Томи и Диана Мислиеви - апитерапевти и фитотерапевти с традиция


| Прочетено Прочетено: 1521 пъти | КоменариКоментари: 0



Томи и Диана Мислиеви - апитерапевти и фитотерапевти с традиция

Семейство Томи и Диана Мислиеви са носители на името на стара българска и уникална фамилия от видинския край, билкари, които живеят в Балкана и се занимават с бране, и приготвяне на всякакви лечебни и чудодейни билки.

Томи и Диана са изоставили суетата на големия град и намират истинските неща в живота на село. А селото е Бърдо, намира се 40 км. до столицата (Ихтиманска Средна гора), но и достатъчно далече, за да можеш да чуеш мислите си.

От мястото, където те живеят се виждат 7 планини, въздухът е кристално чист, затова преди промяната пре 1989 г. здравните власти са искали да направят тук и санаториум . Сега тук живеят само 14 души.

Къщата си Мислиеви не са я строили сега, а е семеен имот, който неговият тъст навремето е придобил и тя се намира точно до гората, разказва Томи пред БНР. Първоначално фамилията посещавала с.Бърдо само през уикенда, а после оставали все по-дълго и по-дълго, докато един ден решили окончателно да се преместят да живеят тук.

Томи Мислиев е завършил Приложни изкуства и допреди 22 г. се е занимавал с изкуство, но наред с това винаги е имал изявено отношение към природата: бил е скиор, планинар, пещерняк, рибар и др. Томи и Диана се занимавали със занаяти и за тях нямало значение дали ще работят в София или на друго място, тъй като нямат началници. Към това се прибавили и изкривените човешки взаимоотношения, динамиката и напрежението в ежедневието, и напуснали столицата, въпреки, че имали собствено жилище и тук. Сега като се обърнат назад, виждат, че въобще не са сгрешили, правейки този избор.

 Макар, че животът им на село никак не е бил лек, признава фамилия Мислиеви. Те са стартирали собствен бизнес с капитал от 40 лв., първо са завършили курсове по пчеларство в Тракийския университет -Стара Загора като се надявали, че ще могат да се издържат с този бизнес.  Оттук тръгнал и интересът им към апитерията (лечение с пчелни продукти), обединили ги с фитотерапията. „Самият живот ни определи пътя”, казват те. Така те започват да се хранят с много полезни растения, които се намират около тях, да се лекуват с природни средства и да ги прилагат не само върху тях, но и върху децата си.

„Нямахме никаква представа за здравословно хранене, за това как работи човешкото тяло”, и оттогава се учат и прилагат природната медицина. Мислиеви казват, че всеки цвят, аромат и звук влияят на човека. И този целият опит, който имат това е техният път в живота.

Когато се наложило да направят фирма и да й изберат име, те си казали, че Bioapimed е добро име, но приятели им признали, че като чуят био в даден продукт, знаят , че у нас ще налетят на храна, в която нищо не е екологично, дори напротив. Въпреки това, те запазили думата био,защото за тях то е единствено възможното. Така също са създали и сдружение Фитоапимед.

Мислиеви използват предимно билките, които растат в района на Ихтиманска Средна гора. Растителните видове у нас са 3250, а лечебните видове – над 700 , а от тях 300 се ползват като по-популярни като билкарите използват най-често между 50 и 150 билки.

През годините те се научили да проследяват и болестите, които се появяват при хората масово. Напр. гастрит,  високо кръвно отпреди днес се заменят от нови здравни проблеми:  щитовидна жлеза (при жените) и висок холестерол (при мъжете).  Към тези страдания се прибавят безсъние, депресия и др.

От билки те приготвят прясно изцедени сокове, тинктури, маслени извлеци, мехлеми, кремове. Всичко се приготвя ръчно като целта е да се използва минимално технически уреди, с минимална човешка намеса.

„Мъжът като си купи кола, много се грижи за нея: чисти я, мие я, купува й хубаво гориво и т.н. Но не така се грижи за себе си: не слага хубаво „гориво” в своя организъм, а от това зависи каква енергия ще получи и дали няма по-лесно да се разболее.”, смята Диана Мислиева. Тя съветва здравето да е на първо място за съвременните хора, а материалните неща – дом, автомобил и пр, да останат на заден план в живота. По думите й „човешкото тяло е храмът на Бог, и трябва да поддържа чисто”.

Сега пътуват и из страната, участват в различни фестивали, свързани с природосъобразния начин на живот,  изнасят здравни лекции за алтернативните терапии. Подходът им към болестта е холистичен. Диана Мислиева казва, че 50 на сто от лечението е в ръцете на болния, 25 на сто- в лекарството и  25 на сто – в лечителя . Проблемът е в начина на живот, с едно хапче, с една билка човек не може да бъде излекуван, трябва цялостна промяна. „Няма как човек да е здрав, ако не положи усилия за това. Човешкото тяло е толкова съвършено, че може да издържи на какво ли не, но до определено време. И ако човек в зряла възраст не направи този завой към природното, здравословното, то той ще си плати за безразсъдството. Болестите си ги причинява сами”, категорични са Томи и Диана Мислиеви.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email