Как да преборим загубата на гласа през лятото? (народни рецепти)


| Прочетено Прочетено: 2109 пъти | КоменариКоментари: 0



Как да преборим загубата на гласа през лятото? (народни рецепти)

Ден-два мълчание може да е истински благодат както за нас, така и за околните. Но въпреки това философско разбиране, трябва да лекуваме неразположението си. Има различни причини за прегракналостта или пълна загуба на гласа. Ако обаче за няколко дни не отзвучи, потърсете специалист, защото може да се окаже нещо много по-сериозно.

И през лятото, и през зимата можем да бъдем изненадани от загуба на гласа. Обикновено пресипналостта минава от само себе си за няколко дни. Но ето как можете да  преборите тези оплаквания (неинфекциозния ларингит) с билки и рецепти от народната медицина.

Рецепта 1
Измийте и изтъркайте 3 лимона, изстискайте сока им и ги изчистете от семенцата. Сварете вода и добавете към нея сока и останалата част от вътрешността на лимоните, която може да се нареже както предпочитате. Добавете 5 суп.л. мед. Разбъркайте. Сложете сместа на огън,просто да се позатопли само колкото медът да се разтвори напълно. Пийте докато е горещо. Повтаряйте процедурата колкото е необходимо.

Рецепта 2
Древните римляни съобщават за 61 лекарства, които могат да се направят от анасона. След тях е и яденето на анасонови семенца при прегракналост или пълна загуба на гласа. Сдъвчете няколко семенца от анасон наведнъж  или пийте малко анасонов ликьор. Направете си билков чай от вряла вода с лимон и мед и счукани анасонови семенца или сипете в чая 1 суп. л. анасонов ликьор.

Рецепта 3
Солта е едно от най-старите лечебни средства и има широко приложение. Този стар лек е много ефикасен при възпалени сливици. Сипете 1 ч.л. сол в 1 ч.ч. вода .Правете гаргара със солния разтвор, колкото е възможно по-често. Индийците така прочистват гърлото си от слуз, като сложете 1 щипка сол и 1 щипка куркума в 1 ч.ч топла вода.

Йогите препоръчват и още една техника срещу пресипналост. Докато си правите гаргара със сол произнасяйте звуците ох, ай, ми, ли. Може да ви се стори трудно, но така гърлото се отваря и се освобождава от бактериите.

Рецепта 4
Необходими са били няколко стотин години, за да бъдат оценени свойствата на ехинацеята – едно от най-полезните североамерикански растения със своите антибактериални, антивирусни свойства. През последните 15-20 години билката е част от множество стимулант за укрепване на имунната система. Ехинацеята може да бъде намерена под формата на тинктури, капсули или таблетки. Сложете 10-15 капки от тинктурата в 1 ч.ч. вода. Изпийте ¼ от разтвора, а с останалата си направете гаргара (и изплюйте).

Рецепта 5
Сипете 1 суп.л. листенца от бяла ружа в 1 ч.ч вода. Подсладете с мед и пийте при болки в гърлото.

Рецепта 6
Едно от любимите гаргари за деца е със сладко от къпини или малини. Сложете 1 ч.л. сладко в 1 ч.ч. вода. Разбъркайте добре. Повтаряйте толкова често, колкото е необходимо. Може да се пие и топъл чай, направен от 2 суп. л. от сладката в 1 ч. вряла вода.

Рецепта 7
Направете си гаргара с джинджифил като редувате леко топлата напитка с хладен сок от пресен ананас. Повтаряйте докато усетите известно подобрение. Можете да използвате и само сок от ананас, който също е много целителен. Плюйте винаги гаргарата.












Акценти от Здравница



Десет често срещани грешки по време на хранене

Десет често срещани грешки по време на хранене

По-добре да хапнете с апетит и наслада малко от някое трудносмилаемо ястие, отколкото фанатично да преглъщате само чай, или нещо, което не ви се хапва в момента....още

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Свински желатин за здрави стави Свински желатин за здрави стави

Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна, има благоприятен ефект върху съединителната тъкан, подпомага възстановяването на увредените стави....


Цена: 9.50 лв.


Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email