Какво преживях с операция на „кокалчето”?


| Прочетено Прочетено: 914 пъти | КоменариКоментари: 0Какво преживях с операция на кокалчето?

Пациентската история е на Славянка Мундрова- Неделчева от София.

Operatio Halluci Valgi, или как се вкарах в приключение.

И така, най-напред да разсея една заблуда. Кокалчетата на краката не са "зестра" само на кокетките, които от рано сутрин тичат с остроноси обувки на високи токове. Не при всички тези дами стъпалата стават като лопати. Елегантните крачета си спечелват кокалчета и когато се занимават с иначе изящното изкуство на балета.

Първичната причина за появата на кокалчета е слаба костна система и произтичащо от този факт спадане на свода на стъпалото. Това пък води до разместване на костите на стъпалото; точката, където пада тежестта на тялото, се измества и това се отразява по-нататък върху цялата костна система.

Аз се сдобих с кокалчета - медицинското им име е халукс валгус - още като дете. В пети или шести клас, като се преобувахме за физическо в класната стая, един съученик ми видя краката, взе да се хили и да вика: "Ей, вижте я тая кви крака има!" Е, кви да имам?! При обусловен от костната ми структура дюстабан това беше логичната последица.

Въпреки красиво звучащото си име халуксите не са приятен аксесоар. Първо, трудно си намираш достатъчно широки обувки. Второ, късаш чорапи и обувки ненормално бързо, защото не стъпваш нормално. Трето, жал ти е да си купиш красиви обувки, като знаеш на какво ще заприличат след по-малко от месец носене.

Реших да изпъдя едното кокалче преди 35 години. Операцията беше успешна. Може би не трябваше да чакам толкова, а да махна другото на следващата година, но... В крайна сметка се реших сега. При умора от повече ходене ме заболяваше не оперираният крак, както е нормално да се предположи, а другият - "здравият". Затова след обстойно проучване отидох в болница „Вита „ и казах: "Искам да се оперирам."

Отсега нататък ще виря нос - в операцията ми е участвал професор Пинторе, създателят на метода, по който съм оперирана, и той е асистирал на своя български ученик д-р Чанков. Казвам "участвал", защото за самата операция не знам нищо. Вдишах три пъти от маската и като се събудих, си бях в стаята, вече оперирана. Завита с две юрганчета, защото в операционната съм тракала зъби от студ (по-късно разбрах, че се дължи на упойката).

И професорът не само е участвал в моята операция, но и в неделя лично ми смени превръзката, за да не нарушава почивния ден на д-р Чанков. Е, кажете сега - не съм ли съвсем автентична ВИП-ка . Хубав беше хотелът, пошегувах се със сестрата на сбогуване. И храната добра (имат чудесен кетъринг). Но все пак е добре човек да попада в такъв вид хотели само в краен случай.

И докато напусках сградата на болницата , си повтарях: "Само ако можеше във всички болници в България да е като в тази!"Акценти от ЗдравницаБългария е родината и център на света за методиката на д-р Лозанов

България е родината и център на света за методиката на д-р Лозанов

Ванина Бодурова за сугестопедията, за приложението й в чуждоезиковото обучение и като психотерапевтична методика в първо интервю за „Здравница”....още

28-мо училище  вече е с дезинфекциращи UV-C лампи във всяка класна стая

28-мо училище вече е с дезинфекциращи UV-C лампи във всяка класна стая

Столичното 28-мо средно училище „Алеко Константинов” е измислило свой начин за противодействие на пандемията от коронавирус. На 15 септември то посрещна възпитаниците си с дезинфекциращи лампи във всички класни стаи....още

Ден на отворените врати - безплатни прегледи в МБАЛ Света София

Ден на отворените врати - безплатни прегледи в МБАЛ Света София

С грижа за здравето на пациентите и в стремежа си за осигуряване на достъп на всички до най-доброто здравеопазване, МБАЛ Света София отново ще спази традицията си да отвори врати за безплатни прегледи на 17.09.2020....още

Безплатни прегледи по повод Световния ден на синдрома неспокойните крака

Безплатни прегледи по повод Световния ден на синдрома неспокойните крака

По повод на Световният ден на синдрома на неспокойните крака, който отбелязваме на 23 септември тази година, Клиниката по Неврология и Медицина на съня в болница Токуда организира безплатни прегледи засягащи това не толкова известно, но много често нарушение на съня....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email