Дебрянка - билката, която ни прави здрави


| Прочетено Прочетено: 1636 пъти | КоменариКоментари: 0



Дебрянка - билката, която ни прави здрави

Наричат дебрянката (Sanicula europaea), „горско съкровище”, а също „ съкровище от горската поляна”. Тя вирее върху влажни и сенчести горски места. Билката произхожда от сем. Сенникоцветни и нейните „роднини” са далеч по-известни от нея: моркови, магданоз, кимион, копър и анасон.

Дебрянката стига до 40 см. височина и има бели, а понякога и розови цветчета в периода на цъфтежа си през май и юни. Листата й са красиво оформени, тъмнозелено обагрени и изрязани по ръба, разказва австрийският свещеник – билкар Бенедикт на своя блог blog.kraeuterpfarrer.at.

Латинското име на дебрянката - „sanare“, в букв. превод означава „оздрявяване”, „здрав” и подсказва, че е лековито растение. Още през Средните векове тя е била популярна, и използвана за подкрепа на оздравителните процеси в организма. Тя се прилагала както за кожни заболявания, така и при язви по храносмилателния тракт. Билката е стипчива и това й действие ускорява лечението.

Билката е била позната и на Св.Хилдегард от Бинден, която я използвала за подобряване на храносмилането. Лечебното растение се препоръчвало и за заздравяване на дихателните пътища.

По-късно е била ползвана и при натъртвания, синини, а също при навяхвания и гнойни рани.

Друго действие е укрепване на ноктите.

Ето рецептата:
Вземете 1 пълна суп. л. от сухата дебрянка и 1 пълна суп.л. от розови листа и розови цветчета. Залейте ги с 4 суп.л бадемово олио. Поставете ги в буркан, който да се огрява от слънцето в продължение на 14 дни. Разклащайте всеки ден. Пресипете в малки шишенца ( бутилчици), който се затварят плътно. Съхранявайте ги на тъмно и хладно място. Втривайте в около ноктите  вечер. За да не цапат завивките, след намазване на ръцете и/ или краката да слагата еднократни ръкавици и чорапки на краката.

Бере се цялото растение и стръковете се сушат на сенчесто място с главата надолу.

Полезно е да се правят вани при кожни заболявания. Вземете 75 гр. от различните части на билката, натрошете ги на ситно и ги накиснете в 2 л. вряла вода. Оставете да кисне 30 мин., като съдът трябва да е покрит. Прецедете и излейте отварата във водата за вана.

Останете 15-20 мин. Не отмивайте отварата от кожата. Добре е ваната да се прави поне веднъж седмично, за да се подпомогне процесът на оздравяване.

Ваната с дебрянка се препоръчва и за сияйна и здрава кожа.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email