Правилното миене на ръцете - ключов фактор по време на епидемии


| Прочетено Прочетено: 4285 пъти | КоменариКоментари: 0



Правилното миене на ръцете - ключов фактор по време на епидемии

Сапунът и водата могат да спасят живот! Хората, които измиват ръцете си правилно могат да предотвратят разпространението на болести и инфекции. Стриктната лична хигиена забавя разпространението на резистентни бактерии. Днес ще разгледаме положителните ефекти за здравето от правилното измиване на ръцете.

Преди да се разболеем и лекарствата да станат необходими, достъпът до правилната и полезна информация може да ни помогне да променим нашето поведение, така че да не се разболяваме. По време на ежедневните дейности човек не мисли достатъчно за своето поведение, което обикновено води до риска за здравето. Миенето на ръцете, например, трябва да бъде рутинна, ежедневна задача.

Според данни на УНИЦЕФ, един на всеки четири смъртни случая при деца (около 1.4 милиона души) в световен мащаб е в резултат на диария и пневмония. Това число е по-голямо от смъртността от заболявания като СПИН, малария и туберкулоза.

Правилното измиване на ръцете със сапун може да намали смъртността от тези заболявания с до 65%.

Как да измиваме правилно ръцете си?

Когато хората мият ръцете си по правилния начин в правилните моменти, това може да бъде по-ефективно средство дори от лекарствата и ваксините. Измиването на ръцете отнема само около 20 сакунди, не струва много и въпреки това може да предостврати сериозни заболявания.

Правилното измиване на ръцете се състои в пет прости стъпки:
- ръцете се мият под течаща вода;
- задължително използвайте сапун;
- разтривайте цялата повърхност на ръцете за около 15-20 секунди;
- изсушавайте добре ръцете след измиване - остатъчната влага е носител на оставащите по ръцете бактерии.

Използвайте дезинфекциращи средства, когато не разполагате със сапун и вода. Препоръчително е да се използва дезинфектант на алкохолна основа, който съдържа най-малко 60% алкохол. Въпреки това тези дезинфекциращи средства може да не са толкова ефективни, когато ръцете са силно замърсени или видимо омазнени. Средствата за дезинфекциране може да не премахнат вредните химикали, пестициди и тежки метали от ръцете.

Има няколко ключови моменти от деня, преди които задължително трябва да измиваме ръцете си. Това действие предотвратява разпространяването на микробите.

Задължително трябва да измиваме ръцете си:
- преди, по време и след приготвяне на храна;
- преди хранене;
- преди и след грижата за някой болен у дома;
- преди и след третиране на рани по кожата;
- след използване на тоалетната;
- след смяна на памперси или почистване на дете, което е използвало толаетната;
- след издухване на носа, кашляне или кихане;
- след докосване на животни, храна за животни или животински отпадъци;
- след изхвърляне на боклука.

Интересни факти за сапуна

Първата формула за правене на сапун намираме върху вавилонски глинени плочки, които датират от 2800 г.пр.н.е. Египтяните не останали по-назад и редовно се къпели, наслаждавайки се на сапунообразната смес от животински и растителни мазнини, комбинирана с алкални соли.

В България през 19-ти век в сапунджийници предлагали не особено приятно ухаещите лоени сапуни, които поради тази причина били използвани предимно за пране, а по-заможните си набавяли гиритски (от Girit, турско име на о-в Крит) сапун на топки, съдържащ маслиново олио. На критския сапун му е отредено да доминира пазарите през целия 19-ти век – от Константинопол, през Александрия, та чак до Западна Азия.

Сапуните се приготвят чрез варене на масла с такива основи като калиева или натриева. Масла се отделят от растителни продукти (памучно, палмово или соево масла), а също и от животински продукти, например от свинска мас или рибни масла. При варенето на мазнините с основи се образуват глицерин и соли на мастните киселини, т. е. сапун. Натриевите сапуни са по-гъсти и по правило твърди; калиевите сапуни са по-меки или течни.

По време на втората световна война, японските войници намазвали ноздрите си с малко количество сапун, за да се предпазят от плъзналите вируси и инфекции.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email