Как телевизията се отразява на детето?


| Прочетено Прочетено: 738 пъти | КоменариКоментари: 0



Как телевизията се отразява на детето?

Повечето деца се запознават със света на телевизията дълго преди да навършат училищна възраст.

В годината едно дете прекарва средно около 900 часа в училище и около 1 023 часа пред телевизора.

Телевизията може да изглежда, като нещо добро: детето може да получава помощ от образователните програми; да учи азбуката от телевизията; да опознава дивия свят на природата. Няма никакво съмнение  - телевизията може да бъде страхотен учител и домакин, ако я гледате заедно с Вашето дете. Но въпреки нейните преимущества, телевизия може да бъде пагубна:

Проучвания показват, че онези деца, които нормално прекарват повече от 10 часа  седмично, гледайки телевизия са предразположени към наднормено тегло и са по-агресивни.

Деца, които гледат екшън сцени (като отвличане или убийства) са склонни да вярват, че светът е страшен и, че нещо лошо ще се случи на тях.

Проучванията показват също така, че телевизията би могла да подсилва и расова дискриминация.

Деца под 2 годишна възраст би трябвало да не гледат телевизия, а по-големите деца трябва да прекарват пред телевизора не повече от 2 часа на ден, според препоръките на Американската академия по педиатрия (AAP). Като родител, Вие трябва да наблюдавате съдържанието на гледаните от Вашето дете телевизионни програми и да поставите определени граници за да гарантирате, че детето не прекарва цялото си свободно време гледайки телевизия, вместо да се занимава с други дейности, като игра с приятели, упражнения и четене на книги.

Насилие


Насилието, което показва телевизията понякога предизвиква желание за имитация, защото насилието е демонстрирано и показвано, като забавен и ефектен начин да се получава това, което е желано. Много буйни действия са извършвани и от "добрите",  на които децата биха искали да подражават. Децата са предупредени от техните родители, за неправилните и нетолерирани от тях действия, но телевизията казва че всичко е наред ако добрия хапе, удря или рита. И дори на "лошите" от телевизията рядко им се търси отговорност или са наказвани за техните действия.

Изображенията, които децата също поглъщат могат да ги травмират и да ги накарат да се чувстват уязвими. Проучвания показват, че децата между 2 и 7 години са ужасени от фантастични, страшно изглеждащи неща като чудати чудовища например. Просто казвайки на деца, че тези изображения не са истински няма да им помогнете, защото децата не могат да направят разлика между фантазия и действителност.

Децата между 8 и 12 години са ужасени от заплахата на насилието, природни бедствия и измъчването на други  деца, дали тези изображения се появяват във филм, по новините или в шоута, базирани на действителността. Разискването им с децата на тази възраст ще им помогне да намалят страховете на  детето. Поради тази причина вие трябва да предоставяте насърчителна и честна информация за да им помагате.

Затлъстялост

Според AAP , има връзка между прекомерното гледане на телевизия и затлъстяването - важен проблем за здравето днес. Децата са неактивни и обикновено обичат закуска по време на гледане на телевизия и те са обсипвани с рекламни съобщения, които ги насърчават  да ядат нездравословни храни, като картофен чипс и бисквити, които често стават предпочитани храни за закуска.
Образователните телевизионни програми са твърде много и имат същият  ефект върху детското здраве. Дори ако децата гледат 4 часа образователно предаване те не се упражняват да четат, да се социализират или да прекарват повече време навън.
Защитниците на деца са разделени когато става въпрос за решения относно гледането на телевизия. Въпреки че много детски защитници увещават за повече  часовете през седмицата, отделени  на образователните програми, други твърдят, че телевизията не е най-доброто решение за образоване на децата. И някои казват, че за родителита е по-добро да контролират гледането на телевизия и  да се учат  децата, че тя е за забавление, не е постоянно "бягство от действителността".

Какво  можете да направите вие?


Важно е да говорите на вашето дете за това, което вижда по телевизията и споделяте вашите собствени убеждения и стойности. Ако нещо нередно се появява на екранът, вие можете да питате вашето дете: "Мислиш ли, че ще се чувстваш добре, ако те удрят този човек? Какво друго  можеха да направят? Какво ти щеше да направиш?"

Вие можете да ограничавате броят от часове, които вашето дете прекарва пред телевизора премествайки го от всекидневната в друга стая, да нее позволявате телевизия в спалнята или детската му стая, да я спиратепо време на хранене. Телевизията също така може да бъде третирана като привилегия, която вашето дете трябва да придобива, а не като право.

Вие също така бихте могли да проверявате програмите на телевизията по-рано от уреченото време за дадено предаване или програма, които бихте могли да гледате всички заедно - еволюционно подходящи и ненасилствени програми, които подсилват стойности на семейството, на подходящ език  и възпитаващи социални умения. Пробвайте гледаната телевизия само тогава,  когато има специфична програма, която вие искате да гледате вместо канал, сърфирайки докато нещо интересно прикове вашия интерес. Като родител, вие трябва да давате добър пример, ограничавайки вашето собствено телевизионно гледане.

Ако вашето дете иска да гледа телевизия, но вие искате  да я спрете, опитайте се да предложите забавление, алтернативно на телевизията. Предложете игра, в която биха могли да се включат и останалите членове на семейството като например жоменка (криеница). Другите алтернативи на гледането на телевизия включват игри навън, четене на книги, работа върху творческа задача или хобита, слушането на музика или танците. Възможностите за забавление без телевизията са безкрайни - така че спирайте телевизията и се насладете  качествено на времето, което вие ще прекарате с вашето дете.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email