Хирурзи отказват да лекуват пациенти с ХИВ


| Прочетено Прочетено: 407 пъти | КоменариКоментари: 0



Хирурзи отказват да лекуват пациенти с ХИВ

Стигмата по отношение на ХИВ пациентите сред медицинските кадри извън инфекциозните отделения е другият сериозен проблем, който посочиха лекарите, наблюдаващи пациенти с вируса. Най-често се срещат откази от хирурзи да извършват операции или от реанимации за дихателна реанимация на пациенти с ХИВ/СПИН. Един от здравните центрове се оплака, че не може да осигури медицински специалисти, които да вземат проби на пациентите с ХИВ, отново поради страх сред кадрите. Медиците напомниха, че системният прием на антиретровирусна терапия и поддържането на неоткриваем вирусен товар води до това, че пациентите не предават вируса при хирургически интервенции или сексуален контакт без презерватив. Акцентираха и на необходимостта от прилагане на мултидисциплинарен подход при грижите за пациентите с ХИВ, особено на фона на увеличаващия се брой пациенти в напреднала възраст.

Пациентите с ХИВ ще могат да получават своята антиретровирусна терапия за три месеца от май 2019 г., обявиха  Министерството на здравеопазването. За да се получава тази терапия болните ще трябва да отговарят на няколко критерии, приети от Експертния съвет по ХИВ/СПИН през миналата година. Те трябва непрекъснато да са приемали своята терапия в последните 12 месеца, да имат неоткриваем вирус поне от една година и с не по-малко от 350 CD4 клетки/микролитър кръв, доказани с две последователни изследвания.

Лекарите, грижещи се за пациентите с ХИВ, поискаха от здравното министерство да намали административната тежест към тях  като се въведат електронни рецепти, които да се отчитат директно в болничните аптеки и по този начин спре писането на рецепти на хартия. Медиците се обявиха и преустановяване практиката за писане на протоколи за терапията на всеки пациент на полугодие, освен ако терапевтичният режим не е променен. От софийското отделение по ХИВ посочиха, че всекидневно през отделението минават поне по 100 пациенти, за които времето се прекарва в администриране, вместо в прегледи и консултации.

За всички ангажирани с ХИВ лекари остава и проблемът с периодичните липси на медицински консумативи за изследване на вируса.  През 2018 година изследване за вируса нямаше половин година, коментираха медици. Подобни ситуации затрудняват значително наблюдението на пациентите на антиретровирусна терапия и не би следвало да се допускат.

Представители на пациентски организации и лекари поставиха въпроса и за употребата на генерична форма на основен медикамент, който е с лоша поносимост от пациенти. Бяха показани снимки на разпадащи се таблетки от медикамента, както и се цитираха оплаквания от пациенти за метален вкус и силен мирис на йод, както и системни проблеми с чревния тракт. От здравното министерство препоръчаха сигналите да се изпращат до Изпълнителната агенция по лекарствата. В същото време лекари и пациенти посочиха като проблем това, че в последните 2 години няма нито едно ново лекарство за ХИВ, въведено в клиничната практика у нас.

Медиците посочиха огромната нужда от психологическа подкрепа за пациентите в петте сектора за наблюдение и лечение на ХИВ/СПИН. Към момента такава специализирана помощ не се предлага в лечебните заведения, а е жизненоважна за социалното и психологическото благополучие на пациентите. Емоционална подкрепа на пациенти с ХИВ се предоставя единствено от пациентски организации, но това не покрива нуждите.

По данни на здравното министерство у нас от 1986 г. до момента са регистрирани 3100 пациенти, носители на ХИВ. Само за първите месеци на  2019 г. са открити нови 59 пациенти. От тях половината са мъже, които правят секс с мъже, а 33 на сто са се инфектирали по хетеросексуален път.

По данни на регионалните здравни инспекции близо 325 хиляди са се изследвали в цялата страна през миналата година в 14 кабинети за анонимно и безплатно изследване (13 от които – в бившите ХЕИ), както и в болнични заведения и частни лаборатории.
Очаква се до 2025 всяка година да се откриват по 300 нови пациенти с ХИВ, показват разчетите на здравното министерство. Най-много пациенти през 2019 г. се проследяват и лекуват в софийското ХИВ отделение – близо 1100, от тях 80 процента са на възраст между 25 и 49 г., като се увеличава броят на пациентите над 50 години, които се проследяват.











Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Алое - сух екстракт при запек Алое - сух екстракт при запек

Алое - сух екстракт на капсули притежава благоприятен ефект при хроничен запек. Продуктът не предизвиква привикване и няма странични ефекти....


Цена: 9.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email