Наистина ли котешката стъпка и Клиновитал имат противораков ефект? (част 1)


| Прочетено Прочетено: 6513 пъти | КоменариКоментари: 0



Наистина ли котешката стъпка и Клиновитал имат противораков ефект? (част 1)

Визитка: Крум Бърдаров

Крум Бърдаров е управител на българската фирма ИноБиоТех.  Нейн първи продукт е Клиновитал с лечебната билка котешка стъпка (Clinopodium vulgare), за която много източници твърдят, че има  противораков ефект. И не само това. Крум Бърдаров е на 29 г, завършил е Факултетът по химия и фармация на СУ”Св.Кл. Охридски”. Неговата  докторантура е свързана с изследвания на  котешката стъпка.

- Г-н Бърдаров,  има ли някаква по-интересна предистория, свързана с билката котешка стъпка (Clinopodium vulgare)?

- Наименованието на билката идва от формата на цветчетата, които наподобяват котешка лапичка.  Растението е познато и като „билката на Левски”, тъй като той я използвал за лечение на различни болести, когато е бил свещеник.Можете да го срещнете и под името „хайдушка билка”, тъй като котешката стъпка се слави с кръвоспиращ и антибактериален ефект. Казват, че ранените хайдути я използвали да налагат раните си, за не се инфектират и заздравеят по-бързо. В Родопите, където лечебната билка се среща в изобилие е позната и под името „безсмъртниче”.

Комерсиалната история на билката започва преди около 20 г. от „Софарма”. Те правеха продукт с котешка стъпка, който имаше антибактериален ефект и мисля, че беше лосион за  лице. В един момент спряха да го произвеждат  по някаква причина. Но във фармацевтичния завод  тогава работи г-жа Обрешкова, която с проф. Опълченова от Фармацевтичен факултет – София още през 1999 г. правят първа статия за антибактериалното действие на котешката стъпка. Малко по-късно за антираковото действие на билката заговаря проф. Балик Джамбазов, мой личен приятел от Пловдив, който тогава е докторант,  и  работи със Саша Даскалова. Дамата заминава за САЩ, където ръководи докторантурата на Дейвид Бърк, който прави много проучвания, свързани с антивъзпалителното действие на котешката стъпка. Проф. Джамбазов от Пловдивския университет също доказва цитоксично действие на билката върху клеткъчни култури. В годините 2005- 2007 г. проф. Иларион  Янчев прави изследвания с екстракти от котешка стъпка върху опитни мишки и плъхове, с които доказва антиканцерогенния профилактичен ефект при генетично предразположени към развитието на тумори хибридни мишки. И още много години ( близо 10 г.) има опити с плъхове, при които доказва антиканцерогенното действие на екстракта от котешка стъпка.

- Какво казва китайската фармакопея за билката?

- Няколко представителя на род clinopodium са широко разпространени в практиката на народната медицина в различни части на света (Азия и Европа) - Clinopodium chinensis, Clinopodium polycephalum, Clinopodium gracile, Clinopodium vulgare и др. Различните подвидове Clinopodium са разпространи в планинските райони в Европа, Северна Африка, Азия, Северна Америка, части от Южна Америка. Употребата на Clinopodium oсновно се споменава в китайската и испанската фармакопея.

Фармацевтичното наименование, под което се разпознават някои използвани представители е Herba Clinopodi.

- Кое прави котешката стъпка така специална?
- Някои традиционни приложения на котешката стъпка са свързани със стимулиране на регенеративните процеси на организма, благоприятно действие върху кръвоносната система, усилване съпротивителните сили на организма. Препоръчва се при гинекологични заболявания, миома на матката, простатит, бъбречнокаменна болест. Споменава се като средство за изчистване на артериалните плаки и действа благоприятно при смущения в кръвоносната система. Котешката стъпка проявява и антидиабетично действие.

Показания според китайската фармакопея; (отнасят се за китайско представените видове Сlinopodium) – препоръчва се при кашлица, зачервени очи, възпалено гърло, дифтерия, коремна болка, дизентерия, повръщане; хемолиза, хематурия, маточно кървене, травматичен кръвоизлив, хепатит; холецистит, стомашни болки, ставни болки, възпалено подуто, ухапване от змия, екзема, хемороиди. Като оснoвно приложение се изтъква кръвоспиращия ефект. Полен от билката, приложен външно върху прорезни рани, значително скъсява времето на кървене, даже при сериозни прорезни рани на феморалната артерия.

- Г-н Бърдаров, от толкова много билки, които се славят с противораковия си ефект как открихте котешката стъпка?
- За билката научих лично от проф. Иларион Янчев, който в детайли ми разказа за постиженията си и дългогодишните експерименти, които е провеждал с нея и много други растения върху опитни животни. За мен е безспорен фактът, че растението може да се използва в борбата с раковите заболявания, като централно място би следвало да се отреди на профилактиката на раковите заболявания, каквото бе и личното желание на проф. Янчев (за съжаление той ни напусна преди 3 месеца). Той не търсеше ползи за себе си. Веднъж сподели с мен: „Ако заменим Кока-Колата с котешка стъпка, ще спасим един малък град годишно само в България”.  Толкова силно ме трогна това, че реших да приема котешката стъпка и за своя кауза.

Едно интервю на Светлана Желева



Съвет на Здравница

виж всичко за Клиновитал - екстракт от котешка стъпка

виж всичко за Котешка стъпка - Clinopodium Vulgare L.

прочети още Как българската биогенетика може да пребори рака?

прочети още Според д-р Симончини: Ракът е Candida

прочети още Ракът бяга от хлебна сода и кленов сироп

прочети още 8-те най-популярни рецепти при рак

прочети още Имаме ли кандида? (тест, който може да правите у дома)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 3)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 2)

прочети още Може ли да преборим рака с витамин В17? (Част 1)

прочети още Мислете за рака като за всяко друго хронично заболяване, а не за смъртта!

прочети още Възможно ли е химиотерапията да не лекува рака?

прочети още Как сами да се изследваме за рак на гърдата?

прочети още Ракът е лечим, но фармацевтичната мафия го крие?

прочети още Как в Швейцария лекуват рак с бял имел?

прочети още Възможно ли е микроб да причинява рака?












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Масло от бял трън - капсули Масло от бял трън - капсули

Белият трън (познат още като Силимарин) се използва в народната медицината от 2000 години, главно при чернодробни и жлъчни заболявания....


Цена: 14.90 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email