Какво трябва да знаем, за да имаме добра хигиена на устата


| Прочетено Прочетено: 1256 пъти | КоменариКоментари: 0Какво трябва да знаем, за да имаме добра хигиена на устатаХигиената на устата е от изключително значение за качеството на живот на всеки човек. Зъбите подготвят храната за пълноценното й усвояване от организма. Съхраняването им до дълбока старост е най-важния въпрос на устната профилактика.
От естетическа гледна точка, чистите, добре поддържани и здрави зъби придават своеобразен чар на човека, на неговата усмивка.

Основни елементи на устната профилактика са:
1. Хранителна и флуорна профилактика
2. Хигиена на устата
3. Активно лечение на стоматологичните заболявания в техния начален стадий.
Високата хигиена на устната кухина, заедно с флуоризация и рационално хранене са основни насоки в профилактика та на зъбния кариес.

Средства и начини за поддържане на устната кухина
Зъбната плака е налеп, който се образува върху повърхността на зъбите. Тя представлява меко образувание, съставено от микроорганизми и продукти на тяхната дейност. Плаката е плътно прикрепена към зъбните повърхности и не се отделя при изплакване на устата. Повърхностите, върху които се образува и задържа най-много плака, са и главните места за развитие на зъбен кариес.

Най-ефективен и безвреден начин за отстраняване на зъбната плака е механичното почистване с помощта на четка и паста. Основното предназначение на четката е да отстранява ефикасно плаката, като има достъп до всички места в устата. Необходим е грижлив подбор на четката за зъби съобразно възрастта и състоянието на устната кухина.

Зъбните четки са ръчни и електрически. Широко разпространени са ръчните четки. Дръжката трябва да бъде под ъгъл спрямо четката, за да улеснява хигиенните процедури. Формата на работната повърхност на четката трябва да бъде такава, че да позволява почистването на всички повърхности на зъбните коронки и на междузъбните пространства. През последните години все повече се използуват четки за зъби, изработени от изкуствени влакна със заоблен връх, които не дразнят меките тъкани в устната кухина, по-добре отстраняват зъбната плака и имат антисептично действие.

Най-трудно се почистват задните повърхности на зъбите и най-вече междузъбните пространства. За такава цел се използуват клечки за зъби като важно спомагателно средство за почистване, изработени от пластмаса или дърво. За почистване на междузъбните пространства се употребяват и копринени конци, но винаги след четкането.

Най-разпространен начин за поддържане на лична хигиена на устната кухина е четкането. При него с помощта на хоризонтал ни, смесени хоризонтално-вертикални, кръгови и вертикални движения се почиства максимална част от зъбната повърхност. В случаи с увреждане на устната кухина от химични вещества  се препоръчват допълнителни промивки с 1 %-ов разтвор борова вода или 2-3 %-ов разтвор на сода бикарбонат. При увреждане от основи за неутрализиране се употребяват много слаби разтвори на киселини плодова киселина и кислородна вода.

Видове зъбни пасти
1. Хигиенно-профилактични пасти. Те не съдържат активно-действащи вещества и се употребяват за отстраняване на зъбната плака;

2.Лечебно-профилактични пасти. Те съдържат биологично-активни вещества /антисептици, антибиотици, витамини, калциеви и амониеви соли, лечебни екстракти и други.

Като допълнително почистващо средство се употребяват и хигиенните дъвки, които се приемат много добре, особено от деца и млади хора. Дъвките съдържат антисептични вещества, флуориди, ензими, микроелементи, витамини, екстракти от лечебни растения.
Акценти от ЗдравницаСух екстракт от алое – мощен продукт при хроничен запек

Сух екстракт от алое – мощен продукт при хроничен запек

Почти всеки втори българин страда от нередовен стомах. Статистиките показват, че този проблем по-често се среща жените. Ако Вие сте от тези хора - предлагаме Ви един мощен и изключително ефикасен продукт - сух екстракт от алое....още

Инфекциозна болница е лекувала над 100 пациенти с коронавирус

Инфекциозна болница е лекувала над 100 пациенти с коронавирус

Инфекциозна болница Проф. Иван Киров, София е лечебно заведение, което работи на първа линия срещу COVID-19 от началото на епидемичната ситуация у нас. До момента тя е единственото лечебно заведение в столицата, което приема и деца, засегнати от вируса....още

Нови хемодиализни апарати за болницата в Севлиево

Нови хемодиализни апарати за болницата в Севлиево

Министерският съвет одобри във сряда 150 хил. лв. за закупуване на апарати за МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ в Севлиево....още

Почитаме свети равноапостоли Константин и царица Елена

Почитаме свети равноапостоли Константин и царица Елена

Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - за регулиране на кръвната захар Диабор - за регулиране на кръвната захар

100% натурален продукт за нормализиране на глюкозата в човешката кръв (кръвна захар). Не съдържа токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 12.90 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email