Роботизирана коремна хирургия стартира в Токуда


| Прочетено Прочетено: 547 пъти | КоменариКоментари: 0



Роботизирана коремна хирургия стартира в Токуда

Болница Токуда разширява обхвата на приложение на роботизираната хирургия с робота Да Винчи, съобщиха от лечебното заведение.

Първите три оперативни интервенции в областта на коремната хирургия вече са извършени успешно от сертифициран от Intuitive екип на Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия. От началото на 2019 г. предстои да стартира същинската част от програмата за въвеждане на робот-асистирани интервенции в коремната хирургия, когато ще се разшири обемът на тази дейност, като се включат редица онкологични и неонкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха, чревния тракт, далака и надбъбречните жлези.

Екипът, осъществил първите операции е в състав: проф. Кирил Драганов,  д-р Анастазия Петреска, д-р Димитър Русенов, д-р Галя Ченгалова, д-р Елмира Даскалова и медицинските сестри Гергана Тунчева и Гергана Кленовска.

Роботът Да Винчи позволява на хирурга достъп и до най-трудните и предизвикателни области в коремната кухина с изключителна прецизност и гъвкавост. Роботизираната хирургия дава възможност за постигане на атравматичност - по-малки разрези и отвори на коремната стена, по-малка интраоперативна кръвозагуба, респ. намаляване на нуждата от кръвопреливане. Не на последно място остава и козметичното предимство на метода - по-малки белези. Триизмерната визуализация на оперативното поле позволява на хирурга да вижда увеличени изображения в реално време в коремната кухина и дори и най-малките детайли от структурата на органите, кръвоносните съдове и нервите. Това означава по-детайлна, чиста видимост и точност при операцията. Специализираните инструменти имат многократно по-голяма гъвкавост от човешката китка, а технологията изчиства движенията на хирурга от случайни потрепвания. Всичко това осигурява по-голяма прецизност и сигурност при операцията.

Хирургия, която някога е изисквала големи разрези и дълготрайно възстановяване, сега може да се извърши през три или четири малки отвора и с технология, която осигурява максимална точност. Роботизираната хирургия дава предимства при работата на хирурга и позволява по-бързо възстановяване и връщане към обичайния стил и начин на живот на пациентите.

След гинекологията и урологията, въвеждането на роботизирана в коремна хирургия е нов етап в развитието на високотехнологичните оперативни техники в България. Предстоящото ново разширяване на обхвата на тази дейност и с гръдна хирургия превръща Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда в най-големият център за роботизирана хирургия в страната и региона.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Какаово масло за равномерен тен Какаово масло за равномерен тен

Сурово, 100% натурално какаово масло! Какаовото масло подпомага почерняването на кожата, като й придава здравословен и равномерен тен....


Цена: 14.00 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email