Какво преживях с операция на „кокалчето”?


| Прочетено Прочетено: 726 пъти | КоменариКоментари: 0Какво преживях с операция на кокалчето?

Пациентската история е на Славянка Мундрова- Неделчева от София.

Operatio Halluci Valgi, или как се вкарах в приключение.

И така, най-напред да разсея една заблуда. Кокалчетата на краката не са "зестра" само на кокетките, които от рано сутрин тичат с остроноси обувки на високи токове. Не при всички тези дами стъпалата стават като лопати. Елегантните крачета си спечелват кокалчета и когато се занимават с иначе изящното изкуство на балета.

Първичната причина за появата на кокалчета е слаба костна система и произтичащо от този факт спадане на свода на стъпалото. Това пък води до разместване на костите на стъпалото; точката, където пада тежестта на тялото, се измества и това се отразява по-нататък върху цялата костна система.

Аз се сдобих с кокалчета - медицинското им име е халукс валгус - още като дете. В пети или шести клас, като се преобувахме за физическо в класната стая, един съученик ми видя краката, взе да се хили и да вика: "Ей, вижте я тая кви крака има!" Е, кви да имам?! При обусловен от костната ми структура дюстабан това беше логичната последица.

Въпреки красиво звучащото си име халуксите не са приятен аксесоар. Първо, трудно си намираш достатъчно широки обувки. Второ, късаш чорапи и обувки ненормално бързо, защото не стъпваш нормално. Трето, жал ти е да си купиш красиви обувки, като знаеш на какво ще заприличат след по-малко от месец носене.

Реших да изпъдя едното кокалче преди 35 години. Операцията беше успешна. Може би не трябваше да чакам толкова, а да махна другото на следващата година, но... В крайна сметка се реших сега. При умора от повече ходене ме заболяваше не оперираният крак, както е нормално да се предположи, а другият - "здравият". Затова след обстойно проучване отидох в болница „Вита „ и казах: "Искам да се оперирам."

Отсега нататък ще виря нос - в операцията ми е участвал професор Пинторе, създателят на метода, по който съм оперирана, и той е асистирал на своя български ученик д-р Чанков. Казвам "участвал", защото за самата операция не знам нищо. Вдишах три пъти от маската и като се събудих, си бях в стаята, вече оперирана. Завита с две юрганчета, защото в операционната съм тракала зъби от студ (по-късно разбрах, че се дължи на упойката).

И професорът не само е участвал в моята операция, но и в неделя лично ми смени превръзката, за да не нарушава почивния ден на д-р Чанков. Е, кажете сега - не съм ли съвсем автентична ВИП-ка . Хубав беше хотелът, пошегувах се със сестрата на сбогуване. И храната добра (имат чудесен кетъринг). Но все пак е добре човек да попада в такъв вид хотели само в краен случай.

И докато напусках сградата на болницата , си повтарях: "Само ако можеше във всички болници в България да е като в тази!"Акценти от ЗдравницаПациент с тежък вроден сърдечен порок бе излекуван от сериозна аритмия в София

Пациент с тежък вроден сърдечен порок бе излекуван от сериозна аритмия в София

Мултидисциплинарен екип от Токуда, в тясна колаборация със специалисти от Националната кардиологична болница (НКБ), извърши сложна катетърна аблация на 23-годишен пациент с тежко вродено сърдечно заболяване и 7 предходни сърдечни операции....още

Профилактиката на детските алергии трябва да започне през бременността

Профилактиката на детските алергии трябва да започне през бременността

Бременната жена е околната среда за развитието на плода. Ако тази околна среда е алергенът, рискът за алергии на плода се увеличава. Здравословният начин на живот на майката е най-ефективния начин за профилактика....още

Най-модерният ядрено-магнитен резонанс у нас е в УМБАЛ Св. Иван Рилски - София

Най-модерният ядрено-магнитен резонанс у нас е в УМБАЛ Св. Иван Рилски - София

На 7 юли 2020 г. официално се открива новия ядрено-магнитен резонанс. За първи път в България ще има апарат от толкова висок клас (последен за GE), а в Европа има само още 9 такива машини....още

Източни истини за западния начин на живот или как да живеем щастливи в тези трудни времена?

Източни истини за западния начин на живот или как да живеем щастливи в тези трудни времена?

Ние пренебрегваме сигналите на тялото си до степен до която заболяват различни органи. И обикновено чакаме много да ни заболи, да се влошат нешата и тогава да направим някаква промяна в начина си на живот....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email