Правилното миене на ръцете - ключов фактор по време на епидемии


| Прочетено Прочетено: 3226 пъти | КоменариКоментари: 0Правилното миене на ръцете - ключов фактор по време на епидемии

Сапунът и водата могат да спасят живот! Хората, които измиват ръцете си правилно могат да предотвратят разпространението на болести и инфекции. Стриктната лична хигиена забавя разпространението на резистентни бактерии. Днес ще разгледаме положителните ефекти за здравето от правилното измиване на ръцете.

Преди да се разболеем и лекарствата да станат необходими, достъпът до правилната и полезна информация може да ни помогне да променим нашето поведение, така че да не се разболяваме. По време на ежедневните дейности човек не мисли достатъчно за своето поведение, което обикновено води до риска за здравето. Миенето на ръцете, например, трябва да бъде рутинна, ежедневна задача.

Според данни на УНИЦЕФ, един на всеки четири смъртни случая при деца (около 1.4 милиона души) в световен мащаб е в резултат на диария и пневмония. Това число е по-голямо от смъртността от заболявания като СПИН, малария и туберкулоза.

Правилното измиване на ръцете със сапун може да намали смъртността от тези заболявания с до 65%.

Как да измиваме правилно ръцете си?

Когато хората мият ръцете си по правилния начин в правилните моменти, това може да бъде по-ефективно средство дори от лекарствата и ваксините. Измиването на ръцете отнема само около 20 сакунди, не струва много и въпреки това може да предостврати сериозни заболявания.

Правилното измиване на ръцете се състои в пет прости стъпки:
- ръцете се мият под течаща вода;
- задължително използвайте сапун;
- разтривайте цялата повърхност на ръцете за около 15-20 секунди;
- изсушавайте добре ръцете след измиване - остатъчната влага е носител на оставащите по ръцете бактерии.

Използвайте дезинфекциращи средства, когато не разполагате със сапун и вода. Препоръчително е да се използва дезинфектант на алкохолна основа, който съдържа най-малко 60% алкохол. Въпреки това тези дезинфекциращи средства може да не са толкова ефективни, когато ръцете са силно замърсени или видимо омазнени. Средствата за дезинфекциране може да не премахнат вредните химикали, пестициди и тежки метали от ръцете.

Има няколко ключови моменти от деня, преди които задължително трябва да измиваме ръцете си. Това действие предотвратява разпространяването на микробите.

Задължително трябва да измиваме ръцете си:
- преди, по време и след приготвяне на храна;
- преди хранене;
- преди и след грижата за някой болен у дома;
- преди и след третиране на рани по кожата;
- след използване на тоалетната;
- след смяна на памперси или почистване на дете, което е използвало толаетната;
- след издухване на носа, кашляне или кихане;
- след докосване на животни, храна за животни или животински отпадъци;
- след изхвърляне на боклука.

Интересни факти за сапуна

Първата формула за правене на сапун намираме върху вавилонски глинени плочки, които датират от 2800 г.пр.н.е. Египтяните не останали по-назад и редовно се къпели, наслаждавайки се на сапунообразната смес от животински и растителни мазнини, комбинирана с алкални соли.

В България през 19-ти век в сапунджийници предлагали не особено приятно ухаещите лоени сапуни, които поради тази причина били използвани предимно за пране, а по-заможните си набавяли гиритски (от Girit, турско име на о-в Крит) сапун на топки, съдържащ маслиново олио. На критския сапун му е отредено да доминира пазарите през целия 19-ти век – от Константинопол, през Александрия, та чак до Западна Азия.

Сапуните се приготвят чрез варене на масла с такива основи като калиева или натриева. Масла се отделят от растителни продукти (памучно, палмово или соево масла), а също и от животински продукти, например от свинска мас или рибни масла. При варенето на мазнините с основи се образуват глицерин и соли на мастните киселини, т. е. сапун. Натриевите сапуни са по-гъсти и по правило твърди; калиевите сапуни са по-меки или течни.

По време на втората световна война, японските войници намазвали ноздрите си с малко количество сапун, за да се предпазят от плъзналите вируси и инфекции.
Акценти от ЗдравницаДесертите да са изключение и по специален повод, а не част от ежедневното меню на подрастващите

Десертите да са изключение и по специален повод, а не част от ежедневното меню на подрастващите

Децата не слушат какво им говорим, те гледат какво правим. Хранителната култура у дома се унаследява от детето. То възприема поведенческите модели на които е свидетел от най-ранна детска възраст....още

УМБАЛ Св. Ив. Рилски - с най-нов ангиограф

УМБАЛ Св. Ив. Рилски - с най-нов ангиограф

Един дълго готвен проект вече е факт в УМБАЛ Св. Иван Рилски- София. На 24.09.2020 г. ще бъде официалното откриване на новия бипланов ангиограф, който е монтиран в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в болницата....още

Волейболен турнир в подкрепа на мъжете с простатен карцином

Волейболен турнир в подкрепа на мъжете с простатен карцином

Целта на събитието е да напомни, че навременната диагностика и правилното лечение могат да превърнат пациентите в победители, които да преминат през заболяването без да променят драстично качеството и стила си на живот....още

България е родината и център на света за методиката на д-р Лозанов

България е родината и център на света за методиката на д-р Лозанов

Ванина Бодурова за сугестопедията, за приложението й в чуждоезиковото обучение и като психотерапевтична методика в първо интервю за „Здравница”....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сода Бикарбонат - без алуминий Сода Бикарбонат - без алуминий

Безопасна добавка в храната! Не съдържа глутен! Содата без съдържание на алуминий има редица благоприятни ефекти за здравето....


Цена: 4.00 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email