Витаминозен букет от шипка. Яжте ги и сурови!


| Прочетено Прочетено: 2327 пъти | КоменариКоментари: 0



Витаминозен букет от шипка. Яжте ги и сурови!

Шипката е популярна сред народа заради ценните си кулинарни и здравни качества. Плодовете и се събират в големи количества от диворастящите видове, но поради голямото им търсене тя се отглежда и като културно растение, заради нейното съдържание на биологичноактивни и хранителни вещества

Плодът на шипката съдържа множество витамини: провитамин А (каротен), витамин C – 0,4-2%, витамини B1 и B2, витамин Е, витамин К, витамин PP и др. С високото си съдържание на витамин C шипковия плод няма аналог в растителния свят.

Високо е съдържанието на минерални соли – на калий,калций, магнезий, желязо.

Съдържат се още органични киселини – ябълчна и лимонена, мазнини с ненаситени мастни киселини, захароза – 2.5%, пектин – 11%, флавоноиди – кемпферол, кверцетин и рутин, ликопен, дъбилни вещества, обяснява известният наш учен проф. д-р Пенчо Далев.

Шипките се ядат и сурови – имат сладко-кисел вкус, но преди това трябва да се почистят острите власинки от вътрешността на плода.

Шипката е нетраен плод. Ако не се използва веднага или до няколко дни, тя трябва да се суши. Сушенето става в хладно и проветриво място. Шипките се изсипват върху широка и добре почистена плоскост – маса, легло или друга мебел, покрита с хартия и се разстилат така, че да не остават една върху друга. Оставят се 20-30 дни (в зависимост от околната температура), като от време на време се размесват. Признак за добро изсушаване е сбръчкване и съсухряне на плодчетата. Затварят се в буркан и се, съхраняват на тъмно, хладно и сухо място.

Много полезно е и шипковото масло. То предизвиква регенериране на кожата, намаляване на белезите и бръчките,  ограничава процесите на стареене и спомага за връщане и запазване на естествения цвят и тонус на кожата.

Ето и няколко популярни рецепти с шипка

Газирана напитка от шипки
В 3-литров буркан се слагат 0.5 кг свежи плодчета шипка, добавя се 600 г захар, половин пакетче суха мая за хляб и се налива вода до горе. Обръща се няколко пъти за да се разтвори захарта и се оставя на стайна температура – 20-250С. След 3-4 дни, ако течността е газирана добре, се отлива и се поднася охладена. Към шипките се налива ново количество вода и захар и процедурата се повтаря, докато напитката се оцветява в червено.

Компот от шипки с ябълки
2 ч.ч. свежи плодове от шипка се разрязват на половина, очистват се от семките и се промиват на чешмата в сито или гевгир от власинките. Почистените шипки се заливат с 1.5 л вода и се варят 5-6 мин. Отделно се обелват и почистват 200 г ябълки, нарязват се на малки парченца и се изсипват към шипките. Прибавя се 150 г захар, 1-2 г лимонена киселина и се вари още 10 мин. Компотът се поднася охладен.

Сироп от цветове на шипка
700 г захар се изсипват в 1 л вода и се кипва. С горещия сироп се заливат 50 г цветове от шипка и се кипва за 1-2 мин. Покрива се и се оставя да се охлади. Сиропът се използва за ароматизиране на напитки, за приготвяне на кисели и желета. Съхранява се заедно с цветчетата в затворени съдове, на хладно.

Шипков мармалад
 5 кг шипки се почистват от дръжките и листенцата, заливат с 4 л вода или колкото да се покрият и се варят докато омекнат след което се претриват през гевгир. Кашата се прецежда през сито за отстраняване на власинките, добавя се 2 кг захар и се вари на слаб огън, като непрекъснато се разбърква с дървена шпатула. Мармаладът е готов, когато се сгъсти до толкова, че трудно да се излива от лъжица. Още топъл, мармаладът се изсипва в сухи и затоплени буркани. От тези количества продукти се получава към 2 л шипков мармалад. Съхраняват се на тъмно и хладно място.

Съвет на Здравница

разгледай и поръчай Здравословни продукти с Шипка

разгледай и поръчай Шипково масло, от семена, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

разгледай и поръчай Шипково брашно, от цели плодове, Здравница, 300 гр.

прочети още Още за здравословните ползи от шипката

прочети още Полезните и здравословни свойства на шипките

прочети още Защо наричат шипката кучешка роза?

прочети още Шипково масло – безценен природен продукт за вашето здраве и красота

прочети още Всички болести бягат от шипката!












Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email