Диетолог: Българският родител твърде рано дава сладки храни на бебето


| Прочетено Прочетено: 910 пъти | КоменариКоментари: 0



Диетолог: Българският родител твърде рано дава сладки храни на бебето

От каква възраст можем да даваме сладки храни на детето? А в какво количество? И още – защо децата така лесно се пристрастяват към тях, до какви неприятности може да доведе прекомерната им употреба и има ли полезни сладки храни… Отговори на тези въпроси дава диетологът  д-р Цветан Димитров, цитиран от сп.”Здраво дете”.
 
- Д-р Димитров, от каква възраст можем да започнем да даваме на детето сладки храни и под каква форма?
- Възрастта за прием на сладки храни у нас е сравнително ниска. Почти няма дете, което около края на първата си годинка вече да не е опитало някакъв предложен от роднините му сладкиш. Българският родител започва да култивира вкуса на детето си към сладките храни именно от тази възраст, която категорично е твърде ранна. Тук е мястото обаче да се отбележи, че няма кой знае какво значение дали детето е започнало да хапва сладкиши на 2 или на 3 години, по-важно е каква точно сладка храна приема.

Българските родители трябва да знаят, че в детските заведения предлагането на сладки храни на децата е забранено с два нормативни документа на здравното министерство – Наредба №2 и Наредба №6, съответно за яслените и градинските групи.

- Защо децата толкова лесно се пристрастяват към сладкото?
- Не само децата, а и възрастните се пристрастяват лесно към сладкото. Храненето е хедонистично удоволствие – колкото по-вредна е една храна, толкова по-вкусна е и съответно – толкова по-любима. А децата са подложени и на ужасяващ медиен натиск. Ако се загледате внимателно, ще откриете реклами, в които дете на около три години твърди, че то самичко (а не майката) взема решения за това какво да си купи в магазина и уверено се насочва към сладките артикули. И да не забравяме ниската хранителна култура на населението… Студентите по медицинските специалности са единствените в България, които изучават професионално здравословното хранене, но само за един семестър. Подобен предмет липсва в и без това претрупаните учебни програми на учениците.

- В какви количества трябва да присъстват сладките храни в менюто на децата спрямо възрастта им?
- Отговорът на този въпрос се намира в друг нормативен документ на Министерството на здравеопазването – Наредба №23 за физиологичните норми за хранене на населението. Там е указано за всяка възраст колко трябва да са високи децата, колко да тежат, колко килокалории да приемат на денонощие и в колко хранителни приема, колко въглехидрати да присъстват в менюто, колко захар да има в него. Най-общо може да се каже, че въглехидратите са основният макронутриент в менюто на хомосапиенс и осигуряват между две трети до три четвърти от калорийния му прием. Калориите от бяла захар са 10% от общото дневно количество.

- Има ли полезни сладки храни?
- У нас полезното и вредното някак се размиват на фона на прекаляването със сладки храни. Важно е да се знае, че дори вредните сладки храни, ако се приемат в допустимите количества, може да присъстват в храненето на детето. А иначе, да, има и полезни сладки храни. Подходящи за децата са млечните напитки с натурална плодова съставка над 6%, сладката и конфитюрите с над 60% плодова база, млечните и нишестените кремове, млякото с ориз, крем карамелът, медът, вареното жито, пълнозърнестите хлебни изделия.

- А кои сладки храни би трябвало да се избягват?
- За съжаление, у нас се прекалява със захарните, сладкарските и шоколадовите изделия – вафли, кроасани, сухи пасти, всякакви десертчета в опаковки, кексчета, бонбони, пасти, торти, баклави, тригуни, еклери… Когато пациентите попаднат в кабинета на диетолога, в над 90% от случаите изброените по-горе храни присъстват в значителни количества в менюто.

- Вярно ли е, че захарта разваля детските зъбки? До какви други проблеми може да доведе консумацията на сладко?
- Това, че захарта разваля зъбите, не е никаква тайна, но като че ли у нас все още има хора, които не знаят това или го пренебрегват. Увреждането на зъбния емайл улеснява образуването на кариеси, които водят до всякакви проблеми – лош дъх, грозни черни зъби, болки, чести посещения при стоматолога… Високият прием на сладки храни обаче води и до много по-опасни от кариеса заболявания – затлъстяването и придружаващите го заболявания (сърдечносъдови, мозъчносъдови, ракови) се нареждат сред водещите причини за смъртност в страната. Така че сладките храни могат да бъдат наистина много опасни за здравето, когато с тях се прекалява и се консумират без мярка.

- По кое време на деня е най-добре да се предлага сладко на децата?
- Няма точно определено време от деня за консумация на сладки храни. Предлагането им би трябвало да е съобразено с активността на детето – предвид освобождаването на много енергия при преработката им в организма, въглехидратите на захарна основа са подходящи за консумация непосредствено преди периодите на повишена двигателна активност.

- По отношение на шоколада – от каква възраст може да се дава и в какви количества?
- Ако съм родител на малко дете и нямам медицинско образование, първо бих попитал личния си лекар. Той познава развитието на детето, наясно е с евентуалната му алергична предиспозиция, преценява ръста и теглото му. Не, че в България някой го прави… Ние просто плуваме в шоколадово море… Това изделие изисква придобиване на задължителна култура за консумацията му още от най-ранна възраст. В противен случай любителите ги очаква посещение при диетолога. Иначе, колкото по-късно започне консумацията на шоколад, толкова по-малък е рискът от развитие на алергия.

- Ако детето все пак прекалява със сладкото, какво биха могли да направят родителите? С какво може да се замести желанието за сладко?
- Ако детето прекалява със сладкото, родителите имат проблем, и то сериозен. Ако не настъпи промяна в хранителния режим на детето, най-вероятно за в бъдеще го очакват доста неприятни изживявания – психически тормоз, липса на приятели в ранната детска възраст, ниска самооценка, изпадане в депресивни състояния около пубертета, риск от ранно развитие на хипертонична болест и захарен диабет (особено при наличие на наследствена обремененост), по-лоша професионална реализация, по-трудно създаване на семейство, евентуален престой пред кабинетите по инвитро за някои от младите дами…

Желанието за сладко не може да бъде заменено с нещо друго. То е уникално, за него има определена група рецептори по езика, които реагират само на този вкус и изискват да бъдат „употребявани”. Единственият начин за борба е цялото семейство задружно да приеме модел на поведение, при който никой не консумира тази храна, тя не присъства в дома, обръща се внимание на роднините, приятелите и учителите за проблема, провеждат се консултации с диетолог и психолог. Намира се нещо друго, което да ангажира вниманието на детето и да му доставя удоволствие – спорт, туризъм и т. н. Тази битка е изключително трудна, а сладките храни са съсипали повече човешки животи от Втората световна война.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Масло от бял трън
Масло от бял трън

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email