Колко безопасни са болкоуспокояващите?


| Прочетено Прочетено: 700 пъти | КоменариКоментари: 0



Колко безопасни са болкоуспокояващите?

Болкоуспокояващите лекарства са сред най-масово използваните при главоболие и мускулни болки. Милиони хора по света разчитат на тяхната ефикасност за облекчаване и на по-сериозни симптоми, дължащи се на артрит или хронични възпалителни заболявания.

Едни от най-често предписваните лекарства за болка са нестероидните противовъзпалителни средства. Продуктите от тази голяма група се прилагат основно поради изявените им обезболяващи и противовъзпалителни ефекти, но могат да се използват и за понижаване на висока температура, съветва д-р Красимир Пандев, кардиолог във ВМА-София.

В множество проучвания с тези медикаменти учените установяват, че въпреки добрата им ефекасност за повлияване на болка и възпаление те крият сериозни рискове за сърдечно-съдовата система.

Много от нестероидните противовъзпалителни средства влият на кръвното налягане, и понижават съсирваемостта на кръвта и променят еластичността на артериите.

Поради наличието на описаните странични ефекти, пациентите, които приемат лекарства от тази група са изложени на по-висок риск от сърдечно-съдови инциденти: инфаркти, инсулти, нарушения в сърдечния ритъм и др.

Това налага учените да направят по-подробен анализ на този факт, затова кои медикаменти от тази група носят най-висок риск за сърцето и кръвоносната система, и респективно кои от тях приемани в адекватни за състоянието количества притежават по-малък риск за пациентите, смята още специалистът.

Друга причина за този анализ е и фактът, че при някои хронични заболявания, какъвто е остеоартритът, пациентите приемат обезболяващи средства за по-продължителни периоди от време и то почти без прекъсване. Поради тревожността на фактите от проведените наблюдения, лекари и изследователи проявяват все по-високо внимание при провеждане на изследвания с нестероидните противовъзпалителни средства.

Съществуват данни от обобщени резултати от наблюдения на над 116 хил. пациенти, които показват повишение на сърдечно-съдови инциденти с до 30 на сто след прием на определени лекарства от тази група.

Преди всичко, пациентите с вече установени сърдечно-съдови болести трябва да се консултират с лекуващия ги кардиолог, за да бъде избегната възможността от прием на обезболяващи, които макар и в някои случаи, предлагани без лекарско предписание може да крият съществен риск за болните. Личният лекар и кардиологът са специалистите, които най-адекватно могат да преценят съотношението между полза и риск за всеки отделен медикамент, каква е най-щадящата доза на прием и продължителност на употреба, които от своя страна са определящи за високата ефективност от приложеното лечение, заедно с най-малък риск от вреда за пациента.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Масло от бял трън
Масло от бял трън

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email