Как да се справим със студените крака?


| Прочетено Прочетено: 3771 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да се справим със студените крака?

Старите знахари са го казали: главата трябва да е хладна, а краката - топли. Така мозъкът ще може да мисли по-добре и да координира важните процеси в организма, а  топлите крака ще улесняват дори заспиването вечер.

Обратната пропорция гореща глава/ студени крака може да е първи симптом на процес на започващо разболяване.  Освен това всяка простуда започва от стъпалата. Така че е добре да  уточните дали не е някое заболяване, а след това прибегнете към народната медицина.

Студените крака се усещат особено силно през зимните месеци. Така че, обърнете внимание коя част от тях са ледени: само пръстите, стъпалата или целите крака.

Специалистите са забелязали също, че хората, които упражняват умствени професии по-често имат студени крайници. Това се свързва с натоварването на главата, която разговорно „пуши” от много работа, силен стрес и нервно пренапрежение.

Така че здравословно е краката да са топли. Как може да се постигне това?

Народната медицина препоръчва няколко изпитани начина краката да се затоплят трайно. Един от тях е свързан с поставянето  при лягане на затоплена тухла, увита в хавлия, за да не гори при допир. Това в наши дни може да свърши и елекрическата възглавничка.

Друг много по-лесен начин е вечер краката да се стоплят в съд с гореща вода. В нея може да се постави и щипка морска сол, но след това задължително е стъпалата да се отмият с нова струя топла вода. След това трябва да се обуят чорапки и така да се легне. Краката не бива да остават отново да се изстудят.  Някои специалисти препоръчват след процедурата табаните да се намажат със загряващ крем: напр. свинска мас, а също масло от розмарин, масло от бор/ ела, лавандулово масло или камфор.

Билкари препоръчва още да се вземат няколко скилидки чесън, счукват се леко и в свинска мас се объркват. Намазват се краката и така се стои цял ден. Единственото неудобство е мирисът на чесън, който после можете лесно да прогоните с измиване със шампоан и балсам.

В наши дни се предлагат и различни билкови мехлеми, напр.  с див чесън (левурда), който затопля студени крайници.

Препоръчва се също канела и джиндифил като лечебно средство. Счита се двете съставки особено добре влияят на кръвообръщението. Може да се направи следната рецепта: вземете една малка ябълка и 15 гр. джинджифил и ги настържете на ситно. Добавете  100 гр. кокосово масло и щипка канела. Разбъркайте добре и тази смес я сложете да поври 30 мин. на много бавен огън. Прецедете с цедка и събирайте именно тези капчици масло, които капят, защото те са с най-полезните. Така имате домашно олио  за студени крайници, което действа затоплящо.

За да правилно кръвообръщение се препоръчва да се търкаля малка топка първо с единия, после с другия крак. Това упражнение е своеобразен масаж за краката. То е добре да се прави през деня.

Ако трайно имате студени крака през зимата вземайте по-често и цялостна вана в която са разтворени различни лечебни билки.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Диабор - капки за регулиране на кръвната захар Диабор - капки за регулиране на кръвната захар

Диабор е натурален продукт за регулиране на кръвната захар. Диабор не съдържа никакви токсични вещества, консерванти или оцветители....


Цена: 9.90 лв.


Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email