След 5 години всеки 2-ри ще е с наднормено тегло?


| Прочетено Прочетено: 316 пъти | КоменариКоментари: 0След 5 години всеки 2-ри ще е с наднормено тегло?

Над 1.9 млрд. са хората над 18 години по света, които имат наднормено тегло, от тях 13% или 650 млн. са със затлъстяване, каза проф. Здравко Каменов - началник на Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната в УСБАЛ „Александровска“. Това означава, че с наднормено тегло са близо 40% от хората над 18 години, като броят им ще се увеличава, показват данните на СЗО.  За по-малко от век този проблем се е удвоил, като през 2025 г. се очаква всеки втори да е с наднормено тегло. Проблемът е по-голям при жените, отколкото при мъжете. През 2008 г. 200 млн. е бил броят на мъжете със затлъстяване срещу 300 млн. при жените.
Пандемията затлъстяване

Наднорменото тегло и затлъстяването се определят като състояние на излишно натрупване на мастна тъкан, което може да застраши човешкото здраве. Според Световната федерация по затлъстяване, затлъстяването е болест и е нужно да се предприемат мерки за овладяването на епидемията от него, обясни доц. Пламен Попиванов - началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на УМБАЛ “Александровска. 68% от хората със затлъстяване и 88% от лекарите също смятат, че то е заболяване, показва и най-новото международно проучване ACTIONIO, извършено в 11 държави сред 2 800 медицински специалисти и 14 500 пациенти.

Индексът на телесна маса е обективен критерий, който показва дали човек страда от затлъстяване. Той представлява съотношението между килограмите и височината в метри на квадрат (kg/m2). За норма се приемат стойностите между 18.5 и 25.0. Ако те са в интервала 25.0 и 30.0, тогава човек е с наднормено тегло, ако са над 30.0, е със затлъстяване.

Не само теглото на човек е важно за определяне на това дали страда от наднормено тегло и затлъстяване. Разпределението на килограмите в мускулна, костна, мастна тъкан и т.н., също е от съществено значение. Това се установява чрез определянето на телесния състав на един човек. Нормалното съдържание на мазнини е различно в зависимост от пола и годините на човек. Така например при мъжете между 18 и 60 години за нормално се счита съдържанието на мазнини да е между 8 и 21 процента, а при жените в този възрастов диапазон – между 17 и 33 на сто.

Друг критерий, който се използва, за да се прецени дали теглото на човек е нормално, е обиколката на талията. Ако тя е над 102 см. при мъжете и над 88 см. при жените, се счита, че са в повишен риск от развитието на редица хронични заболявания.

Затлъстяването води до 195 усложнения
Затлъстяването е свързано с редица усложнения и разходи. Над $800 млрд. на година са средствата, които се дават, за да се лекуват затлъстяването и последиците от него. Очаква се през 2025 г. тази цифра да достигне $1.2 трилиона на година. Тези суми са сравними с разходите за сърдечносъдови заболявания, които се очаква те да достигнат $1 трилиона през 2030 г. Това е така, защото затлъстяването е свързано с развитието на повече от 195 усложнения.

Най-важните са:
- Сънна апнея – при хората със затлъстяване честотата й е 45%
- Дислипидемия - при хората със затлъстяване честотата й е 49.7%
- Сърдечносъдови проблеми - при хората със затлъстяване те са водещата причина за смъртност
- Диабет 2 – хората със затлъстяване са 7 пъти по-рискови за отключването на тази диагноза
- Тумори – около 13 вида онкологични заболявания се свързват с наднорменото тегло и затлъстяването
- Остеоартрит - хората със затлъстяване са 4 пъти по-рискови за отключването на тази диагноза
- Депресия – хората със затлъстяване са с 55% по-склонни да изпаднат в депресия, същевременно хората в това състояние са с 58% повишен риск от развитието на затлъстяване
- Смъртност –за всеки 5 kg/m2 над нормалните стойности на Индекса на телесна маса от 22.5–25.0 kg/m2, смъртността се повишава с 30%.

5 на сто по-малко килограми
Рискът от развитие на различни усложнения намалява значително, ако хората с наднормено тегло и затлъстяване отслабнат с 5 на сто. Тази редукция на теглото ще снижи риска от развитие на сънна апнея с 80 на сто. Всеки килограм по-малко може да повиши съдържанието на добрия холестерол HDL с 0.009 mmol/L. Около 7% загуба на теглото води до 58% намаляване на случаите на диабет тип 2, посочват специалистите.

Въпреки тези доказателства, хората с наднормено тегло и затлъстяване не успяват лесно да се преборят с проблема.

Защо е трудно да отслабнем?
Причината за това е в комплексността на проблема, каза д-р Наталия Темелкова - ендокринолог в Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на УМБАЛ "Александровска".
 
Регулирането на теглото се извършва чрез сложен механизъм, в който са включени ендокринната, нервната и стомашно-чревната системи. Когато човек започне да отслабва, чувството му за апетит се повишава, а метаболизмът му се понижава. Загубата на тегло при хората със затлъстяване води до повишаване на апетита в рамките поне на една година. Въпреки това решения има.

Може ли да се лекува затлъстяването?
Затлъстяването може да се коригира, но за тази цел проблемът трябва да се разглежда цялостно. Терапията трябва да включва физически упражнения и промяна в начина на живот.

Движението заедно със здравословното хранене трябва да са първа линия на терапия при всички хора с Индексна телесна маса≥25 kg/m2.

Не винаги обаче тези промени са достатъчни, тогава трябва да се предприемат и допълнителни усилия. Възможностите в тези случаи са две – медикаментозна терапия и/или бариатрична хирургия.Първата опция се препоръчва при хора с Индекс на телесна маса над 30 kg/m2 или над 27kg/m2, когато имат усложнения, свързани с наднорменото тегло.

Медикаментите са два основни вида – такива, които повлияват нервната система и намаляват апетита или такива, които действат периферно и влияят на стомашно-чревния тракт.

Бариатричната хирургия е третата линия терапия, която се прилага при пациенти с Индекс на телесна маса над 40kg/m2 или над 35 kg/m2 с придружаващи заболявания. При нея най-често се редуцира обема на стомаха и оттам се намалява количеството поемана храна.

Интересни факти за затлъстяването:
- Над 30 гени в 12 хромозоми са свързани с Индекса на телесна маса
- 42% от европейците никога не спортуват
- За 40 години средният европеец е увеличил ежедневното си хранене с 500 калории
- Средният европеец прекарва над 5 часа всеки ден в седнало положение
- За половин век хората са започнали да горят със 100 калории по-малко, докато ходят
- 60% от европейците се придвижват всеки ден с колите си, само 19% използват градския транспорт
- Над 70% от европейците живеят в градове, през 2050 г. броят им ще
бъде 80%

Тази година отбелязваме на 11-и октомври последния Световен ден за борба със затлъстяването , занапред ще е на 4-ти март
Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва на 11-ти октомври за последен път през тази година. От 2020 г. той ще се провежда на 4-ти март, съобщиха експерти.

Целта на преместването на Световния ден за борба със затлъстяването е да се обединят усилията на всички организации, които се занимават с този проблем -  Световната здравна организация (WHO), Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването (EASO), Световната федерация по затлъстяване (WOF), за да го направят по-популярен. За съжаление затлъстяването се превръща с все по-голям здравен проблем за целия свят.Акценти от ЗдравницаДесертите да са изключение и по специален повод, а не част от ежедневното меню на подрастващите

Десертите да са изключение и по специален повод, а не част от ежедневното меню на подрастващите

Децата не слушат какво им говорим, те гледат какво правим. Хранителната култура у дома се унаследява от детето. То възприема поведенческите модели на които е свидетел от най-ранна детска възраст....още

УМБАЛ Св. Ив. Рилски - с най-нов ангиограф

УМБАЛ Св. Ив. Рилски - с най-нов ангиограф

Един дълго готвен проект вече е факт в УМБАЛ Св. Иван Рилски- София. На 24.09.2020 г. ще бъде официалното откриване на новия бипланов ангиограф, който е монтиран в Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в болницата....още

Волейболен турнир в подкрепа на мъжете с простатен карцином

Волейболен турнир в подкрепа на мъжете с простатен карцином

Целта на събитието е да напомни, че навременната диагностика и правилното лечение могат да превърнат пациентите в победители, които да преминат през заболяването без да променят драстично качеството и стила си на живот....още

България е родината и център на света за методиката на д-р Лозанов

България е родината и център на света за методиката на д-р Лозанов

Ванина Бодурова за сугестопедията, за приложението й в чуждоезиковото обучение и като психотерапевтична методика в първо интервю за „Здравница”....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от черен кимион - капсули Масло от черен кимион - капсули

Маслото от черен кимион на Здравница е мощен и доказан имуностимулатор, аналгетик, диуретик и др. Действа благоприятно на цялото тяло....


Цена: 15.90 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от сибирски кедър, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email