Естественото раждане и кърмене дават на бебето „добри” бактерии, които пазят от кариес


| Прочетено Прочетено: 213 пъти | КоменариКоментари: 0Естественото раждане и кърмене дават на бебето добри бактерии, които пазят от кариес

Съветите са на д-р Радосвета Симеонова, зъболекар от Академия за родители.

Всички родители, които съм срещала в своята работа са били загрижени за зъбите на децата си.

Но както всъщност се крие зад думите ”здрави детски зъби”? Здрави детски зъби означава много повече от зъби без кариес. Те са един от най-сигурните знаци, че цялостното здраве на детето ви е добро.

В началото на моята кариера отказвах да работя с деца, защото не бях сигурна, че зъбът е излекуван и кариесът отново няма да се върне в устата му. Оттогава аз като специалист изминах дълъг път, и сега  знам истинската причина за кариеса как можем да го предотвратим.

Проблемът на съвременното педиатрично зъболечение е, че то се основава на лечение на симптомите. Защото кариесът и неговите усложнения са само симптом на проблеми, които се крият много по-дълбоко в тялото на детето. Не искам обаче думите ми да бъдат разбрани сякаш отричам лечението на кариеса.

Напротив: конвенционалното лечение е необходимо, за да се запази целостта на зъба и да се предотврати последваща инфекция, а също и разпространение на кариеса. Но ако грижите се изчерпват само в пломбиране на развалените зъби, то е сигурно, че кариесите отново ще се появят  в устата на детето. Дори по-лошо: те се част от неговия живот и като възрастен.

Какво всъщност представлява кариесът?

Популярната теория, че в устата живее една бактерия  Streptococcus Mutans, която се храни със захар, а нейните отпадни продукти са киселинни, което води до появата на кариес. Но това е твърде опростено обяснение.

Детският кариес се дължи на 2 основни причини, които не засягат само зъбите, но имат отношение към здравето на цялото тяло. Първата голяма причина е дисбаланс в микроорганизмите в храносмилателната система и устата. Може би сте попадали на информацията, че тялото има 10 пъти повече бактерии отколкото клетки, и голяма част от тези бактерии са добри, тъй като те защитават органите и системите, а също  са част от имунитета, на който разчитаме да ни пази. Ние зависим от тези бактерии, които живеят в нашата уста и  те могат да ни предпазят от кариес, но могат и да ни навредят.

Кариесите в детска уста са знак, че бактериите в устата на детето не са в баланс и разрушават неговите зъби. Кариесите започват да се развиват тогава, когато „добрите” бактерии липсват, а болествотворните  вземат превес и процъфтяват в присъствието на сладки храни и напитки.

Естественото раждане и кърменето са най-сигурният начин да дадете на детето си „добри” бактерии, които да го предпазват от кариес. По време на вагиналното раждане в очите, устата, носа ,ушите на бебето се заселват милиарди бактерии, а с кърменето се балансира и цялата храносмилателна система. В кърмата се съдържат над 400 вида полезни бактерии и пробиотици. 

Много е тъжно, че когато започнат проблеми със зъбите, първият съвет, който майката получава е да го отбие, а всъщност кърменето е естествената ваксина срещу кариеси . Освен това сученето помага за правилното развитие на цялостната лицево-челюстна област.

С кърменето се получава и правилно носно дишане, развиват се и мускулите, които служат за артикулацията и правилния говор. Кърмените деца имат правилна захапка, прави зъби и много по-малко проблеми със зъбите като цяло.

А втората причина, която често остава скрита, когато едно дете има кариеси  е липсата на важни витамини и минерали в храната. Всички знаем, че калцият е основна съставка на нашите кости и зъби и той,както всичко в нашето тяло е част от система, заедно с още минерали и витамини.

Витамините, които помагат на зъбите да са устойчиви на кариес са мастноразтворими и те често липсват в детското хранене. Тези витамини имат нужда от мазнини в храната, за да могат да се депонират в тялото и да извършват своята важна роля.

Ето първото голямо предизвикателство, което срещат родителите: съвременните препоръки за добро хранене се срещат до мляко, бяло месо, плодове, зеленчуци и куп зърнени храни под всякаква форма , които за тялото  са захар. А костите и зъбите на детето имат нужда от полезни мазнини  всеки ден, както и витамините А, Д,Е, К2.

Всеки от тези витамини има важна роля в обмяната на калция, който изгражда зъбите.

Витамин Д, наричан още слънчевия витамин е един от най-важните ,за да се развият здрави и силни кости , а също и зъби на децата, тъй като той помага на калция да се трансформира в усвоима за тялото форма.

Витамин К2 насочва калция там, където има нужда от него, а витамин А най-общо контролира метаболизма на другите два витамина. Когато в тялото на детето има достатъчно от тези витамини, то е здраво и силно, и устойчиво дори на умерен прием на захар. Пълноценното хранене с полезни мазнини и витамини е най-добрата профилактика срещу кариесите, защото защитата на зъбите идва отвътре, по най-естествения за тялото начин, т.е този, който природата е създала.

Тук искам да обърна внимание и на още един аспект на кърменето, а именно на кърмещата майка, и че тя трябва да се храни пълноценно. Бебето си набавя витамините и минералите от майчиното мляко, и когато майката има дефицит на тях , тези ценни съставки не достигат и до детето.

Много важно е децата да се научат редовно и правилно да си мият зъбите. Може да им сложим силанти, а също и допълнително флуор, за да ги защитим от кариес. Съвременната наука и стоматология ежедневно създават нови средства ,но всички те са с ограничени възможности и не посрещат истинските нужди на детето.

Истинската профилактика трябва да е насочена към причините, които водят до заболяването. За здравето на детските зъби най-важният фактор е храненето.

Що се отнася до грижите за детските зъби трябва да знаем, че те трябва да са навременни. Късно е, когато вече има проблем. Те трябва да започнат още преди бебето да има зъбки.

С кърменето създаваме благоприятна бактериална среда за бебето, а с правилното хранене зъбите стават устойчиви на киселини и захари.Акценти от ЗдравницаКак да подсилим детския имунитет?

Как да подсилим детския имунитет?

Въпросът за детския имунитет е актуален през цялата година, но особен интерес предизвиква той на прага на есента и идващите студени месеци. Съвети за това ще ни дава д-р Василка Юрукова....още

Тръстиката - храна и лекарство

Тръстиката - храна и лекарство

В много страни на Източна и Югоизточна Азия, на Африка и Южна Америка, различните видове тръстика са източник на храна. Младите филизи се ядат сурови или в салати, супи, пюрета, задушени и др....още

В Пловдив вече диагностицират с последно поколение скенер

В Пловдив вече диагностицират с последно поколение скенер

Последно поколение многослайдов мултидетекторен спирален компютърен томограф /скенер/ вече е денонощно на разположение на нуждаещите се от Пловдив и страната....още

Нов прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи

Нов прием на заявления от родители за осигуряване на детегледачи

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост” от 17.09.2019 г. до изчерпване на финансовия ресурс....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Ябълков пектин на прах (80 гр.) Ябълков пектин на прах (80 гр.)

Ябълковият пектин подобрява функциите на червата; - Запазва дълго ситост, което помага да се поддържа правилната телесна маса и пречи на затлъстяванет...


Цена: 4.00 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Рибен колаген на прах - 150 гр.
Рибен колаген на прах - 150 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница Здравница - Google Plus RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2017 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email