Какво не знаем за носа на кучето и болестите, свързани с него? (част 2)


| Прочетено Прочетено: 289 пъти | КоменариКоментари: 0Какво не знаем за носа на кучето и болестите, свързани с него? (част 2)

„Здравница” стартира нова рубрика, свързана с домашните любимци, с тяхното отглеждане и лечение

Кръвотечение от носа (епистаксис)
Причинява се от чужди тела, инфекции, тумори и паразити, увреждащи носната лигавица. Травмите и прободните рани на ноздрите от тръни, бодли или бодлива тел също предизвикват кървене.

Спонтанното кръвотечение от носа може да е израз на общо смущение в кръвосъсирването, като хемофилия или болестта на Вилебранд (конституционална тромбопатия). Недоимъкът на витамин К е друга причина за спонтанното кръвотечение и се явява най-често при отравяне с антикоагулантни препарати против гризачи.

Лечение: Често кървенето от носа се придружава от пристъпи на кихане, което затруднява лечението. Успокойте кучето и  поставете леден компрес (лед, увит в плат) в основата на носа. Ако кърви само през едната ноздра, притиснете страната продължително с марля. Повечето кръвотечения от носа престават доста бързо при минимална намеса за спирането им. Ако въпреки взетите мерки кървенето не спира или няма видима причина за него, занесете кучето във ветеринарната клиника.

Чужди тела в носа
Най-често това са осили или семена от треви, бодли, костни и дървени частици. Основният признак е силно кихане, придружено от триене с лапа и евентуално кървене от ноздрите. Отначало кихането е продължително, а след това - с прекъсвания. Ако чуждото тяло е престояло часове или дни, има гъста, често примесена с кръв секреция от засегнатата ноздра.

Лечение: Обикновено чуждото тяло се вижда близо до отвора на ноздрата и може лесно да се отстрани с пинсета. Понякога обаче е доста навътре и ако не се отстрани в скоро време, може да навлезе по-дълбоко в носната кухина. Не пъхайте на сляпо пинсета в носа на кучето, за да не нанесете по-голяма вреда. Заведете домашния си любимец при ветеринарния лекар. При премахването на чуждо тяло е необходима  употребата на успокоителни средства, а понякога и на пълна упойка.

След отстраняване на чуждото тяло ветеринарният лекар може да предпише вътрешно антибиотик за лечение на вторична инфекция.

Орално-назална фистула
При това състояние храната и водата се връщат обратно през носа по време на хранене и пиене. Най-честата конгенитална (вродена) причина е фисура (цепка) на небцето – това състояние е разгледано в глава 17. Придобитите фистули най-често се причиняват от някой инфектиран зъб. Кучешките зъби на животното и четвъртите премолари (предкътници) на горната челюст лежат под носовия проход и ако развият абсцес, могат да пробият носната кухина. Зъбът изпада и на това място се отваря фистула през твърдото небце към носа. Признаците са едностранна секреция с кихане предимно след поемане на храна.

Лечение: Фистулата се лекува хирургически чрез покриване с къс лигавица от устата и зашиване през дефекта.

Профилактика: Подходящите грижи за зъбите и отстраняването на всеки зъбен проблем, докато е още малък, предотвратяват възникването на орално-назална фистула, причинена от прогнил зъб.

Алергичен ринит
Явява се при кучета с атопия (вродена алергична чувствителност). Признаците са внезапен кихавичен пристъп и бистра секреция от носа. Сърбежът в очите принуждава кучето да си трие лицето о килима и о други предмети. При повтарящ се контакт с различни алергени алергичният отговор става целогодишен проблем.

Лечение: Пристъпът на алергичен ринит се повлиява много добре от антихистамини като бенадрил. Окончателната терапия е насочена към предиспониращата атопия.

Ринит и синузит
Фронталните (челните) и максиларните (горночелюстните) синуси са продължение на носната кухина и са покрити с подобна лигавица. Следователно инфекциите в носната кухина могат да се разпространят и към синусите и обратно. Назалната инфекция се нарича ринит, а на синусите – синузит.

Признаците на ринит и синузит са кихане, гъста носна слуз с мирис на гнило, гадене и повдигане от стичащ се в гърлото секрет.

Младите кучета обикновено не страдат от бактериален ринит и синузит, освен ако лигавиците не са били увредени от инфекция на горните дихателни пътища, от чуждо тяло в носната кухина или от травма на носа. Респираторните инфекции, причинени от херпесния вирус, аденовируса или вируса на параинфлуенцата, са най-честите причини за остър ринит. Вирусните инфекции често се последват от вторична бактериална инвазия.

Ганата е сериозна причина за вторичен бактериален ринит, при който секрецията е мукозна и гнойна.

При по-възрастни кучета най-честата причина за ринит и синузит са туморите и инфектираните зъби. Характеризират се с хронична гнойна секреция от едната ноздра заедно с кихане и смъркане. Туморите и абсцедиралите зъби могат да причинят и кървене.

Диагнозата се базира на рентгеново изследване, посевки от секрета за бактериални култури, директен преглед на носните кухини чрез ендоскоп и по-рядко тъканна биопсия.

Лечение: Бактериалният ринит след инфекция на горните дихателни пътища се лекува с широкоспектърни антибиотици най-малко две седмици.

Хроничните възпаления са трудни за лечение. Възпалителните отпадни материи причиняват продължителна обструкция (непроходимост) на носа. Лечението включва прилагане на антибиотици на основата на антибиограма за чувствителност. В някои по-тежки случаи се налага и хирургично лечение.

Носни полипи и тумори
Полипът е доброкачествено образувание, което започва от увеличението на мукозна жлеза в носа и изглежда като череша на краче. Симптомите са кървене и блокиране на въздуха. Може да бъде оперативно отстранен от ветеринарния лекар, но е възможен рецидив.

Другите тумори в носната кухина и в синусите обикновено са злокачествени и се явяват при по-стари кучета. Породите, които най-често боледуват, са хрътки, староанглийска овчарка, териер, немска овчарка и др. Водещ симптом са секрецията или кървенето през едната ноздра, кихането и гаденето.

Съмнителната диагноза се потвърждава с рентгеново изследване и с биопсия на материал от тумора, взет при ендоскопското изследване. Компютърната томография е полезна, за да се прецени дари няма евентуално костно засягане. Големите, много напреднали тумори причиняват подуване на едната страна на лицето.

Лечение: Доброкачествените тумори се лекуват с цялостно  хирургично отстраняване. Злокачествените са инвазивни и поначало нелечими, но при някои случаи животът на болното  животно може да се продължи чрез комбинация от хирургична намеса и лъчева терапия.

Откъс от „Ветеринарният наръчник за притежателите на домашни кучета"
Акценти от ЗдравницаОбявиха грипна епидемия и във Велико Търново. От понеделник - в София

Обявиха грипна епидемия и във Велико Търново. От понеделник - в София

От днес, 24 януари 2020 г., Регионална здравна инспекция – Велико Търново обявява грипна епидемия на територията на област Велико Търново. Столична РЗИ обявява грипна епидемия на територията на област София-град от понеделник, 27 януари....още

Епидемията от аутизъм расте, в България не се води статистика

Епидемията от аутизъм расте, в България не се води статистика

Няма официална статистика за колко са децата с аутизъм в България през 2019 г., но в момента за обследване, оценка на развитието и поставяне на диагноза в детска психиатрия Св. Никола - София, записват часове чак за август....още

Какво да правим при висок холестерол? Стъпки към нормални нива на липидния профил

Какво да правим при висок холестерол? Стъпки към нормални нива на липидния профил

Повече движение, поне 30 мин. активно ходене всеки ден, ограничаване на сладките и мазните храни, които се хапват след 17 ч. и никакви цигари....още

Препоръки по повод разпространението на новия коронавирус от Китай

Препоръки по повод разпространението на новия коронавирус от Китай

Препоръчваме на българските граждани, които пътуват или пребивават зад граница (особено в рисковите дестинации), да спазват определени предпазни мерки....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на ЗдравницаВсички продукти
Най-търсено в Здравница Най-търсено в ЗдравницаЗаболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2020 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email