УМБАЛ Св. Иван Рилски - София с адаптирани препоръки за лечението на епилепсия в условия на COVID-19 пандемия


| Прочетено Прочетено: 844 пъти | КоменариКоментари: 0



УМБАЛ Св. Иван Рилски - София с адаптирани препоръки за лечението на епилепсия в условия на COVID-19 пандемия

Адаптирани препоръки на Световната лига срещу Епилепсията при лечението на пациенти в условията на COVID-19 епидемия публикува УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Те са изготвени въз основа на най-честите въпроси за лечението на хора с епилепсия и са преведени и адаптирани отдоц. Петя Димова – невролог вединствения у нас Референтен център за Функционална и Епилептична Хирургия, който функционира към болницата.

Документът е базиран на публикация от Световната Лига Против Епилепсия(ILAE), чийто член е Българското Дружество Против Епилепсия с председател доц. д-р Петя Димова.

Пациентите, които  страдат само от епилепсия(т.е. нямат други придружаващи заболявания)не са с по-висок риск от заразяване с COVID-19 или тежко протичане на инфекцията. За тези хора няма данни, че при епилепсия имунната система е отслабена. Те не трябва да се приемат за „имунокомпрометирани“ и нямат „имунен дефицит“, се казва в препоръките на ILAE.

Изключение правят пациенти, които, заради спецификата на заболяването:
1. Приемат лекарства за контрол на пристъпите, които засягат имунната им система (например АСТН, стероиди, еверолимус, имунотерапии);
2.    Имат други неврологични проблеми, които засягат имунитета им. Хората в тези ситуации са изложени на по-голям риск от развитие и по-тежки симптоми на различни вирусни заболявания;
3.    Имат други медицински проблеми, които биха могли увеличат риска от по-тежкопротичане на COVID-19.
Няма доказателства, че използването на традиционните лекарства против гърчове увеличава риска от коронавирусна инфекция.

COVID-19, обаче, както и всяка друга вирусна инфекция, която протича с висока температура, може да увеличи епилептичните пристъпи. Подобен ефект върху хората може да има и стресът и страхът от неизвестността, които се създадоха около заболяването. Затова лекарите предупреждават пациентите да приемат редовно лекарствата си и да следят внимателно състоянието си, тъй като, въпреки планирането, епилепсията не е предвидима болест.

Ето и случаите, при които пациенти с епилепсия трябва да отидат в спешно отделение:
1.При пристъп със загуба на съзнание повече от 5 минути, който не е спрял спонтанно и в домашни условия не може да се приложи „спасително“ лекарство;
2.    Пристъпите продължават, след като човек е приел такова лекарство;
3. Когато човек с пристъп се е наранил сериозно или има проблеми с дишането;
4. Пристъп, довел до сериозна травма на главата.

„За съжаление повечето от препоръчваните т.нар. „спасителни“ лекарства, не са налични в България. Заедно с Асоциацията на Родителите на Деца с Епилепсия отдавна алармираме за това институциите, но без успех. Досега пациентите си набавяха тези медикаменти от чужбина, но в момента дори и тази възможност не съществува, което ги поставя във висок риск от влошаване на епилептичното заболяване“, обяснява доц. Димова.

Документът наILAEза лечение на епилепсия в условията на COVID-19 епидемия е качен на страницата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
Към него има и План за действие при епилептичен пристъп, който е добре да бъде изготвен от/за всеки пациент като подготовка за действие в спешни ситуации.

Приложен е и списък на известните към момента взаимодействия между антиепилептичните медикаменти и прилаганите в момента терапии при COVID-19, с акцент върху Хлорохин и Хидроксихлорохин, които трябва да се имат предвид от лекарите, занимаващи се с COVID-19, но е добре и пациентите/техните близки да са осведомени за  най-важните възможни нежелани реакции.

Около 70 000 човека страдат от епилепсия у нас. Най-засегнати от заболяването са децата, тъй като в 60% от случаите то започва в детска възраст. Около 15 000 от пациентите са с фармакорезистентна епилепсия (такава, която не се поддава на лечение с медикаменти).

В УМБАЛ “Св. Ив. Рилски” -София се намира единственият в България Референтен център за функционална и епилептична хирургия. Тук екипът на доц. Петя Димова и доц. Красимир Минкин диагностицира и лекува успешно пациентите с най-тежките форми на епилепсия: такива, при които нито един медикамент не е могъл да помогне.

Въпреки трудните условия лечението на пациенти с епилепсия не е прекъснато и центърът продължава да приема болни, чието състояние изисква незабавна намеса.!











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email