Влюбих се в тази билка! Риган!


| Прочетено Прочетено: 1532 пъти | КоменариКоментари: 0



Влюбих се в тази билка! Риган!

Риганът е билка, позната още от древността в източната част на Европа и островите в Средиземно море, казват от Градина Иванови, известни биопроизводители от село Златия, община Добрич.

Легендата разказва, че един ден, докато мислителят Аристотел се разхождал в усамотение из гората видял простреляна сърна, която бързала да се напасе с лековити растения, за да успее да спаси живота си. Ученикът на Платон си помислил, че след като Природата е научила животните да се лекуват чрез нея, то човек трябва да взима пример от фауната и в грижите и за своето здраве. Затова Аристотел си набрал от лечебната трева и се заел да проучва и описва свойствата й

Достоверността на тази история не може да бъде доказана, нито опровергана. В старите източници риганът е записан като „билката от времето на Хипократ“ и многократно се споменава като спасител на ранени войници, болни деца, старци и родилки в нужда.

Нейните приложения са безброй много и сякаш тя може да се справи с всичко лошо, което тялото претърпява. Ако искате да разполагате с перфектна ароматна нотка на яхния, пица, сандвич или друга любима храна, то вас ви интересуват листата на растението.

За риган за чай и отвара, тук вече има два варианта. В народната медицина се използват както цветовете, така и листата. Не се притеснявайте, че ще ги срещнете в различни нюанси – от розово-лилаво, през бледо розово до бяло. Става въпрос за едно и също растение.

Лечебни свойства на ригана са толкова много, че едва ли ще можем да изброим всичките, но със сигурност ще дадем най-важните насоки за употребата му в природната медицина.

Той има мощно противовъзпалително действие, което е по-силно от това на много антибиотици. Затова отвара от риган може да се прилага както при външни рани и загноявания, така и при настинки, грипни състояния, налепи в гърлото и по езика. Препоръчва се и за промивки.

Риган лекува зимни простуди. Можете да го пиете като чай 2-3 пъти дневно, още щом усетите първите неразположения. С билката се прави гаргара, като условието е отварата да е по-концентрирана и да бъде с температура между 40 и 60 градуса.

Запушен нос бабите все още лекуват с инхалации, като просто кипвате билката и я дишате, захлупени с хавлиена кърпа над съда. Лечебните му свойства са така силни, че се препоръчва дори при борбата с бронхиална астма и пневмония.

Риган понижава кръвното. Чаят от листа ще ви помогне да преборите проблемите с високото кръвно и да спрете появата на разширени вени. Ще трябва обаче да изпивате по 500 мл от отварата на ден. Само след седмица апаратът ще отчете подобрението, а след месец сами ще усетите как кръвоносната ви система функционира безупречно. Тук обаче има един проблем – ежедневното приемане на риган в продължителен период може драстично да понижи либидото, затова ако държите на половата си мощ, потърсете алтернативно лечение или взимайте по малки дози, като си давате и почивки между тях.

Диетични свойства на ригана. Билката е много полезна за стомашно-чревните процеси, подобрява метаболизма, перисталтиката и функциите на черния дроб и бъбреците. Тук ще ви помогне само по една чаша чай на ден.












Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Златно мляко на прах Златно мляко на прах

"Златно мляко" на прах на "Здравница" съдържа куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер. Вкусна и здравословна напитка за цялото семейство....


Цена: 6.60 лв.


Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email