Митове за зарастването на раните


| Прочетено Прочетено: 1109 пъти | КоменариКоментари: 0



Митове за зарастването на раните

Звучи ли ви познато: уж леко падане, натъртено, малко кръв и малка рана. Тогава просто едно почистване на раната и лейкопласт е достатъчен. Но нещата могат да стигнат и до гипс например. Особено с настъпването на пролетта, хората рязко се раздвижват: повече разходки, излети, колело, джогинг, ролери.

Казват, че времето лекува всички рани. Но дали е така?

Ето и митовете, свързани с раните, които специалистите от сайта netdoktor.at коментират с нужната сериозност.

Мит 1: Раните се лекуват най-добре на слънце
Погрешно! Това важи само за най-леки рани. Никога не оставайте раната непочистена, недезинфекцирана. След това е повече от препоръчително да се направи превръзка според тежестта на нараняване, най-малкото да се покрие с бинт, за да се предпази от замърсявания. В противен случай, изсъхне ли раната се деактивират ензими и измират клетки, които са важни за зарастването й. Противно на общобитуващо мнение леко влажната среда е по-полезна за бързото оздравяване на раните.

Мит 2: Превръзката е развъдник на микроби
Съвсем не! Бинтът предпазва от външни замърсявания, бактерии и др. Разбира се, обаче че той често трябва да се сменя, а раната да се обработва подходящо, за да не се възпали или инфектира.

Мит 3: С мед раните заздравяват по-бързо!
И да, и не! Медицинският мед може да помогне за задравяването, но на някои рани. Напр. при среднотежки изгаряния, при които е засегнат горния слой на кожата се повлияват с 4-5 дни по-бързо, ако се приложи тази терапия.

Мит 4: Рани, които сърбят, зарастват
Не винаги! Има случаи при които лечебният процес се изразява по този начин. Напр. при редица повърхностни наранявания. Но раната трябва да се наблюдава внимателно. Зачервяването и сърбежът може да се симптоми, че тя се възпалява и че е налице инфекция, или екзема.

Мит 5: Внимание: Незарастващи рани!
Точно така! Ако раната не зараства, то това е индикация, че силите на организма не могат да се справят сами с нея. Това само по себе си е знак, че трябва да потърсите със специалист къде може да е проблема: в кръвооросяването (кръвообръщението), или неоткрит диабет, заболявания на артериалната, венозната или лимфната система. А също сърдечна недостатъчност и дори тумор.

Мит 6: Зараства ли раната, белегът намалява
Само отчасти вярно! Процесът на оздравяване на раните може да върви, но белегът все още е голям. Трябва да се наблюдава внимателно как се променя белега.

Мит 7: Солената вода е еликсир за рани!
Зависи! Раните трябва да се почистват периодично и то с правилните средства, за да се овлажнява засегнатия участък и да се подпомогне лечението, а не обратното- напр. раната да се инфектира още повече. Затова трябва да се избере правилната концентрация на сол. Физиологичният разтвор за почистване на рани трябва да бъде с 0.9 на сто солно съдържание.

Внимание: морската вода или солените разтвори за третиране на носа и носната лигавица в никакъв случай не са подходящи за третиране на рани. Това ще доведе до изсъхване на раната , разкървяването й и така често се забавя оздравяването. Освен това морската вода е пълна с нечистотии и микроби, и това да инфектира раната допълнително.

Мит 8: Лющенето на коричката от раната е полезно!
И да, и не! Дори при повърхностните рани не е препоръчително те да се разчоплят, особено когато заздравяват. Коричката е най-добре да си падне сама. Ако я лющите, нарушавате целостта й и така да я инфектирате.

Има обаче рани, когато горния слой трябва да се махне, но тази манипулация трябва да я направи специалист.

Мит 9: Алкохолът е чудесно средство за почистване!
Не! Високите градуси на алкохола не са подходящи за третиране на рани. Не само е болезнено, но и действа изсушаващо върху тях. За дезинфекция по-добре използвайте специални антисептични спрейове за рани, неутрален разтвор на натриев хлорид, нанесен със стерилна превръзка и марличка. И ако трябва да почистите раната, а нямате нищо друго под ръка прибегнете до чиста, умерено хладка вода.

Мит 10: Дълбоки рани не се шият или затварят след 6 часа
Определено! Прорезни рани (от 1 см нагоре) трябва да се затворят в до 6-ия час след нараняването. В противен случай микробите вече са инфектирали раната, и са навлезли навътре. И затварянето й (зашиване или залепване със специални силиконови лентички) може да предизвика възпаление, а в най-лошият случай - сепсис.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email