България е сред първите 14 страни в света, въвели революционен подход при изследване на имунни заболявания


| Прочетено Прочетено: 444 пъти | КоменариКоментари: 0



България е сред първите 14 страни в света, въвели революционен подход при изследване на имунни заболявания

Засега у нас анализирането на имунофлуоресцентния тест за определяне на антинуклеарни антитела се прилага само в Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“.
.
България се нареди сред първите 14 страни в света, които са възприели иновативен подход за тълкуване на резултатите от изследването на антинуклеарните антитела (ANA). Това стана ясно от изнесени данни по време на традиционния световен научен форум в Дрезден, посветен на имунодиагностиката на автоимунните заболявания. Наличието на ANA обикновено е знак за съществуване на автоимунно заболяване. От правилното им тълкуване обаче зависи да се разбере с точност какво е то и съответно да се започне подходящо лечение.

Става въпрос за откриване, количествено определяне и анализиране на антинуклеарни антитела чрез имунофлуоресцентен тест. За разлика от други методи, при които резултатите се получават под формата на цифра, тук крайният резултат включва и образ. Различните образи са групирани в 29 типа, като всеки дава конкретна информация. Тъй като ANA не са специфични само при определено заболяване, на базата на тези образи имунолозите могат да препоръчат на своите колеги къде да съсредоточат търсенето си. Подходът може да се използва не само за диагностика, но и като част от превенцията на автоимунните заболявания и съответно в терапията, тъй като някои от показателите се следят и по време на лечението. Това е и причината имунологичните данни от имунофлуоресценцията и определянето на образите да бъде широко използван от Клиниката по ревматология  на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, която е основен център за лекуване на ревматични автоимунни заболявания у нас.

„Това е нов подход, революционен, който върши повече работа в диагностиката и дава повече информация. В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ подходът е въведен още преди 2 години. Той беше предложен от нас, като най-голямата лаборатория в България, ангажирана в диагностиката на ревматични автоимунни заболявания и беше възприет и от останалите колеги, като Българската асоциация по клинична имунология го прие като национален консенсус. Въпреки това, доколкото ми е известно, на този етап се използва само в нашата болница. За използването му е необходима специална подготовка от лекарите “, обясни проф. д-р Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Останалите държави, които до този момент на национално ниво са избрали имунофлуоресценцията по ICAP (международен консенсус по ANA образите) като основен метод за откриване, количествено определяне и анализ на антинуклеарни антитела са: Германия,  Франция, Италия, Холандия, Швеция, Швейцария, Белгия, Бразилия, Аржентина,Чили, Китай, Хонконг, Уругвай. В някои от останалите държави подходът също се използва в единични лаборатории, но не е постигнат национален консенсус той да бъде основен за всички.

При автоимунните заболявания организмът атакува собствените си структури, възприемайки ги за чужди. Тестът ANA е за основни антитела в серума, насочени към собствените тъкани на тялото. Заболяванията, при които могат да се установят ANA, включват: ревматоиден артрит, системен лупус, системна склероза, различните видове васкулити, склеродермия, дерматомиозит,полимиозит, синдром на Сьогрен,тиреоидит на Хашимото, белодробна фиброза, някои форми на захарен диабет, първична билиарна цироза, автоимунен хепатит, глумеронефрити, инфекции, злокачествени заболявания и др.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Телешки желатин за здрави стави Телешки желатин за здрави стави

Телешкият желатин укрепва здравите на ставите, подпомага работата на сърцето, подобрява метаболизма, подобрява здравето на косата, кожата и ноктите....


Цена: 11.40 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email