бил толкова голям фен на аспержите, че дори е вкарал любимите си зеленчуци в игра. Твърди се, че е дал заповеди на своите слуги, които завършвали с фразата: "citius quam asparagus coqunatur", което може да се преведе като: поръчката трябва да се изпълни по-бързо от аспержите, необходими за готвенето, посочва Градина Иванови.

Римляните донесли аспержите в Европа
Римляните и техните завоевания вероятно са сред причините, довели до това, че аспержите се разпространяват толкова бързо в Европа и особено в Германия. Следващите векове зеленчукът го откриваме в манастирски градини, където учените монаси го отглеждат като лечебно растение.

От 16 век нататък аспержите се появяват на масата за хранене все по-често, и по специално на трапезата на крале и благородници. Луи XIV дори задължил градинарите си да му доставят вкусния зеленчук даже и през зимата.

В Германия аспержите за първи път се култивират като храна в Лустгартен в Щутгарт и вече са широко използвани в средата на 17 век.
Но истинският триумф на аспержите започва в края на 19 век, когато зелевчукът вече е можел  да бъде консервиран.

Интересното е, че именно през 19 век аспержите променят цвета си. Ако преди това се отглеждали само зелени, то нежният вкус на белите аспержи станал бил оценен и те така станали по-търсени. В Германия те се отглеждат изключително като бели т.е под земята.
Абсолютно случайно е открито как аспержите остават бели. Глинените качулки над свещичките (младите аспержи), които е трябвало да съхраняват топлината и да предпазват от вредители, били причината аспержите отдолу да останат бледи. Оттам нататък това се култивира чрез натрупване на почва над растенията и изрязване на пръчките под земята.Акценти от ЗдравницаКакво е лактоза и какви са здравните й качества?

Какво е лактоза и какви са здравните й качества?

Напоследък думата лактоза се среща все по-често в различни продукти, най-често млечни: безлактозно мляко, безлактозна диета. Какво обаче е лактозата? Обяснението е на българският учен проф. Пенчо Далев....още

Кога се появяват първите симптоми ако сме заразени с коронавирус?

Кога се появяват първите симптоми ако сме заразени с коронавирус?

Точната оценка на инкубационния период за новия вирус улеснява експертите да предвидят динамиката на епидемията и да намерят баланс между драконовските контролни мерки и елиминирането на разпространението....още

Всеки пети българин има Синдром на раздразненото черво

Всеки пети българин има Синдром на раздразненото черво

Всеки пети българин има Синдром на раздразненото черво (Irritable Bowel Syndrome – IBS) и всеки десети функционална диспепсия ....още

Какви грешки правим при поставяне на очните капки?

Какви грешки правим при поставяне на очните капки?

При ползването на очните капки могат да се появят нежелани реакции, които обикновено са минимални. Като правило при локално приложение на медикаменти вероятността за възникване на нежелани реакции е много по-малка, отколкото при вътрешен прием....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email