Какво трябва да знаем за ваксината срещу морбили?


| Прочетено Прочетено: 1223 пъти | КоменариКоментари: 0



Какво трябва да знаем за ваксината срещу морбили?

Съветите са на проф. Радка Аргирова - водещ вирусолог.

Целта на ваксиналните програми срещу морбили – една от най-опустошителните инфекциозни болести – е да намали тежките усложнения и последствия при имунизираните и индиректно да намали предаването на вируса-причинител при неимунизираните. И докато за Америка целта е постигната, за останалия свят тя все още остава недостижима.

Източник на инфекцията е заболелият 4 дни преди и 4 дни след поява на обрива. Здраво заразоносителство няма. Заразяването става по въздушно-капков механизъм – чрез капки на респираторните секрети. Аерозолно предаване също е документирано в затворени пространства (детски заведения).

През април 2009 г. след 7 годишно отсъствие, в Североизточна България се регистрира епидемичен взрив от морбили след внос на вируса от Хамбург, Германия. Заболяването бързо обхвана цялата страна и достигна пик през март 2010 г. и в края на годината затихна. За 2-годишен период са регистрирани 24 253 заболели (до март 2011 г. – още 155 случая). Това е най-голямата епидемия от морбили в Европа след епидемията в Украйна през 2006 г. Случаите в България съставляват 72% от регистрираните в Европа за 2010 г. (30 367).

Проведени са 2 масови имунизационни кампании, но без особен ефект, тъй като 28-те региона на страната не са обхванати едновременно, а много от получилите допълнителна доза ваксина са били вече заразени. Епидемичните взривове в Европа продължават и до септември 2011 г. са регистрирани 29100 случая.

Живите атенюирани морбилни ваксини се предлагат в комбинация с ваксини срещу рубеола, паротит (триваксина) и варицела (тетраваксина). Ваксината създава хуморален (антитела) и клетъчен имунен отговор, сравними с този от естествената инфекция, макар че нивата на антителата са по-ниски.

Имунизацията срещу морбили се препоръчва за всичкидеца и възрастни, при които не е противопоказана. Обхващането на децата с 2 дози ваксина трябва да бъде стандарт на всички имунизационни програми. За контрол на морбили е необходимо постигане и поддържане на имунизационен обхват ≥93-95% във всички региони.

Страничните явления и нежеланите реакции при морбилната ваксина са леки и бързопреходни. Те са резултат от размножаването на вируса (жива атенюирана ваксина) и развитие на лека инфекция. Рядко се появява болка и напрежение на инжекционното място до 24-тия час, последвани от лека температура. Около 7-12-ия ден в 5 % от имунизираните се наблюдава температура около 39ºС за 1-2 дни, в 2% – преходен обрив. Към много редките нежелани реакции спадат тромбоцитопенична пурпура (капилярни точковидни кръвоизливи) до 2-ия месец (1/30 000), фебрилни гърчове (1/3000), енцефалит (1 на 10 милиона дози, докато при естествена инфекция енцефалитът е с честота 1 на 1 000 до 2 000). Морбилната ваксина не съдържа яйчен протеин и затова може да се прилага на деца с алергия към яйца.

Тежката имуносупресия независимо от причината и бременността са противопоказания. Асимптомните деца, заразени с HIV обаче трябва да бъдат имунизирани. Имуноглобулините и други антитялосъдържащи биопродукти (кръв, хуманалбумин) могат да неутрализират ефекта на ваксината за 3-11 месеца. Затова след морбилна ваксина такива препарати се избягват, по възможност поне 2 седмици. При необходимост от проба на Манту след жива (морбилна ваксина), се спазва минимален интервал от 6 седмици след нейния прием.

През 1993 г. в имунизационния ни календар е включена триваксината (ММR). Възможността за елиминация на морбили се дискутира още от края на 60-те години. Това се определя от 3 биологични критерия: човекът е единствен резервоар на инфекцията; наличие на точен диагностичен тест и ефективна ваксина на достъпна цена. Само Американският регион на СЗО обаче е сертифициран за свободен от морбили през 2002 г. Европейският регион за пореден път отлага срока за елиминация – за 2015 г. Редица са предизвикателствата за елиминацията: увеличаващата се убранизация и гъсто населените места, изискващи много високо ваксинално покритие; войни и граждански размирици; нарастващият международен транспорт и поток на мигранти, улесняващи вноса на инфекцията; епидемията от HIV/СПИН, която може да намали ефективността на ваксината и да улесни трансмисията. И докато тези предизвикателства бъдат преодоляни, трябва да бъдем нащрек за потенциалния внос и разпространение на заболяването, своевременно да съобщаваме всеки съмнителен случай на здравните служби и да се придържаме към препоръките за ваксинация.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

КуркуМед - мед с куркума и черен пипер КуркуМед - мед с куркума и черен пипер

"Куркумед" на "Здравница" е традиционен, натурален продукт, който съдържа истински, български пчелен мед, куркума и черен пипер....


Цена: 8.80 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email