Тодор Мангъров - 5 месеца живот на колела


| Прочетено Прочетено: 739 пъти | КоменариКоментари: 0



Тодор Мангъров - 5  месеца живот на колела

Първият опериран българин с пулмонална хипертония при проф. Валтер Клепетко във Виена се отправи към поредното предизвикателство в живота си - далечният Изток, гр.Владивосток. Почти пет месеца на колела са изпитание за 45- годишния Тодор Мангъров, за тежкото заболяване, с което живее, което обаче го калява с борбеност, постоянство и доброта.

Тодор, който е председател на асоциация „Пулмонална хипертония”, посвети този велотур на пациентите с това заболяване, а също и на болните с дихателни затруднения, както и на тези, които  чакат за белодробна трансплантация.

„Този велосипеден поход има за цел да ви вдъхне надежда.  Аз също не съм здрав, но се старая да не ми личи.”, написа той преди да се отправи към чакащите го над 10 хил. км., които ще измине сам на колело.

Светът е малък
Велопоходът започна с преходи в Румъния, Молдова, Украйна. Досега Тодор е изминал близо 4 хил. км. „Надявам се да видя и Астана, и езерото Байкал, а като финал  - Владивосток.”

Нови приятелства, военни и културни паметници, изгреви и залези  под открито небе са част от неговата невероятно наситена програма.

"В Кишинев има паметник, свързан с едно най-драматичните събития в Руско-турската война 1876-1878 г., а именно защитата на връх Шипка.  На това място  в Молдова през 1877 г. са набирани доброволци за българското опълчение, които под командването на ген. Столетов са удържали Шипка", разказва Тодор.

Пленен е и от Киев. „Много красив град. Три дни не са достатъчни да се разгледат даже и най-популярните туристически забележителности”, отбелязва той.

В Киев, в манастира Києво-Печерська лавра,основан през 12 в., е погребан освободителят на Враца през 1877 г. - ген. Леонов. „Денят на Ботев е добър повод да се запознаем с ген. Леонов. Вероятно само във Враца знаят за него”, отбелязва Тодор.

В столицата на Украйна го очаква и друга приятна изненада: Приятелите от украинската пациентска организация по пулмонална хипетония поканиха националните телевизии да отразят велопохода на Тодор Мангъров. Така той влезна в техните новини, със своите послания. По-късно, същият ден събитието приключи с внасяне в тяхното здравно министерство на писмо с искане да се осигури лечение за пулмоналната хипертония, показвайки чрез неговия поход, че има надежда да се живее един пълноценен живот.

В Чернигов, Украйна, като бивш офицер, чиято специалност е противниковата техника, той  разгледа танковата експозиция. И отново си задава въпроси, които вълнуват всеки – войните днес,  Европа и разделението, което продължава, за необявената война, за хибридните войни, за безсмислието на въоръжените конфликти. 

Тодор Мангъров - 5  месеца живот на колела

След това Тодор покара велосипева си на Червения площад в Москва. Отправяйки се във вътрешността на великата Рус, той се отби да види Вязниковското чудо. Богородица с младенеца се появява като негатив върху стъкло. Днес, иконата на Богородица и Вязниковското чудо стоят една до друга в женският манастир Благовещенски събор.

В Чебоксари, столицата на република Чувашия в музея на чувашкото изкуство, част от експозицията е заета от писма, снимки и експонати от български шевици. Професор Иван Коев - етнограф и фолклорист в продължения на десетилетия изследва връзката между елементите от българските носии и шевици от Разградския край и чувашките.

След Казан, столица на република Татарстан идват степите и нови предизвикателства, които каляват характера.

Сезонът на велопоходите
Сезонът на велопоходите бе открит през открит през  2013 г.

„През 2011 г. в АКХ - Виена, екипът на проф. Валтер Клепетко ми направи операция с нищожните 50% шанс. Беше успешна, за щастие. „Две години по-късно почти спонтанно направих първото си пътешествие с велосипед от София до Виена, за да благодаря на професора”, спомня си Тодор.

През 2015 г. изминава 3200 км. с колело в далечна Африка.

Преди 2 години прави  обиколката на остров Еспаньола (Домениканска република и Хаити) и остров Куба - 6500км.
Новата цел е  далечен Владивосток. Очаква се Тодор Мангъров да е там в началото на септември 2019 г. , след което ще се завърне у дома със самолет.

Всяко пътуване ни променя, всяко пътуване е пътешествие и на нашата душа, навътре към себе си, както и свързване със света, с другите, отбелязва борбеният Тодор Мангъров.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email