90 000 българи страдат от хепатит С


| Прочетено Прочетено: 1153 пъти | КоменариКоментари: 0



90 000 българи страдат от хепатит С

Около 90 хиляди са българите, болни от коварния вирус хепатит C. Но едва 10% от тях знаят това, защото болестта протича без симптоми, съобщава bTV.  

От 20 години Мария Петрова страда от нелечимата вирусна инфекция Хепатит Б, която атакува и поразява черния дроб. Заради липсата на симптоми, тя редовно следи нивото на инфекцията. Но на поредните изследвания през 2014 г. чува още една тежка диагноза - хепатит C.  

Според нея може да се е заразила или от колоноскопия във Втора градска или от сирийски зъболекар, при когото е вадила зъби и правила долна протеза. „Много се уплаших. Казах си – сега с тия два хепатита. Пък ми се живее като на всеки човек”, сподели Мария.   Тази година тя успява да получи революционната терапия без интерферон, която отстранява вируса за няколко седмици. В момента е на лечение. Само на първия месец без лекарства не е имала вирус в кръвта си.   Пациенти като Мария често разбират случайно, че са заразени. Инфекцията няма симптоми, а малко са хората, които знаят, че тя се предава предимно по кръвен път.   Липсата на информираност води и до плашеща нагласа на българите към вируса. Това сочи национално допитване на Сдружението за борба с хепатита. 

 „За 20% от хората, ако разберат, че имат колега с хепатит C, декларират, че ще го избягват и няма да контактуват с него. Това е върхът на айсберга, който показва стигмата за хепатита. Много хора не са наясно как се предава”, посочва Силвана Лесидренска, Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив”.   Въпреки че лечение има, проблемите продължават. Защото болните не могат да бъдат открити.   „За съжаление все още няма значими промени по отношение на това да се създаде дългокоментираната скрийнинг програма. Това е нещо, което СЗО ни насърчава да го правим, но в България все още е само мираж”, добави Лесидренска.   Но според доц. Мариета Симонова България напредва в лечението на хепатита и изненадващо -  не сме на последно място в европейските класации. Откриваме я на световен конгрес в Париж.  

 „Страната ни е една от двете източни държави, която няма рестрикции за лекуването на хепатит C. Все още рестрикции съществуват дори в някои западни държави, докато в България няма такива рестрикции, което е голям успех за нас”, категорична е доц. Мариета Симонова от Клиниката по гастроентерология във ВМА.   Въпреки това едва ли ще постигнем целта на СЗО хепатит C да бъде елиминиран до 2030 г. Нещо, с което Австралия ще се похвали. За последните две години там са излекувани над 16 хиляди пациенти, а у нас – само 2 хиляди.

 „Австралия наистина е на път да елиминира вируса и си има причини за това.  Първо - имаме национална стратегия за елиминирането му. Второ - повечето хора с хепатит C вече са открити и диагностицирани, защото имаме активна скрининг програма още от 90-те”, посочва проф. Грегъри Дор от St Vincent's Hospital в Сидни.

В Париж посещаваме и университетска болница „Кошен”, където повече от 50 години работи проф. Боян Христофоров - водещ учен и специалист по вътрешни болести. Тук болните от хепатит C са по-малко от половин процент от населението.   „Франция се намира доста високо, защото са решили като в целия свят, да лекуват всички хора, които носят вируса. Засега заради тежкия интерферон и заради високите цени на новите лекарства, се даваше лечение само на тези, които имат фиброза”, обясни проф. Христофоров.   Скоро във Франция и личните лекари ще могат да предписват лечението. Това е съветът на проф. Христофоров и към България – да се прави скрийнинг, не само систематично. Един джипи като срещне пациента, може да му мери холестерола, но трябва да търси и вируса C. 

 Проф. Крум Кацаров от ВМА коментира, че скрининговата програма е ключ към лечението на пациентите до 2030 година. „Така че, всичко зависи от това каква програма ще вкараме и дали въобще ще има програма.”   „Това е тежко заболяване с много средства, които трябва да вложи държавата за моето лечение, така че трябва да се мисли и в социален план, да щадим Здравната каса. И само профилактиката е пътят. Само профилактиката – да отидат, да се изследват, да видят какво е. На всички може да се случи. На мен изневиделица ми дойде, изневиделица!”, категорична е пациентката Мария Петрова.   В световен мащаб – вече 3 милиона души с хепатит C са излекувани с новата терапия.   У нас можете да се изследвате безплатно за Хепатит B и Ц в Центъра за сексуално здраве в София.











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email