Здравословни рецепти за закуски с Екатерина Желязкова


| Прочетено Прочетено: 2850 пъти | КоменариКоментари: 0



Здравословни рецепти за закуски с Екатерина Желязкова

Екатерина Желязкова Екатерина Желязкова е пи-ар на Фермерски пазар-Варна, а самата тя е запалена по здравословния начин на живот от години. Най-добре за нейната философия говорят рецептите й за закуска, които тя сама приготвя за себе си и за фамилията. Това са и нейните съвети, които тя с охота често споделя и във ФБ страницата си и в Инста профила си.

„Не харесвам строгите рецепти. Никога не са се получавали както на снимките или на първоизточника. Това дълго време ме демотивираше.

Обичам да стана сутринта, или просто в момент, в който имам вдъхновение да приготвя нещо. Това се случва все  по-често. Обикновено разделям храната по цветове! Първо и най-важно е, че е по-красиво. Така също цветовете отразяват и настроенията, и чувствата.  Правя плодово-зеленчуковата  закуска от това, което имам в наличност  вкъщи. Рядко се приготвям специално за нещо, освен ако не е торта (чийз кейк, например) или напитка, която изисква специални съставки. Иначе в хладилника ми винаги има плодове, зеленчуци, кефир, оризово или бадемово мляко, фермерска сметана.

Ставам сутринта и решавам, че днес ще е #код зелено (така наричам смутитата по цвят). Обожавам зелените смутита. Най-любимите са с вкуса на киви, спанак, ябълка, джинджифил, лайм или лимон, банан. Понякога слагам селъри (дръжкова целина) или броколи. Друг път малко овесени или лимецови ядки, чия. Пасирам само в нутрибулет с вода.

За розовите, червени и цикламени смутита, понякога използвам ядкови млека, кефир или кисело мляко. Те са винаги с много ягоди, горски плодове, червени ябълки, банан, джинджифил, мента. Понякога с овесени ядки или чия, кокосово брашно. Жълтите са с банан, ябълка, джинджифил, ананас, манго...“

1. Денят е добре да започне с  чаша зелен чай, особено, ако е матча.
Припомням, че матча е много фино смлян на прах висококачествен японски зелен чай. Има история от поне 800 години. Отглежда се по специален начин и има 10 пъти повече полезни съставки от обикновения зелен чай на листа. Изключително енергизиращ и тонизиращ. Най-добре си го пригответе в къщи. Не прекалявайте с дневната употреба.
Вариант 2: Домашна лимонада с лайм и мед – винаги я предпочитаме със стрък лавандула и няколко шайби лайм върху лед. Ароматът на лавандулата просто те завладява, успокоява и освежава. Прави деня ти в лилаво!
Вариант3: Мурсалският чай е балсам за душата

2. За закуска вариациите са безкрайно много. А смутитата са истинска енергийна бомба.

Ден 1

Ден 1 : „Когато направих първият си традиционен кекс преди години, не се получи. Не се получи и вторият, и третият и след него.
Когато се омъжих, се престраших отново. Най-после се получи – невероятен, но... само на вкус. Ядохме го с лъжица, а съпругът ми още се шегува, че е най-вкусният кекс, който е ял. После започнах да търся здравословни храни и продукти и постепенно подмених обичайните съставки с кокосово, какаово масло, зехтин, брашно от лимец, рожков, овесени и лимецови ядки. И всичко си дойде на мястото.

Ден 2

Ден 2
Код жълто – смути с ¼ ананас, една жълта ябълка, половин банан, парченце джинджифил и лъжица мед... Слънчево усещане през целия ден.

Ден 3

Ден 3:
Код червено – смути с горски плодове и розмарин – един банан, чаша кефир, горски плодове, 5 ягоди, стрък пресен розмарин, лъжица кленов сироп, много лед. Настроение в чаша смути.

Ден 4

Ден 4:
Код Зелено – смути с ½ авокадо, зелена ябълка, лайм, парче джинджифил, шепа спанак, 1 банан, лъжица мед и селъри (дръжкова целина). Детокс и енергия от сутринта.

Ден 5

Ден 5:
Код цикламено – смути с 5 ягоди, шепа горски плодове, половин банан, лъжица мед, парче джинджифил, мента и много лед. Ако още не е лято, защо да не си пресъздам настроението?!

Ден 6

Ден 6:
Съботното утро може да започне с кекс с кокосово брашно, фурми, овесени ядки, рожков, оризово мляко, и кленов сироп. Ако искате да е веган, използвайте банани, ако нямате нещо против яйцата – използвайте 3 яйца (лично, предпочитам с яйца). Ванилия, повечко канела, какао, щипка хималайска сол. Всичко е на око, разбира се. Консистенцията трябва да е гъста. Пека винаги на около 200 градуса с включен вентилатор за 15-20 минути. Не оставям да се препече или изсъхне. Когато е по-мокър, е много по-вкусен отколкото като изстине и престои няколко часа.

Ден 7

Ден 7:
Неделя е ден, в който можем да се поглезим напр. с домашна палачинкова торта с банан и био лешников крем с шоколад, и палачинки от лимец. Палачинките ги правя само с лимецово брашно, оризово мляко и щипка канела и хималайска сол. Обичаме ги по-плътни. Лешниковият крем с шоколад го купувам от биомагазините, но децата ми много харесват и приготвен от мен шоколадов крем от сусамов тахан, рожков, мед и повечко какао. Когато палачинките са готови, намазвам между всяка обилно с крем или шоколадов тахан (все пак е неделя – нека е сладка!), слагам резени банан, а отгоре гарнирам с плодове, каквито имам в хладилника.
Искаме да е и красиво, не само вкусно!

Ако настроението ви не отговаря на времето или желанията , създайте си го с чаша смути, матча или цветна закуска. Свежестта, красотата и добротата идват отвътре. Доверете се на знаещата си страна!

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Здравословни продукти от "Здравница"

разгледай и поръчай Натурални брашна

разгледай и поръчай Оригинален канадски кленов сироп

прочети още Пет идеални продукти за закуска и добро събуждане












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email