Водната леща – новият белтъчен резервоар?


| Прочетено Прочетено: 7131 пъти | КоменариКоментари: 0



Водната леща – новият белтъчен резервоар?

Водната леща (Lemna minor L.) придобива все по-голяма популярност като здравно и лечебно растение. Прилага се при: депресия, лениви черва, подуване на стомаха, възпалени лигавици в носа и гърлото, възпаление на дихателните пътища, полипи, ринит, фарингит, астма, висока температура. А също и при проблеми със жлъчката, жълтеница, ревматизъм, подагра, глаукома, като диуретик, проблеми със жлъчката, за лечение на витилиго и др. Клинични изследвания потвърждават антиоксидантно, антибактериално и антикандидозно действие. В последните години тя се използва като хранителна добавка в алтернативната медицина, заема основно място в хомеопатични лекарства и в диетите за отслабвана. Външно се използва за лечение на гнойни рани, фурункули и язви. Вече може да се намери в магазините за билки и хранителни добавки, обяснява обяснява проф. Пенчо Далев в книгата си „Диворастяща храна” (ИК „Труд").

Водната леща расте в застояли или бавно движещи се води, в естествени и изкуствени езера, канали и оризови полета. Среща се и по вертикални повърхности, обтичани от вода. Често се среща по заблатена бреговата линия, след като водните нива са спаднали.

Растението е разпространено в по-голямата част от умерените и субтропичните региони на света: в цяла Европа, Централна Азия, Северна Америка, в източната половина на Африка и в Австралия и Нова Зеландия. У нас се среща из езера, блата, в застояли и бавнотечащи води в цялата страна, докъм 1000 м н.в.

В някои страни се отглежда и като културно растение за храна на животни, предимно за риби и птици. Използва се в развъдни аквариуми като скривалище на малките рибки. Напоследък все по-често се използва и за кулинарни цели и сериозно се обмисля нейното промишлено отглеждане. Водната леща има високо белтъчно съдържание, бързо се развива и реколтата лесно се прибира (плува по повърхността на водоема). В много страни на водната леща се гледа като средство за пречистване на отпадъчни и природни води и като ресурс за биоремедиация.

Основната ценност на водната леща е високото съдържание на белтъци. Към сухо вещество се съдържат до 38% белтъци, а също така 17% скорбяла, 5% мазнини. Особено богато и разнообразно е съдържанието на микроелементи: калций – 6%, фосфор – 3%, магнезий – 2% и още кобалт, бром, мед, никел, титан, манган, йод, цинк, ванадий и др. Растението съдържа витамин С и много от групата на витамин В. Съдържат се и биологично активни съединения от групата на флавоноидите, като например кверцетин, а също така и някои фенолни съединения.

Използване като храна

Традиционно растението е използвано за храна на говеда и свине в Африка, Индия и Югоизточна Азия. В много страни се използва и за храната, като се предлагат разнообразни кулинарни рецепти. Растението се използва за приготвяне на салати, супи, за подправка и като съставка на рибни и месни ястия.

Днес водната леща се смята за един сериозен хранителен резерв, главно поради високото й белтъчно съдържание и възможност за индустриално производство. Специалистите твърдят, че за сезон от 1 дк водна площ може да се получи до 8 тона зелена маса.

При събирането на растението от природни водоизточници трябва да се има предвид два задължителни аргумента: дали водите са чисти и не са замърсени от човешка дейност, и дали съответният водоизточник не е природен резерват. Отнемането на растението от неговия естествен източник може да повлияе върху екологичното равновесие в съответния воден регион.

Салата от водна леща. 200 г картофи се сваряват в подсолена вода, нарязват се на малки парченца, подреждат се в подходящ съд, покриват се с 1 средно голяма глава лук, настъргана на ситно, и с две твърдо сварени яйца, нарязани на парченца. 50 г водна леща се размесват със 100 г нарязано на ситно кисело зеле, подрежда се в центъра на салатата и се залива с майонеза или сметана.

Паста с водна леща. 50 г водна леща, 50 г краве масло и 1 с. л. настърган хрян се размесват добре. Пастата се използва за намазване на сандвичи.

Месна супа с водна леща. Месната супа се приготвя, както обикновено. В края на варенето се прибавя 100 г водна леща на 1 л супа и се вари още 4-5 мин.

Зеленчукова супа с водна леща. Равни количества водна леща и нарязани на ситно свежи листа на киселец се размесват и се прибавят към врящата супа 5-6 мин преди да се снеме от печката. 3 с.л. от сместа се слагат в 1 л. супа. Преди поднасяне се подправя с сметана и копър.

„Зелено“ краве масло. 20-30 г водна леща се попарват с вряла вода, отцеждат се от водата, смилат се на блендер и се размесват със 100 г меко краве масло. Използва се за намазване на сандвичи.

Суха подправка от водна леща. 100 г сушена водна леща и 100 г сушени листа от свербига допълнително се сушат във фурната на печката при 50-60оС за 2-3 часа, смилат се на кафемелачка и се смесват с 20 г смлени семена на ким. Сместа се използва за подправка на супи и рибни и месни ястия.











Акценти от Здравница



Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Как да се храним по време на Великите Великденски пости?

Постът като вид диета се препоръчва дори от светските лекари – те отбелязват благотворното въздействие на временното въздържане от животински белтъци и мазнини върху организма....още

Йога за укрепване на нервната система

Йога за укрепване на нервната система

Според йога, мозъкът и нервната система са едно цяло. От финото регулиране на нервната система зависи функцията на всяка тъкан в тялото....още

Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Сироп от черен бъз - без захар Сироп от черен бъз - без захар

Сиропът от черен бъз на Здравница е натурален продукт, произведен в България, по домашна рецепта. Не съдържа захар! Подходящ е и за диабетици....


Цена: 6.50 лв.


Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.
Масло от облепиха, студено пресовано, Здравница, 100 мл.

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email